محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831034790
سیب زمینی نهاوند ناتوان در برابر مشکلات/ محصولی که میدانی برای عرضه ندارد
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > غرب > همدان گزارش مهر/
سیب زمینی نهاوند ناتوان در برابر مشکلات/ محصولی که میدانی برای عرضه ندارد
نهاوند - خبرگزاری مهر: افزایش اجاره زمین، بالا بودن قیمت بذر، گازوئیل، سموم کشاورزی، کمبود آب اصلی ترین مشکلات بی رونقی کشت سیب زمینی در شهر سراب های خروشان است هر چند که همدان نیز به عنوان يكي از قطب هاي توليد سيب زميني كشور نياز به ايجاد و توسعه صنايع تبديلي و تكميلي دارد ولی مطابق آمارهاي موجود، تغييرات چشمگيري در اين بخش ايجاد نشده و مشکلات همچنان باقی است.
به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان نهاوند به لطف داشتن منابع آبی متعدد و زمینهای حاصلخیز، بهعنوان قطب کشاورزی، دامداری و شیلات غرب کشور و استان همدان محسوب می شود و وجود تعداد ۲۶۴ سراب، چشمه و قنات و تعداد ۷۷۶ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق موجب توسعه بخش کشاورزی در این شهرستان شده به نحوی که سطح زیر کشت محصولات آبی و دیم در نهاوند ۵۹ هزار و ۳۳ هکتار است که از این مقدار ۱۲ هزار و ۱۹ هکتار زیر کشت محصولات باغی و ۴۷ هزار و ۱۴ هکتار نیز دیگر محصولات کشاورزی کشت شده است. براساس آمار بیش از هشت هزار نفر در بخش تولید محصولات باغی و بیش از ۱۷ هزار و ۴۰۰ نفر در عرصههای مختلف کشاورزی در شهرستان نهاوند فعالیت دارند و نهاوند در تولید ۱۴ محصول رتبه اول استان و در تولید سه محصول رتبه برتر کشور را دارد. با این ظرفیت و پتانسیلی که شهرستان نهاوند در حوزه کشاورزی دارد اما کشت و برداشت سیب زمینی در این شهرستان جایگاه مطلوبی ندارد به نحوی که از تولید سالانه یک میلیون و 50 میلیون تن سیبزمینی در استان همدان در سال گذشته سهم شهرستان نهاوند فقط ده هزار و 500 تن بوده است.
آنچه مسلم است در شهرستان نهاوند که به شهر سرابهای خروشان، چشمه های و قنات های بی نظیر در کشور معروف شده و دارای خاک حاصلخیز و آب و هوای متعدل است کشت و برداشت سیب زمینی مورد توجه کافی قرار نگرفته است. کشاورزان نهاوند افزایش اجاره زمین، محصول بذری، گازوئیل، سموم کشاورزی و کمبود آب، مجهز نبودن زمین های کشت سیب زمینی به آبیاری قطره ای و یا بارانی را مهمترین عواملی عنوان می کنند که باعث شده کشاورزان چندان تمایلی به کشت سیب زمینی در شهرستان نهاوند نداشته باشند تولید سیب زمینی نهاوند در استان جایگاه خوبی ندارد مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در گفتگو با مهر ضمن تأئید این موضوع که تولید سیب زمینی نهاوند در استان جایگاه خوبی ندارد و با اشاره به اینکه سطح زیر کشت سیب زمینی در نهاوند نسبت به سال گذشته 50 هکتار افزایش یافته است، گفت: زمین های حاصلخیز و روش آبیاری بارانی، میزان تولید سیب زمینی در نهاوند را به 10 هزار و 500 تن افزایش داده است. احد ظفری گفت: سال گذشته سطح زیر کشت سیب زمینی در شهرستان نهاوند 350 هکتار بود و به طور متوسط از هر هکتار 25 تا 30 تن سیب زمینی برداشت شد ولی تعدادی از کشاورزان روستاهای مختلف موفق شدند از هر هکتار 70 تن سیب زمینی برداشت کنند. ظفری افزود: امسال با توجه به میزان بارندگی های خوب و افزایش قیمت سیب زمینی نسبت به سال های قبل از آن سطح زیر کشت سیب زمینی به 400 هکتار افزایش یافت. وی ادامه داد: متأسفانه عدم آگاهی از چگونگی نگهداری این محصول و نبود سردخانه و مکان کافی برای نگهداری این محصول به ضرر کشاورزان منتهی شده لذا آموزش کشاورزان در زمینه نگهداری این محصول لازم و ضروری است. مدیر جهاد کشاورزی نهاوند از هزینه شدن 43 میلیون ریال به ازای هر هکتار آبیاری تحت فشار محصول سیبزمینی خبر داد و بیان کرد: در صورت تقاضای کشاورزان دولت بیش از 85 درصد را بلاعوض و 15درصد را به صورت تسهیلات بلندمدت به کشاورزان میپردازد.
به نظر می رسد سیب زمینی کاران نهاوندی در چند سال اخیر با مشکلات بسیاری ازجمله کم آبی، افزایش نامتعادل قیمت های سموم زراعی و ابزار آلات کشاورزی، محصول بذری و نبود بازار مناسب برای فروش محصول مواجه بوده اند تا جاییکه این شرایط آن عده از کشاورزانی را که در زمین زراعی استیجاری کشت می کردند با شکست مالی مواجه کرد به طوری که سال بعد دیگر قادر به کشت محصول نشدند. سعادت حنیفیان کارشناس کشاورزی در این باره به مهر گفت: حوزه کشاورزی یک حوزه مهم، اثرگذار و تأمین کننده مواد غذایی کشور است ولی علیرغم اهمیتی که این حوزه دارد آن طور که باید به آن پرداخته نشده است. حنیفیان افزود: سيب زميني به عنوان يك محصول استراتژيك در اكثر مناطق کشور كشت مي شود اما بالارفتن هزينه هاي توليد و مقرون به صرفه نبودن كاشت آن باعث شده سیب زميني كاران نهاوندی رغبتي براي جمع آوري محصول خود نداشته باشند. وی ادامه داد: سیب زمینی در حال حاضر پس از گندم، برنج و ذرت در مرتبه چهارم جهانی قرار دارد و سازگاری این گیاه با شرایط آب و هوایی مناطق مختلف به گونهای است که هم اکنون در بیش از ۱۴۰ کشور جهان، سیب زمینی تولید میشود و دراين ميان سهم كشورمان سالانه حدود پنج میلیون تن است همدان يكي از قطب هاي توليد سيب زميني در كشور است این کارشناس کشاورزی اظهار داشت: استان همدان يكي از قطب هاي توليد سيب زميني در كشور است و شهرستان نهاوند و بخش ها و روستاهای تابعه آنها جزو مناطق مهم کشت این محصول به شمار مي روند اما دردوسه سال اخير برخي مشكلات سبب شده تا رغبت كاشت سيب زميني دربين كشاورزان این منطقه ازبين برود که در این میان يكي از مشكلاتي كه سيب زميني كاران اين منطقه به شدت از آن گله دارند قيمت بالاي هزينه ها و نیاز فراوان به آب براي توليد اين محصول است. سعادت حنیفیان بیان داشت: هزينه بالاي تامین بذر، کودشیمیایی، ماشین آلات، دستمزد کارگر و حمل و نقل، باعث شده تاكاشت سيب زميني براي کشاورزان مقرون به صرفه نباشد خصوصا اینکه قيمت خريدتضميني سيب زميني نيز يكي از معضلات سيب زميني كاران است که نوسان پی در پی این محصول نه تنها سودی برای تولید کنندگان ندارد بلکه موجب ضرر آنان نیز مي شود. حنیفیان ادامه داد: نیاز شدید این محصول به آب، هزینه بالای تولید، سود کم و کمبود خاک مناسب برای کاشت این محصول باعث شده کشاورزان کمتر رغبت داشته و به سمت تولید این محصول حرکت کنند اما تغییر الگوی کشت از جمله کاهش سطح اراضی، بالا بردن کیفیت محصول، جایگزین کردن ارقام پرمحصول و کاهش تعداد نوبت های کشت می تواند در رونق تولید سیب زمینی در شهرستان نهاوند تأثیر گذار باشد. در حالي كه امروزه صنايع تبديلي در ارزش آفرینی برای محصولات از اهميت ويژه اي برخوردار است اما جاي اين صنايع در بين محصولات ايراني مخصوصا ازنوع كشاورزي بسيار خالي است.
علی اکبر نظری یکی از کشاورزان تولید کننده سیب زمینی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: رفع مشکل فرآوری سیب زمینی باید از مزرعه شروع شود و پیشنهاد می شود کسانی که می خواهند فرآوری سیب زمینی انجام دهند محصول را خودشان در مزرعه تولید کرده و در همانجا نيز فرآوري كنند. نظری که از هفت هکتار زمین کشاورزی 510 تن سیب زمینی برداشت کرده است، افزود: عدم حمایت مسئولین، عدم برنامه ریزی مناسب در تولید، نبود بازاریابی مناسب برای فروش بهتر محصولات تولید شده، افزایش بی رویه تولید کننده، ورود افراد بی مهارت و به تبع آن تولید بی رویه محصول و تغییرات بسیار نامتعادل آب و هوایی و خشکسالی های اخیر، نه تنها از کیفیت سیب زمینی تولید شده کاست بلکه بازار فروش این محصول را نیز متزلزل ساخته است. وی در ادامه با اشاره به این موضوع که استاندارد تولید سیب زمینی از هر هکتار 40 تن است، گفت: با استفاده از روش های علمی می توان از هر هکتار 80 تن سبی زمینی برداشت کرد. این کشاورز در ادامه از نبود صنایع تبدیلی و کمبود زمین برای کشت سیب زمینی و کمبود سردخانه و عدم حمایت دولت انتقاد کرد و گفت: متقاضی احداث سردخانه دو هزارو 500 تنی در شهر همدان هستم و مقدار 900 میلیون تومان هم آورده دارم اما برای احداث این سردخانه با من همکاری نمی شود. باید با ایجاد تنوع فرآوری و بسته بندی های مناسب ارزش این محصول را بالا برد علی اکبر نظری ادامه عنوان کرد: باید با ایجاد تنوع فرآوری و بسته بندی های مناسب ارزش این محصول را بالا برد که یکی از این راه حل ها توسعه صنایع تبدیلی در منطقه است. غضنفر سلگی که بیش از 20 سال است در زمینه محصولات کشاورزی شهرستان نهاوند از جمله گشنیز، نخود و سیب زمینی به کشورهای مختلف فعالیت دارد در مورد وضعیت تولید سیب زمینی شهرستان نهاوند نیز عنوان کرد: صادرات سيبزميني تولیدی استان همدان و نهاوند فقط محدود به عراق نيست و کشورهاي افغانستان و روسيه نيز با ايران تعامل دارند. سلگی گفت: بعلت اینکه انبارهاي کاملاً فني نگهداري سيبزميني و صنایع تبدیلی در استان همدان وجود ندارد صادر کردن سیب زمینی به خارج از کشور مقرون به صرفه تر است. وی افزود: سیبزمینی ایران طرفداران بیشماری در برخی کشورهای همسایه مانند پاکستان، عراق روسیه و ترکمنستان دارد و این موضوع سبب شده تا برخی تجار با خرید این محصول آن را به این کشورها صادر کنند.
غضنفر سلگی ادامه داد: در استان همدان جای خالی صنایع تبدیلی و سردخانه در حوزه کشاورزی محسوس است به همین علت سیب زمینی توليد شده در استان به صورت تازه خوری مورد استفاده قرار مي گيرد و بخشی دیگر نيز به کشورها و شهرهاي ديگر فرستاده مي شود. وی بیان داشت: بخش زیادی از سرمایهگذاریها به دلیل وجود امکانات و تسهیلات، در شهرهای بزرگ انجام میشود و در نتیجه در روستاها و شهرهای کوچک سرمایهگذاری کمتری صورت میگیرد که همین موضوع بسیاری از مشکلات را موجب میشود. عضنفر سلگی گفت: یکی از مهمترین راهکارهای رونق کشت سیب زمینی در شهرستان نهاوند تکنولوژی فرآوری سیبزمینی توسط صنایع تبدیلی است، چرا که بیش از 100 نوع مواد از سیبزمینی قابل دریافت بوده که در بخش صنایع قابل توسعه است. آنچه مسلم است اینکه سيبزمينی از نظر تغذيهای سومين محصول مهم کشور است اما وجود نوسان در توليد اين محصول سبب عدم تعادل در عرضه و تقاضای آن شده و نبود برنامهريزی برای توليد و بازاريابی از يکسو و دانش کم کشاورزان درباره بازاريابی از سويی ديگر، باعث بیثباتی بازار سيبزمينی گشته است. از طرف دیگر سیب زمینی کاران استان همدان که با تولید سالانه حدود یک میلیون تن استان خود را به قطب کشوری تولید این محصول رسانده اند نبود کارخانجات تبدیلی و بسته بندی را علت اصلی هدر رفتن بخش عمده ای از دسترنج خود می دانند چرا که تنها سه واحد صنایع تبدیلی برای این مقدار تولید در همدان ایجاد شده است. اما گذشته از نبود صنایع فرآوری برای سیب زمینی همدان معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای استان همدان نیز در این زمینه معتقد است: متاسفانه کشت محصولات پر آب که سیب زمینی یک نمونه ان است در استان همدان یکی دیگر از مشکلات اصلی در مصرف آب در استان همدان است که باید برای آن چاره ای اندیشید. وزارت جهاد کشاورزی باید الگوی کشت مناسبی دراختیار کشاورزان هراستان قراردهد به طوری که در این الگوی کشت میزان واقعی سالیانه مصرف سیب زمینی درکشور و میزان واقعی کشت درهراستان از جمله استان همدان درجهت پاسخگویی به عرضه و تقاضا این محصول مشخص شود. همچنین هزینه های تمام شده کشاورزان در زمان کاشت، داشت و برداشت باید مشخص شود و براساس آن دولت یک خرید مناسبی را برای سیب زمینی در نظر گیرد.
۱۳۹۳/۷/۸ - ۱۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]
صفحات پیشنهادی
تعرفه صادرات سیب زمینی حذف شد
تعرفه صادرات سیب زمینی حذف شد اردبیل - ایرنا - رییس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل گفت تعرفه و تعهد ارزی از صادرات سیب زمینی برداشته شد و زمینه صدور این محصول به بازار کشورهای منطقه فراهم آمد سیدحامد عاملی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود افزایش قیمت سیب زمشکلات فاضلاب چغادک آسیبی کمتر از حادثه زلزله ندارد
استانها جنوب بوشهر جمیری مشکلات فاضلاب چغادک آسیبی کمتر از حادثه زلزله ندارد بوشهر - خبرگزاری مهر نماینده مردم بوشهر گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی گفت مشکلات فاضلاب چغادک آسیبی کمتر از حادثه زلزله ندارد به گزارش خبرنگار مهر عبدالکریم جمیری پیش از ظهر جمعه در نشست بررئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت اردبیل: بیش از 650 هزار تن سیبزمینی از اردبیل صادر شده است
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت اردبیل بیش از 650 هزار تن سیبزمینی از اردبیل صادر شده استرئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل گفت در مردادماه امسال بیش از 650 هزار تن سیبزمینی از گمرکات استان صادر شده است به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل سیدحامد عاملی صبح امروز در جلسهمشکلات بیماران شهرستانی در مسیر درمان/ آسیبهای نبود نظام ارجاع
اجتماعی بهداشت و سلامت مشکلات بیماران شهرستانی در مسیر درمان آسیبهای نبود نظام ارجاع دبیرکل جمعیت هلال احمر تااکید کرد جمعیت هلال احمر باید به اندیشه داوطلبی برسد و پس از آن به دنبال ترویج فرهنگ داوطلبی باشد چرا که اندیشه داوطلبی یک اندیشه به روز و مدرن است به گزارش خبرگزارتغيير تاريخ عوارض صادراتي سيب زميني در گمرك اردبيل اجرا نمي شود
استانها شمال اردبیل عاملي تغيير تاريخ عوارض صادراتي سيب زميني در گمرك اردبيل اجرا نمي شود اردبيل – خبرگزاري مهر رئيس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبيل از عدم اجراي مصوبه تغيیر تاريخ عوارض صادرات سيب زميني توسط گمرك اردبيل خبر داد به گزارش خبرنگار مهر سيد حامد عاملي صرئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان عنوان کرد تولید 236 هزار تن سیبزمینی طرح استمرار در جنوب کرمان
رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان عنوان کردتولید 236 هزار تن سیبزمینی طرح استمرار در جنوب کرمانرئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت از 37 درصد سطح زیر کشت کشور 41 5 درصد معادل 236 هزار تن تولید کل کشور از طرح استمرار سیبزمینی متعلق به این منطقه است به گزارش خبرگزاری فارس از جیرتصویر:اوباما و پوتین سیب زمینی شدند!
تصویر اوباما و پوتین سیب زمینی شدند یک آشپز خوش ذوق در جریان نمایشگاه غذا در کراسنویارسک روسیه تصویر اوباما پوتین و سایر رهبران جهان را بر روی سیب زمینی نقاشی کرده است یک آشپز خوش ذوق در جریان نمایشگاه غذا در کراسنویارسک روسیه تصویر اوباما پوتین و سایر رهبران جهان را برمسئول زراعت جهاد کشاورزی شهرستان خدابنده بیان کرد ضرورت احداث انبارهای ذخیره سیب زمینی در خدابنده
مسئول زراعت جهاد کشاورزی شهرستان خدابنده بیان کردضرورت احداث انبارهای ذخیره سیب زمینی در خدابندهمسئول زراعت جهاد کشاورزی شهرستان خدابنده گفت سیب زمینیکاران شهرستان خدابنده خواستار احداث انبارهای ذخیره این محصول در منطقه هستند محمد عیسیشکری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس درروش تهیه سیب زمینی رستورانی
روش تهیه سیب زمینی رستورانی شاید برای شما هم جالب باشه که بخواهید راز درست کردن سیب زمینی رستورانی را بدانید به این مطلب امتیاز دهید پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود در حال ناشتا خرما بخوريد زيرا كرم و انگلهاي روده و معده را مي كشد به گزارش سرویس خانواده جااقتصاد مقاومتی آسیب پذیری کشور را در برابر بحران های اقتصادی کاهش می دهد
استانها جنوب کهگیلویه و بویراحمد نبوی اقتصاد مقاومتی آسیب پذیری کشور را در برابر بحران های اقتصادی کاهش می دهد یاسوج – خبرگزاری مهر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اقتصاد مقاومتی آسیب پذیری کشور را در برابر بحران های اقتصادی کاهش می دهد به گزارش خبرنگار مهر سید مرتضی نبویقیمت سیبزمینی صادراتی اعلام شد
یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۱ صادرات سیب زمینی در پنج ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 143 درصد افزایش داشته است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا از فروردین تا مرداد سال جاری بیش از 24 1 هزار تن سیب زمینی به ارزش 9 6 میلیون دلار به سایر کشوبا سيب زميني پخته نمي شود بازي کرد
با سيب زميني پخته نمي شود بازي کرد مدافع تيم اميد ادعا مي کند امکانات اردوي تيمملي در اينچئون اصلا مناسب نبود و به همين دليل تيم اميد نتوانست نتيجه بگيرد مرتضی پورعلی گنجی در این باره به "ورزش سه" گفت واقعا شرایط اردوی ما در کره اصلا خوب نبود ما در یک اتاق هفتپيش بيني توليد بيش از 300 هزار تن سيب زميني در کردستان
۲۹ شهريور ۱۳۹۳ ۱۴ ۳۵ب ظ پيش بيني توليد بيش از 300 هزار تن سيب زميني در کردستان مدير امور زراعت جهاد کشاورزي استان کردستان گفت پيش بيني مي شود امسال 316 هزار و 800 تن محصول سيب زميني از اراضي استان برداشت شود به گزارش خبرگزاري موج مولودي گفت با بيان اينکه امسال نه هزار و ششصاز سیبزمینیهای سمی چه می دانید؟
از سیبزمینیهای سمی چه می دانید آیا صحت دارد که پوست سیبزمینی حاوی بیشترین مواد مغذی است و باید آن را با پوست خورد بیشترین میزان فیبر ویتامینهای C و B سیبزمینی در پوست و بخش نزدیک پوست ذخیره شده است به گزارش نامه نیوز سیبزمینی یکی از صیفیجاتی است که ضمن دارا بودن موادبرداشت سیب از باغات مدرن دهها برابر باغات سنتی است
شنبه ۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۱ مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت تولید محصول سیب در باغات با پایههای رویشی دهها برابر باغات سنتی است لطف الله رضایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه سمنان با بیان این مطلب افزود با ورود پایههای رویشی سعکس اوباما و پوتین روی سیب زمینی!
عکس اوباما و پوتین روی سیب زمینی دو هنرمند کارتونیست با استفاده از سیبزمینی تصاویری از چهره برخی سیاستمداران خلق کردهاند همشهری آنلاین هنرمندان کارتونیست داریا چبونینا و تاتیانا میروننکو در یک نمایشگاه غذا در شهر کراسنویارسک روسیه تصاویری را با استفاده از سیبزمینیبا پیشبینی برداشت 138 هزار تن کشت سیبزمینی طرح استمرار در جنوب کرمان آغاز شد
با پیشبینی برداشت 138 هزار تنکشت سیبزمینی طرح استمرار در جنوب کرمان آغاز شدمعاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت کشت سیبزمینی طرح استمرار در جنوب کرمان آغاز شد به گزارش خبرگزاری فارس از جیرفت اسلام شاهرخی صبح امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت کشت سیب-
گوناگون
پربازدیدترینها