تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤمن در گرفتارى صبور است، و منافق در گرفتارى بى تاب.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834716925




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سفر به شهر خیاط‌ها/ کهک با لب‌های خشکیده از مهمانانش پذیرایی می‌کند


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > مرکز > قم مهر گزارش می‌دهد/
سفر به شهر خیاط‌ها/ کهک با لب‌های خشکیده از مهمانانش پذیرایی می‌کند
قم - خبرگزاری مهر: کهک را می‌شود گفت شهر خیاط‌ها... دیار طبیبان حاذق... منزلگاه صدرالمتالهین... یا... شهری که فاصله‌اش با قم بیش از 22 کیلومتر نیست اما هنوز خیلی‌ها از زیبایی‌ها و قصه‌هایش خبر ندارند.



به گزارش خبرنگار مهر، یک چشم ندارد. آن یکی هم سویش کم شده. با اینهمه پتک را که بالا می‌آورد، دقیقاً جایی که باید، می‌کوبد. مشتری که می‌آید، کارش را قطع نمی‌کند؛ بین یک دمیدن در کوره و ضربه پتک نیم نگاهی می‌اندازد و سفارش می‌گیرد. آقای داوودی، پیرمرد آهنگر شهر کهک 80 سالش است. 50 سال است در این کوره آتش می‌دمد. مردی که آهن سخت در دستانش موم است اما روزگار قامتش را خم کرده. پیرمرد آهنگر در کارگاه کوچکش انبر، عقرب‌گیر، سه پایه، ساج، نعل اسب و ... می‌سازد و روزگارش را با فروش همین‌ها سر می‌کند. مشتری‌هایش کسانی هستند که یا خیاطی می‌کنند یا عرقیجات می‌فروشند یا روزی‌شان را از نگهداری گوسفند و بز به دست می‌آورند.    

عنوانش را می‌شود گذاشت سفر به شهر خیاط‌ها. به دیار طبیبان حاذق، به منزلگاه صدرالمتالهین، به شهری از دل تاریخ... یک سفر یک روزه به شهر کهک با گروه بوم گردی که استانداری کنار هم جمع کرده برای دیدن شهری که فاصله‌اش با قم بیش از 22 کیلومتر نیست اما هنوز خیلی‌ها از زیبایی‌ها و قصه‌هایش خبر ندارند. اعضای گروه از هر سن و قشری هستند. یکی خانه‌دار است و با دخترهایش آمده. آن یکی دانشجو برق است و خواهرش را همراه خود کرده است. از پسربچه 11 ساله تا پیرمرد 70 ساله، همه با هم همراه شده‌اند. اولین کسی که به مهمانان شهر کهک خوشامد می‌گوید، درخت سرو پیری است که می‌گویند  150سال از تولدش می‌گذرد و با تنی نیم سوخته میدان‌گاهی شده که هر رهگذری در مسیر رسیدن به خانه ملاصدرا می‌بیندش. رسم بر این است که گردشگران شهر کهک قبل از هر چیز از خانه حکیم قرن دهم بازدید می‌کنند و بعد از آن یا شهر را ترک کرده یا به دیدن چند روستای اطراف می‌روند اما اینجا در گوشه دیگر این شهر، این مردم آهنگر در نزدیکی آب انبار و مسجد جامع عهد صفویه، تصویر زنده‌تری از روزهای دور را تداعی می‌کند. از مغازه پیرمرد آهنگر چند قدم بیشتر راه نیست. آب انبار قدیمی با دو بادگیر کوتاه قد و مخزنی که در حال فروریختن است، کم کم دارد شکل خرابه می‌گیرد. اطرافش هم پر از نخاله ساختمان یا زباله شده است. سمت راست آب انبار صفویه، مسجدی به همین نام طوری سر بلند کرده که انگار قرار است 500 سال دیگر هم عمر کند. با این حال در یک نیم روز تابستان درهای این مسجد مانند آب انبار کنارش بسته است و گویا قرار نیست این دو مکان سهمی در میزبانی کهک داشته باشند.

مرد انار فروش در خلوتی خیابان گاری دستی‌اش را دنبال خودش می‌کشد و زیر لب آواز می‌خواند. به جز او و چند نفر که پیاز و سیب زمینی می‌فروشند، کس دیگری دیده نمی‌شود. اکثر مردم اینجا خیاط هستند و روزهای تابستان در خانه‌ها یا کارگاه‌ها در حال دوخت و دوز. می‌گویند کهک بخشی از پوشاک زمستانی بازار تهران را تأمین می‌کند. بعضی از شغل‌ها در کهک هنوز مخصوص فضای خاص روستایی است مانند گلاب گیری یا تهیه گیاهان دارویی. خانم میرجانی یکی از فعالان این عرصه است. زنی که روزگارش را با بیابان‌گردی به دنبال گیاهان شفا بخش و عصاره گرفتن از آنها می‌گذراند. کارگاه کوچکش گوشه‌ای از حیاط خانه‌اش است. کیسه‌ بزرگ آویشن را به شاخه یکی از درختان آویزان کرده و روی تکه پارچه تمیزی زیره و اسطوخودوس و سماق پخش کرده است. « عرق بیدمشک برای آرامش قلب است. خارشتر را برای سنگ کلیه. برگ گردو درمان دیابتی‌ها است.» خانم میرجانی برای خودش یک پا پزشک سنتی شده است. ده سالی می‌شود که پروانه کسب گرفته و عرقیجاتش را با نام مخصوص تجاری خودش می‌فروشد. از روزهایی حرف می‌زند که در بچگی به مادربزرگش برای تهیه معجون‌های گیاهی و عرقیجات کمک می‌کرده است. همسایه‌ها هر وقت بیمار می‌شدند، سراغ این زن می‌آمده‌اند و چاره کار را در جوشانده‌ها و عرقیجات او می‌دیده‌اند. معمولاً گردشگران از خانه خانم میرجانی که بیرون می‌آیند، یک کیسه پر از عرقیجات و گیاهان دارویی دست گرفته‌اند. آنهایی هم که به خودشان قول داده بودند اصلاً خرید نکنند، در مواجهه با بوی خوش کاسنی و گل محمدی عنان از کف می‌دهند.

کهک گردی بدون بازدید از خانه حکیم ملاصدرا متصور نیست. با اینهمه اگر نبود ویژگی‌های مبدع حکمت متعالیه، خانه به تنهایی ویژگی خاصی نداشت. این مکان در زبان مردم محل به چال‌ آقا معروف است، آن هم به خاطر عارضه‌ای طبیعی در کنار آن. معماری چلیپای این بنا شاهد خوبی بر قدمت آن است. با این حال بخش اعظم آن در طول تاریخ تخریب و در سال‌های اخیر دوباره بازسازی شده است. این بنا قبلاً چهار صفه‌ای بوده اما در حال حاضر شامل یک گنبد و سه صفه است که به همراه قسمت‏های مرمت شده اطراف، به عنوان خانه حکیم ملاصدرا مورد بازدید قرار می‏گیرد. شاید جذاب‌تر از خود خانه فیلسوف بزرگ، بنایی موسوم به عصاری ‏باشد که در شمال غربی باغ قرار دارد. لغت نامه دهخدا می‌گوید عصاری یعنی دکانی که در آن روغن می‌گرفته‌اند و می‎‏فروخته‌اند. معمولاً در این دکان‌ها از اسب و گاو با چشم بسته استفاده می‌شده اما در این دکان گویا شتر بار گران سنگ آسیاب را به دوش می‌کشیده است. ورودی این بنا می‌شود تابلوی «عصاری؛ صفویه...» را دید. مردم کهک در اصطلاح به آن «عصارخون» می‌گویند. بنا حاوی چند قسمت است. ورودی یک آسیاب عصاری است برای گرفتن روغن از دانه‌های مختلف. یک سوراخ کوچک در سقف، نور تمام فضا را تأمین می‌کند. راهنمای تور می‌گوید کارگران عصاری ساعت را هم از روی همین نور که دور اتاق می‌چرخد، تشخیص می‌داده‌اند. سقف ضربی با آجرهای دست‌ساز به شکل هنرمندانه چیده شده است. راهنمای تور می‌گوید اسمش «تیغه قمی» است. طاق‌ها مثل دو دست قوی گره شده از چهار طرف سقف ضربه را محافظت می‌کنند. آنقدر آجرها دقیق و منظم چیده‌ شده‌اند که کمترین اختلاف سطح با هم ندارند.

چرخ عصاری که پس از 400 سال هنوز می‌چرخد، به وسیله یک شتر حرکت می‌کرده و روغن حاصل از آسیاب شدن دانه‌ها با یک تنه درخت قدیمی به مخزن ریخته می‌شده است. اتاقک پشتی حلوا سازی است. یک آسیاب کوچکتر دارد که دو مرد حرکتش می‌داده‌اند. سنگ بزرگ روی کنجدها ساییده می‌شده و ارده از طرف دیگر بیرون می‌آمده است. راهنما می‌گوید طراحی شیارهای سنگ برای اینکه کنجد نریزد و ارده از مسیر صحیح خارج شود، یکی از هنرمندانه‌ترین کارها است. ظرف مسی بزرگی که در اتاقک کناری قرار دارد، قسمت دیگری از کار است. انگور و کشمش را در آن می‌ریخته‌اند و حرارت می‌داده‌اند. ماده به دست آمده را داخل ظروف سفالی گوشه اتاقک ریخته و رویش سنگ و خاک می‌ریخته‌اند. از سوراخ ریز ظرف‌ها شیره انگور بیرون می‌آمده که در مرحله بعد با ارده مخلوط شده و حرارت می‌دیده است. کناره‌های حلواسازی هم محفظه‌های کوچکی با کاهگل تعبیه شده که حلوا را در آن نگهداری می‌کرده‌اند. گروه گردشگری خسته از بازدیدهای متعدد به دنبال مکانی برای استراحت و گلو تازه کردن است اما بیش از نشستن کنار یک جوی خشکیده نصیبشان نشد. کهک که روزگاری باغات میوه فراوان داشت، امروز از خشکی دارد شبیه خود قم می‌شود. بسیاری از باغ‌ها در سال‌های اخیر به خانه یا کارگاه خیاطی تبدیل شده‌اند. حتی خود مردم هم آب نوشیدنی‌ را از تانکر می‌گیرند. آن هم در شهری که قنات‌های قدیمی‌اش با آب شیرین و خنک، روزگاری جاذبه گردشگری‌اش محسوب می‌شد اما این روزها با لب‌های خشکیده از مهمانانش پذیرایی می‌کند. ……………………………
گزارش: زینب آخوندی








۱۳۹۳/۶/۲۹ - ۱۰:۳۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن