واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: طرح های غیر اقتصادی دولت دهم بلای جان وزیر صنعت تهران - ایرنا- طرح های غیر اقتصادی دولت دهم بلای جان وزیر صنعت
گروه اقتصادی پارسینه: حدود هشت سال از آغاز کلنگ زنی طرح های فولادی استانی می گذرد و با گذشت این زمان طولانی حاشیه های این طرح ها همچنان ادامه دارد؛ به طوری که اخیرا در یکی از برنامه های تلویوزیونی به صراحت از بالا بودن رقم قرارداد انعقاد شده با چینی ها برای اجرای این طرح ها انتقاد شد تا پرده از غیر اقتصادی بودن این نوع طرها برداشته شود.
هنوز از یادها نرفته است که، یکی از سیاست هایی که در دولت گذشته دنبال می شد این بود که طرح های صنعتی بعضا با اهداف غیر اقتصادی در برخی از مناطق کشور اجرا می شدند.
برای همین بود که وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت چند سال پیش در پاسخ به سوالی در این باره عنوان کرد که"دولت برای اجرای برخی از طرح های صنعتی اهدافی به جز اهداف اقتصادی مانند اهداف اجتماعی و امنیتی را دنبال می کند".
در هر حال، در اوایل شروع به کار دولت نهم، کلنگ هشت طرح فولادی استانی به زمین زده شد؛ طرح هایی که به گفته محمدرضا نعمت زاده - وزیر صنعت دولت یازدهم به هیچ وجه اقتصادی نبوده و اگر وی در زمان شروع به کار این طرح ها سمتی داشت حتما جلوی کلنگ زنی آنها را می گرفت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ابتدای تصدی مسئولیت در دولت یازدهم در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرده بود که در دنیا طرح فولادی زیر پنج میلیون تن اقتصادی نبوده و با این حساب هیچ کدام ازطرح های فولادی استانی دارای توجیه اقتصادی نیستند. وی در عین حال تاکید کرد که دولت یازدهم خود را متعهد به ادامه اجرا و تکمیل این طرح ها می داند.
در همین حال وزارت صنعت، معدن و تجارت به دلیل نداشتن بودجه کافی برای ادامه اجرای این طرحها چندی پیش 65 درصد از سهام این پروژه ها را به بخش خصوصی واگذار کرد تا از طریق مشارکت بخش خصوصی بتواند این طرحها را به سرانجام برساند.
طرح های فولادی استانی هر یک دارای ظرفیت 800 هزار تن هستند که با این حساب مجموع ظرفیت آنها به 6.4 میلیون تن می رسد.
با این وجود هشت طرح فولادی اجرا شدند و اگرچه بعد از گذشته هشت سال هنوز به بهره برداری نرسیده اند اما دولت یازدهم وعده داده با وجود غیر اقتصادی بودن، این طرح ها را به اتمام خواهد رساند.
البته ماجرا تنها به طرح های فولادی غیر اقتصادی باز نمی گردد. به تازگی مدیر عامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران نیز از تصویب احداث برخی شهرک های صنعتی غیر اقتصادی در دولت گذشته تحت فشار برخی نمایندگان مجلس خبر داده است.
سید محمدعلی سیدابریشمی در این باره توضیح داده: "بررسی ها نشان می دهد که در دولت گذشته بدون بررسی های کارشناسی، فنی و اقتصادی تعداد زیادی شهرک مصوب به سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران تحمیل شد تا احداث شوند.
برخی از شهرک ها با فشار توسط نمایندگان مجلس و مسئولان استانی به سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران تحمیل شدند. در مجموع احداث حدود 270 شهرک صنعتی در سفرهای استانی دولت قبل مصوب شد که از این تعداد تنها 60 تا 70 شهرک دارای توجیه بوده اند. احداث این شهرک ها شاید از نظر اجتماعی دارای توجیهاتی بوده اند اما از نظر اقتصادی و فنی اصلا توجیه پذیر نبوده اند."
حالا اما به نظر می رسد صبر وزارت صنعت، معدن و تجارت دیگر تمام شده و این وزارتخانه قصد دارد به جز هشت طرح فولادی جلوی اجرای سایر طرح های فولادی غیر اقتصادی را بگیرد.
در همین راستا اخیرا جعفر سرقینی - معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت - خبر داد که"به زودی با تشکیل کمیته کارشناسی مرکب از بخش خصوصی و تشکل های معدنی صاحب نظر، به ارزیابی مجدد برخی از طرح های فولادی خواهیم پرداخت."
به گفته وی"تعدادی از طرح های فولادی بدون مطالعه فنی و کارشناسی از لحاظ آمایش سرزمین، مقیاس و موقعیت جغرافیایی در مناطقی مطرح شده اند." سرقینی این را هم گفته که"این طرح ها زیرساخت های لازم صنعت فولاد نظیر آب، برق، گاز، جاده، سیستم حمل و نقل و غیره را ندارند و ضرورت دارد در مورد آنها بررسی بیشتری صورت گیرد."
در هر حال نکته اینجاست که برای استقرار کارخانه های جدید فولادی ضروری است با انجام مطالعات فنی و اقتصادی دقیق، امور زیربنایی و سایر عوامل تاثیرگذار نیز مورد توجه قرار گیرد .امری که در دولت نهم و دهم به آن توجهی نشده است.
از سوی دیگر، چالش کمبود آب در کشور طرح های فولادی غیر کارشناسی را زیر سوال می برد و باید منتظر ماند و دید با رویکرد جدید وزارت صنعت چه تحولی در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد خواهد شد.
پارسینه
17/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]