واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: روایت عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از بحران آب
حالا که بحران آب به مراحل حاد خود رسیده آمارها یکی یکی رو می شوند. آمارهایی از وضعیت کشور در روزهایی که هشدار کم آبی کمتر جایی در میان خبرها داشت؛ نشست مستمر زمین در ۱۲ استان ایران، خطر اتمام آب شرب در برخی مناطق کشور طی یک دهه آینده و رسیدن به مرحله واردات آب از کشورهای همسایه. اینها تنها قسمتی از وضعیت موجود هستند که توسط سید باقر حسینی، نماینده زابل در مجلس بیان می شوند.
آفتاب: هفته پیش بود که حسین امیری خانکانی در گفت و گویی با پیام نو خبر داد ۱۲ استان کشور در آستانه ممنوعیت فعالیت های کشاورزی قرار دارند. هر چند همین اظهار نظر می تواند قسمتی از عمق فاجعه کم آبی را نشان دهد اما بحران فعلی ابعادی به مراتب بیشتر از این دارد. ابعادی که به نظر می رسد از خیلی قبل نسبت به آنها آگاهی وجود داشته اما چندان جایی در تصمی گیری ها و اقدامات این حوزه نداشته اند.
حالا سید باقر حسینی، عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان که یکی از مناطق کم اب و درگیر با خشکسالی در کشور است در گفت و گو با پیام نو توضیحات بیشتری در این باره داده است. از جمله اینکه «طبق مطالعات ناسا که اطلاعات آن هم در اختیار ما قرار گرفته است، ما الان ۱۲ استان داریم که به دلیل برداشت بی رویه آب از یک سو و کاهش نزولات جوی از سوی دیگر دپار نشست جدی زمین شده است.» او درباره میزان نشست زمین در این مناطق می گوید: «در این استان ها سطح زمین و دشت ها به طور عمومی بین ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر در سال پائین می رود و این بسیار خطرناک است.» او توضیح می دهد که این روند حداقل در دو دهه اخیر وجود داشته است و این بدان معنا است که اکنون طی بیست سال گذشته در برخی از مناطق کشور زمین و پهنه دشت ها گاه تا حدود ده متر نشست داشته اند.
این نشست البته با پدیده ای که به طور مثال در استان هایی چون همدان دیده می شود، کاملا متفاوت است. چرا که در این مورد مناطق وسیعی از دشت ها که گاه تا چند ده کیلومتر مربع وسعت دارند به طور مستمر پائین می روند. دلیل آن هم خالی شدن سفره های زیر زمینی از منابع آب است. قسمتی از زمین که منابع آبی را در خود جای داده حالتی اسفجی دارد و با خالی شدن از آب به مرور زمان فشرده شده و پائین می رود. این سفره های آب زیر زمینی به هیچ عنوان بعد از نشست زمین، تجدید نخواهند شد.
در این شرایط و با توجه به اینکه عمق متوسط چاه های آب در مناطق مرکزی ایران مرز ۲۰۰ متر را نیز رد کرده است، بحث واردات اب توسط وزارت نیرو مطرح شد. وزیر نیرو مرداد ماه امسال خبر داده بود که « موضوع واردات آب را مطالعه می کنیم و با برخی کشورها مذاکراتی دراین زمینه انجام دادهایم.» اکنون سید باقر حسینی می گوید که این طرح در مجلس نیز در دست بررسی است و حتی مراحلی از بررسی آن هم انجام شده است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی توضیح می دهد: «تامین آب کشور از خارج کشور علی رغم اینکه در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد، به عنوان یک طرح در بین نمایندگان هم مطرح است و امیدواریم زدتر به صحن بیاید. این طرح در کمیسیون های برنامه بودجه، سیاست خارجی و امنیت ملی و همینطور کمیسیون کشاورزی بررسی و تائید شده است و ما منتظر آمدن آن به صحن علنی هستیم.»
حسینی درباره جزئیات طرح واردات آب از کشورهای همسایه هم به پیام نو می گوید: «این طرح برای ده تا دوازده استان است که بیشتر استان های شرقی و مرکزی ایران هستند که متوسط باران کمی دارند. اولویت این طرح با استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، سمنان و احتمالا اصفهان است و البته برخی از مناطق دیگر استان ها را هم شامل می شود.»
او درباره سوالی پیرامون منابع مالی اجرای این طرح توضیح می دهد: «برای تامین هزینه های این طرح هم منابع دولتی در نظر گرفته شده اند و هم ان جی او هایی هستند که قرار است به طرح کمک کنند. به دلایلی درباره حجم مالی این پروژه و همینطور میزان کمکی که از نهادهای غیر دولتی و ان جی او ها به طرح خواهد شد، نمی توان الان صحبت کرد. اما به هر حال این کمک ها در حدی هست که بتوان به آینده طرح امیدوار بود، مثلا فقط یک مورد از این کمک ها ۴ هزار میلیارد تومان است و از این جور کمک ها برای پیشبرد پروژه زیاد خواهیم داشت.»
با این توضیح درباره تامین منابع مالی این طرح به نظر می رسد بحث واردات آب از کشورهای همسایه بیش از آن چیزی که به نر می رسید جدی شده است. همزمان با این طرح هم بحث های قدیمی بر سر انتقال اب خلیج فارس و دریای عمان هنوز ادامه دارد که به جای خاصی نرسیده است.
حسینی درباره زمان احتمالی اجرای این طرح می گوید: «اجرای کامل چنین طرحی تا مرز ده سال طول می کشد اما ما آینده خطرناکی داریم و از الان باید به فکر سال ها و دهه های بعد باشیم. الان استان هایی در کشور که همه فکر می کنند پر آب هستند هم با سرعت بسیار بالا به سمت از دادن منابع آبی خود می روند.»
البته او هشداری جدی را هم در پایان سخنان خود مورد تاکید قرار می دهد: «با روند کنونی تا ده سال آینده درصد قابل توجهی از جغرافیای ایران که اکنون در آن سکنه وجود دارد، به خاطر بی آبی غیر قابل سکونت خواهد شد. یعنی برای کشت و صنعت که هیچ، حتی برای آشامیدن هم آب نخواهد داشت.»
اما باز هم می توان پیش بینی کرد که این موارد هنوز اطلاعات و آماری بسیار جزیی از واقعیتی است که ایران در آن به سر می برد. آن هم در شرایطی که ناسا چند ماه پیش گزارشی درباره بحران خشکسالی در جهان را منتشر کرد که بر اساس آن تازه کشورمان وارد یک دوره خشکسالی ۳۰ ساله شده است. دوره ای که در همان مراحل اولیه آن وضعیت بحران آب هولناک به نظر می رسد.
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]