واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ مهر ۱۳۹۳ (۲۳:۲۷ب.ظ)
نگاهي دقيق تر به شرق اوکراين گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، به نظر مي رسد تنش ها در شرق اوکراين که بيشتر بر اقتصاد اروپا تأثير گذاشته بود، به اتمام رسيده است. ديگر خبري در مورد افزايش رکود اقتصادي در فرانکفورت و بروکسل به گوش نمي رسد. اين درحالي است که هنوز رگه هاي ضعيفي از درگيري در اين منطقه وجود دارد.
اگرچه بيشتر سرمايه گذاران بر اين باور بودند که آتش بس فعلي در اين منطقه با ثبات نخواهد بود، شايد به دليل غيرقابل اعتماد بودن پوتين و سياست هاي روسيه و يا مخالفت پروشنکو با تقسيم شدن اراضي اين کشور، اما؛ شايد اين طور نباشد.
اين آتش بس ديگر بر مبناي اعتماد متقابل بنا نشده است، بلکه هر دو طرف به آن نياز دارند. پوتين تقريبا به اهداف خود دست يافته و اوکراين نيز اگر سعي در بازپس گيري اراضي خود بکند عملا دست به تقل عام مردم خود زده است.
اين در حالي است که رأي مثبت پارلمان کي يف در مورد دادن خودمختاري موقت به دونتسک هرگونه جاي شک را براي هر دو طرف از بين برده است. شايد دليل موافقت پارلمان اطمينان از همکاري نکردن غرب و ناتو بوده است.
اما اين پيروزي به کام پوتين هم خيلي شيرين نبوده است. تحريم هاي اعمال شده از جانب اروپا و آمريکا در حال فلج کردن اقتصاد اين کشور است.
درحقيقت هر دو طرف به اين توافق دموکراتيک تن داده اند؛ زيرا ادامه تنش هاي نظامي به نفع هيچ کدام نبوده است. حتي پوتين نيز پس از تصرف جزيره کريمه ديگر تمايلي به ادامه جنگ نشان نداده است.
اما نکته اي که نبايد فراموش کرد اين است که هنوز ناتو و اتحاديه اروپا مالکيت روسيه بر کريمه را تأييد نکرده است و اين موضوع هنوز آتش جنگ را در اين منطقه روشن نگه داشته است.
در اين ميان تنها مسافران هواپيماي مالزي بودند که بدون هيچ دليلي جان خود را از دست دادند.
همچنين نبايد صدمات اقتصادي دو طرف را نيز فراموش کرد.
اوکراين از آغاز درگيري ها تا کنون به يکي از بي ثبات ترين و ضعيف ترين اقتصادهاي اروپا تبديل شده و بدهي دولت اين کشور به صورت چشم گيري افزايش يافته است.
جمعيت اوکراين 44 ميليون نفر است که برابر با جمع جمعيت روماني، بلغارستان و يوگسلاوي قديم است. اما اتحاديه اروپا تا کنون چه ميزان به اين کشور کمک هاي نقدي و فني کرده است؟
واضح است که اتحاديه اروپا ترجيح مي دهد زمان و هزينه زيادي براي نگه داشتن اين کشور و منابع غني آن بکار ببرد تا اينکه اين منطقه را به دست استقلال طلبان بسپارد.
اين در حالي است که با وجود صدمه ديدن روسيه در دراز مدت، اين تحريم ها مي تواند استقلال و قدرت سياسي بيشتري براي روسيه بيافريند.
در واقع اقتصاد روسيه وابسته به انرژي است و با در دست داشتن منطقه کريمه روسيه مي تواند با هزينه کمتر گاز و نفت خود را به ديگر کشورها برساند و کالاهاي مورد نياز کشور را دريافت کند.
همچنين روسيه دو دهه پس از نابودي کمونيسم توانسته تنها کشوري باشد که خارج از سازمان تجارت و همکاري اروپا به يک اقتصاد بزرگ و خودکفا تبديل شود و اين تحريم ها مي تواند اين کشور را به خودکفايي کامل و تقويت توليدکنندگان داخلي نزديک کند. اگر روسيه بتواند اين روند را عملي کند به زودي به اقتصادي بزرگ تر از اقتصاد غرب تبديل خواهد شد.
اين در حالي است که اوکراين و اروپا سعي دارند با اعمال تحريم هاي بيشتر روسيه را مجبور به عقب نشيني کند، اما؛ اگر پوتين به اندازه ي کافي زيرک باشد مي تواند از اين موقعيت نهايت استفاده را کرده و به يک اقتصاد بزرگ تبديل شود. البته نبايد فراموش کرد که اين مردم عادي هستند که بار اصلي فشارها را تحمل مي کنند و نه سياست مداران. براي نمونه در ماه گذشته در روسيه افزايش قيمت کالاهاي تحريم شده سه برابر ديگر کالاها بوده است.
در حقيقت اين مردم عادي بودند که مثل هميشه فشارهاي جنگ را تحمل و تاوان خودخواهي سياستمداران را داده اند.
حامد عبداللهي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]