واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ شهريور ۱۳۹۳ (۱۰:۵۶ق.ظ)
گفت و گوي اختصاصي موج با عضو کميسيون سياست خارجي مجلس؛ ارزيابي عملکرد تيم مذاکره کننده هسته اي و افق پيش رو گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، يکسال و اندي از عمر دولت يازدهم گذشت و بدون شک يکي از مهم ترين حوزه هاي درگيري اين دولت مربوط به سياست خارجي مي شد که مهم ترين پروژه آن پيشبرد مذاکرات هسته اي و گفت و گو با کشورهاي 1+5 بود. محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان يکي از پرکارترين وزراي دولت بود که با وجود رضايت عمومي مجلس بيشترين رفت و آمدها را به اين نهاد داشت. در اين ميان حمايت هاي مقام معظم رهبري از عملکرد دستگاه ديپلماسي موجب شد در مجلس اعتماد بيشتري نسبت به وزير خارجه و عملکرد تيم مذاکره کننده هسته اي به دست آيد و همين مسأله پشتوانه خوبي را نيز براي ديپلمات ها فراهم ساخت. در مورد عملکرد هسته اي تيم مذاکره کننده و چشم انداز مذاکرات، گفت و گويي با ابراهيم آقا محمدي عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ترتيب داده ايم.
حجم کار دستگاه ديپلماسي بسيار بالا بود
ابراهيم آقامحمدي در مورد مجموع فعاليت هاي وزارت امور خارجه در يک سال گذشته چنين گفت: به طور کلي در مورد عملکرد وزارت خارجه ما شاهد فعاليت زيادي در اين وزارتخانه بوديم اما پيچيدگي هاي امروز دنيا و تغييرات سريعي که ما در برهه اي از زمان شاهد آن هستيم، ارزيابي موفقيت هاي اين دستگاه را مشکل مي سازد.
وي افزود: طبيعتا ما در بعضي از موارد خوب پيش رفتيم و در بعضي موارد معادلات با دشواري روبرو بود مثلا در بحث مذاکرات هسته اي طرف هاي ما نامطمئن و نامتعادل هستند و اين مسأله موجب شده تا نتوانيم هنوز نتيجه روشني از مذاکرات بگيريم.
اقا محمدي گفت: پيچيدگي هاي تحولات منطقه و جهان امروز، همچون اوضاع اوکراين، اختلافات روسيه و غرب و... ارزيابي ها را دشوار کرده است. وي گفت در همين مورد مذاکرات هسته اي حداقل سه، چهار کشور هستندکه نمي خواهند نتيجه مثبتي از آن بدست آيد که اميدواريم در نهايت کار، تن به حقوق ملت بدهند و مذاکرات به سرانجام مثبتي برسد، اما؛ با همه اين مسائل، ارزيابي کلي من از عملکرد آقاي ظريف خوب بوده است؛ زيرا حجم کار وي بسيار بالا بود.
نقطه قوت و ضعف مذاکره کنندگان
آقامحمدي در مورد شناسايي نقاط قوت و ضعف تيم مذاکره کننده هسته اي گفت: همان طور که اشاره کردم رايزني هاي هسته اي در کنار ساير مسائل منطقه اي موجب شد کار وزارت خارجه بسيار سنگين شود. وي افزود: در مذاکرات آنچه از طرف تيم مذاکره کننده هسته اي پيگيري شد بيان خواسته هاي مردم بود که قاطعانه طرح شد و به خواسته هاي طرف مقابل تن ندادند. در موضوعاتي همچون موشک هاي بالستيک، حقوق بشر و تروريسم و...که 1+5 مطرح کرده بود، تيم ما محکم بود و نرمشي نشان نداد؛ که اينها از نقاط قوت آنها بود. ولي تيم مذاکره کننده بايد در عين حال از ادبيات قاطعانه تر، سنگين تر و صريح تري استفاده کند تا بتواند اين جسارت را از دشمن بگيرد که وارد موضوعات دفاعي و نظامي ما نشود.
وي ادامه داد تاکيد برحقوق هسته اي مردم را از نقاط قوت و عدم قاطعيت در ادبياتشان را نقطه ضعف مذاکرات مي دانم.
نتيجه مذاکرات هسته اي برگ برنده احزاب داخلي آمريکا است
عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در مورد اختلافات کنگره و کاخ سفيد حول برداشته شدن تحريم هاي ايران گفت: اين اختلافات بازي هايي است که مربوط به مشکلات داخلي خود آمريکا است. دوطيف جمهوري خواه و دموکرات هر دو مذاکرات را برگ برنده خود در انتخابات آتي مي بينند لذا هريک با ديدگاهي پيش مي روند. در اين ميان دموکراتها معتقدند اگر اين مذاکرات به نتيجه برسند چهره آمريکا از حالت جنگ طلبانه خارج مي شود و مي تواند در افکار عمومي آمريکا تاثير مثبت داشته باشد در نتيجه بازهم به مردم به استقبال آنها در انتخابات خواهند رفت.
وي ادامه داد: جمهوري خواهان آمريکا گرايش به اقتدارگرايي و زورمداري بيشتري دارند و اعتقادشان اين است که آمريکا بايد با زور مداري پيروز شود تا قدرتش را درجهان ثابت کند و هژموني خودش را در جهان تقويت کند.
آمريکا بايد از اقدامات ضد بشري خود کوتاه بيايد
نماينده مردم خرم آباد در مجلس نهم گفت: دموکراتهاي آمريکا معتقدند تحريم ها مي تواند به جاي گزينه هاي نظامي و خشن کارساز باشد. به عبارتي تحريم به جاي گلوله با روش ديپلماتيک به کار گرفته شود تا چهره جنگ طلب آمريکا را نزد افکار عمومي بهبود بخشد. در مورد ايران نيز فعلا گزينه تحريم و مذاکره را پيش گرفته اند. لذا به طور کلي اين اختلافات کاملا مصرف داخلي دارند.
وي در پايان افزود: ما از کاخ سفيد نيز جز بي وفايي چيزي نديديم و سياست هاي آنها نيز در قبال ايران تغيير اساسي نکرد. جمهوري خواهان با اسلحه مي کشند و دموکرات ها بي صدا و با تحريم؛ لذا تنها راه نتيجه گرفتن مذاکرات اين است که از اقدامات ضدبشري شان کوتاه بيايند.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]