واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: نابغه هشت ساله نقاشي محافل هنري را به هم ريخت
کايران ويليامسن کوچکترين هنرمند بريتانيايي است که اين روزها نامش در تمامي محافل هنري بر سر زبانها است. ويليامسن که به تازگي هشت ساله شده با وجود شهرت ناگهانياش در دنياي کودکي سير ميکند.او ميگويد: «کشيدن گاو از هر چيزي سادهتر است، لازم نيست به فکر جزئيات باشي.»ويليامسن که مطبوعات بريتانيا او را «مونه کوچک» لقب دادهاند در نمايشگاه قبلياش 33 اثر شامل کار با پاستل، آبرنگ و رنگ روغن ارائه کرده بود که تمام آنها به فروش رفت. اين نمايشگاه 235 هزار دلار سود براي او به همراه داشت.خريداران آثار او که از سراسر نقاط دنيا به اين نمايشگاه آمده بودند تمام طول شب را در صف پشت در گالري سپري کردند. تخمين زده ميشود سه هزار نفر منتظر نقاشيهاي جديد ويليامسن از مناظر برفي، آسمان و مزارع قارچ هستند، نقاشيهايي که همگي نشانههاي مکتب امپرسيونيستي را دارند. اين هنرمند هشت ساله صاحب وبسايت شخصي و کارت ويزيت است. حتي مردم براي گرفتن امضاي او روي نمونههاي کوچک آثارش به گالري او مراجعه ميکنند، علاوه بر اين روزنامهنگاران سفر طولاني به شرق انگلستان را بر خود هموار ميکنند تا با او مصاحبه کنند.کايرون ويليامسن با اين مسئله کنار آمده و ميگويد: «به نظرم همه چيز معمولي است.» اما اين مسائل براي کيت و ميشل ويليامسن والدين او معمولي نيستند. آنها شگفتزده و مغرور هستند و البته نگران استعداد و تاثير اين مسائل بر فرزندشان.
ميشل مادر 37 ساله کايرون که پزشک غذايي است ميگويد:«طاغتفرسا است.» او به همراه پدر 44 ساله، مادر و بيلي-جو، خواهر شش سالهاش در آپارتماني کوچک زندگي مي کنند.او در کودکي مثل تمامي بچهها سرشار از انرژي بود و زمانيکه دو سال پيش در جريان تعطيلات از مادر و پدرش تقاضاي مداد و کاغذ کرد آنها شگفتزده شدند. او که در آن زمان پنج سال و خوردهاي داشت نقاشي بينقص از يک قايق در ساحل کشيد. سرعت پيشرفت او بسيار بالا بود. به زودي نقاشيهاي بسيار زيبايي از مناظري که بسيار شبيه مناظر منطقه نورفالک، در نزديک خانهاشان بود ميکشيد.ميشل ميگويد:«من و کيت نقاشي بلد نيستيم، برايمان سخت بود بفهميم در سرش چه ميگذرد. نميتوانستيم درک کنيم. نميدانستيم از کجا اين استعداد را پيدا کرده، اما او مصمم بود اين کار را ادامه بدهد. وقتي فرزندتان چنين موهبت و استعدادي دارد بايد از او حمايت کنيد.»با اين حال والدين کايرون مطمئن نيستند اين حجم از توجه مردم به فرزندشان مفيد است يا مضر. آنها آثار کايرون را به گالري محلي نشان دادند. اين گالري تا کنون دو نمايشگاه براي او برپا کرده و کنار آمدن با انبوه مخاطبان را براي خانواده ويليامسن ساده کرده است.«برعکس موسيقي، نابغه خردسال در نقاشي معنايي ندارد. آنچه مردم نبوغ زودهنگام ميخوانند همان نبوغ دوران کودکي است. با رشد کردن اين نبوغ محو ميشود.»ميشل در اين مورد افزود: «طبيعي نيست که فرزندتان را زير ذرهبين مطبوعات قرار بدهيد. با گرگهاي بسياري مواجه شدهايم. فقط دنبال پول هستند. اصلا به جنبه حسي موضوع کاري ندارند. هنر از کايرون جداکردني نيست.»او که بسيار درونگرا است بلوز و شلوارک به تن ميکند و اصلا شبيه نابغههاي گلخانهاي کت و شلوارپوش نيست. او عاشق فوتبال است و در پست دفاع تيم مدرسه بازي ميکند.با اين حال زمانيکه در مورد هنرش صحبت ميکند حرفهايش آميزهاي جذاب از بزرگسالي و کودکي است. او با اعتماد به نفس درمورد انتخاب رنگ و همچنين بازي نور و تاريکي صحبت ميکند و به راحتي جزئيات خاص را به ذهن ميسپارد.نظر اهل فننظر اهل فن درمورد آثار کايرون متفاوت است. روزنامهاي با چنين تيتري به استقبال او رفته بود: «آيا کايرون جذابترين نقاش بريتانيا نيست؟» اما برخي ديگر با شک به موضوع نگاه ميکنند و معتقد هستند اگر او بزرگسال بود اين چنين نقاشيهايش مورد توجه قرار نميگرفت و استعدادش نيز ماندگار نيست.پابلو پيکاسو نقاش مشهور نظر جالبي درمورد نابغههاي خردسال دارد: «برعکس موسيقي، نابغه خردسال در نقاشي معنايي ندارد. آنچه مردم نبوغ زودهنگام ميخوانند همان نبوغ دوران کودکي است. با رشد کردن اين نبوغ محو ميشود.»اين درحالي است که پيکاسو خودش نابغه خردسال محسوب ميشود، نابغه خردسالي که در بزرگسالي نقاشي را متحول کرد. همچنين ميتوان از جان اورت ميلائيس نام برد، نقاش انگليسي قرن نوزدهم که در 11 سالگي عضو اکادمي سلطنتي هنر شد.اما برعکس پيکاسو، ميلائيس و موزارت بسياري ديگر از نوابغ خردسال در بزرگسالي به جايي نرسيدند. صحبتهاي روانشناسان در اين زمينه نامربوط نيست. جک بويل، روانشناس کودکان در گلاسگو ميگويد: «اغلب نابغههاي هشت ساله که فوتباليست يا نوازنده پيانو هستند تا بزرگسالي دوام نميآورند.»
او که معتقد است استعداد کايرون هيچ ضرري براي او ندارد افزود: «بچهها دوست دارند موفق و بهترين باشند، نظر من چيست؟ پول را بردار و فرار کن! روي ديگر تواناييهايش کار کنيد و تا جايي که ميتوانيد از نقاشيهايش بهره ببريد.»با آغاز فصل مدرسه کايرون به دنياي معمول هم سن و سالهايش بازميگردد. اخيرا دو تابلو از او براي حراج عرضه شدهاند و نمايشگاه بعدياش تابستان آينده برگزار ميشود.کايرون از اکنون ميداند که در آينده ميخواهد فوتباليست و نقاش شود. هرچند پدر و مادرش از اينکه او روزي دست از نقاشي بکشد اصلا شگفتزده و ناراحت نميشوند.در آخر او توصيهاي هم براي نقاشان جوان دارد: «هرگز تسليم نشويد. تلاش کنيد و به راهتان ادامه دهيد. و فقط يک آسمان آبي نکشيد!» ترجمه: حسين عيديزادهتنظيم براي تبيان : مسعود عجمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 256]