واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
هر شب با قرآن/ فسق چیست و فاسق کیست؟
بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی گزیده، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم.
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
سوره 49. حجرات آیه 6
یآ أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ إِن جَآءَکمْ فَاسِقٌ بِنَبِإٍ فَتَبَینُواْ أَن تُصِیبُواْ قَوْماً بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُواْ عَلَی مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِینَ
ای کسانیکه ایمان آوردهاید! اگر فاسقی برای شما خبری مهم آورد تحقیق کنید، مبادا (از روی زودباوری و شتابزدگی تصمیم بگیرید و) ناآگاهانه به گروهی آسیب رسانید، سپس از کردهی خود پشیمان شوید.
بر اساس روایات متعدّد از طرق شیعه و سنّی، این آیه درباره ولیدبن عقبه نازل شده است. زیرا پیامبر او را برای جمعآوری زکات از قبیله بنی مصطلق اعزام داشت، امّا از آنجا که میان او و این قبیله در دوران جاهلیّت، خصومتی شدید بود، هنگامی که اهل قبیله به استقبال او میآمدند، گمان کرد که به قصد کشتن او آمدهاند. لذا جلوتر نرفت و نزد پیامبر بازگشت و خبر داد که مردم از پرداخت زکات خودداری کردهاند. پیامبر از این خبر ناراحت شد و تصمیم گرفت آنان را گوشمالی دهد. آیه فوق نازل شد و در مورد خبر فاسق دستور تحقیق داد.
روشن است که فسقِ ولیدبن عقبه، از ابتدا روشن نبود و گرنه پیامبر شخص فاسق را به عنوان نماینده خود جهت دریافت زکات اعزام نمیکرد، بلکه پس از دروغی که ولید در مورد سرباز زدن قبیله بنیالمصطق از پرداخت زکات گفت، این آیه فسق او را آشکار ساخت تا پیامبر و مؤمنان بر اساس خبر او عمل نکنند.
امام حسینعلیه السلام در احتجاجی که با ولید بن عقبه داشت فرمود: به خدا سوگند من تو را در دشمنیات با علیبن ابیطالبعلیهما السلام ملامت نمیکنم، زیرا خداوند، علی را مؤمن و تو را فاسق خوانده است. سپس آیه فوق را تلاوت کردند. (تفسیر نورالثقلین)
فسق چیست و فاسق کیست؟
«فِسق» در لغت به معنای خارج شدن است و در اصطلاح قرآنی، به خارج شدن از راه مستقیم گفته میشود. این کلمه در برابر عدالت به کار میرود و فاسق به کسی گویند که مرتکب گناه کبیرهای شود و توبه نکند.
واژه «فِسق»، در قالبهای گوناگون، پنجاه و چهار بار در قرآن آمده و در موضوعات و مصادیق مختلفی به کار رفته است از جمله:
1. در مورد انحرافهای فرعون و قوم او: «انّهم کانوا قَوماً فاسقین»(نمل، 12)
2. در مورد افراد چند چهره و منافق: «انّ المنافقین همُ الفاسقون»(توبه، 67)
3. در مورد آزار دهندگان به انبیا و سرکشان از دستورات آنان: «قالوا یا موسی انّا لنندخلها... القوم الفاسقین»(مائده، 24 - 26)
4. در مورد کسانی که طبق قانون الهی داوری و قضاوت نمیکنند: «و مَن لم یحکم بما اَنزلَ اللّه فَاولئک هم الفاسقون»(مائده، 47)
5. در مورد حیله گران: «...بما کانوا یَفسقون»(اعراف، 163)
6. در مورد کسانی که وظیفهی مهم امر به معروف و نهی از منکر را رها میکنند: «اَنجَینا الّذین یَنهَونَ عن السوء و اَخَذنَا الّذین ظلموا... بما کانوا یَفسقون»(اعراف، 165)
7. در مورد کسانی که خانه، تجارت، فامیل و مادّیات را بر جهاد در راه خدا ترجیح میدهند: «ان کان آبائکم... اَحبّ... واللّه لا یَهدِی القومَ الفاسقین»(توبه، 24)
8. در مورد گناهان علنی و انحرافات جنسی و شهوترانیهای ناروا. (قرآن به قوم لوط که گناه را در مجالس علنی و بیپروا انجام میدادند، لقب فاسق داده است) «رِجزاً من السماء بما کانوا یَفسقون»(عنکبوت، 34)
9. در مورد بهرهگیری از غذاهای حرام: «حُرّمت علیکم المَیتَةُ و الدّم... ذلکم فِسق»(مائده، 3)
10. در مورد تهمت زدن به زنان پاکدامن: «یَرمُونَ المحصنات... اولئک هم الفاسقون»(نور، 4)
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]