واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ (۹:۲۴ق.ظ)
ايران: عيار پاکيزگي در عصر اينترنت
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ايران چنين نوشت:
الگوي افتراقها و دستهبنديهاي سياسي و اجتماعي در جامعه ما آرام آرام در حال تغيير است. امروز تقابل گروهها و افراد به مانند گذشته بين گروههاي سنتي چپ و راست يا اصلاحطلب و اصولگرا نيست. مرزهايي که در حال پر رنگتر شدن است، تفاوت بين سنت و مدرنيته است. اين تضاد ديدگاهها باعث شده که آقاي روحاني که پايگاه سياسي و فکرياش جناح راست سنتي تلقي مي شد ديدگاهها و افکارش در مختصات اصلاحطلبي اما نه با تعريف سياسي آن ارزيابي و سنجيده شود. اين فقط مختص به شخص روحاني نميشود. حجتالاسلام ناطق نوري نيز يکي از بازيگران سياسي است که امروز ديگر با مختصات راست سنتي سنجيده نميشود. اما دليل اين تغييرات در دستهبندي گروهها و بازيگران سياسي و اجتماعي چيست؟
نقطه افتراق را در تفاوت بين سنت و مدرنيته يا بهتر بگوييم تفاوت در مواجهه با فناوري بايد جستوجو کرد. تأثير تکنولوژيهاي ارتباطي بر روندها و جريانهاي فکري در سطح نخبگان سياسي، اجتماعي و فرهنگي و اقشار مختلف جامعه از واقعياتي است که امروز بيش از گذشته در کانون توجه پژوهشگران ارتباطات قرار گرفته است. کساني که با فناوري ارتباطي آشنا ميشوند و آنها را بکار ميگيرند ديگر نميتوانند به گذشته برگردند. محدود کردن و فيلتر کردن را بر نميتابند و براي اقناع مخاطب در جستوجوي روشهاي ديگري هستند. يکي از شيوههاي اقناع حضور در فضاهاي ارتباطي است. اما اين حضور به معناي رها کردن فرد در برابر سيل گسترده پيامهاي ارتباطي با بسته بنديهاي مختلف نيست. طرفداران توسعه و گسترش فناوريهاي ارتباطي به گسترش مجاري و فضاهاي ارتباطي همراه با نظارت معتقدند. اما حضور همراه با نظارت به معناي مسدود کردن و محدود کردن اينترنت يا شبکههاي اجتماعي نيست. اين تجربه خطا بارها در کشورهاي مختلف آزموده شده و نتايج منفي مخرج مشترک اين تجربهها بودهاند. اکنون ديگر هم از منظر تجربي و هم فلسفي و تئوريک، برخورد قهري و سلبي با فناوريهاي ارتباطي راهکاري است که اول از همه کنار گذاشته ميشود. بسياري از کشورهايي که در گذشتهاي نه چندان دور محدود کردن اينترنت را تنها راه ميدانستند اکنون در نيمه راه يا در بنبست مسير طي شده برگشتهاند و شيوهاي را بکار ميگيرند که در کشورهايي که مهد همين فناوري هاست در حال آزموده شدن است.
«اينترنت پاک» فقط مسأله دلسوزان و دلواپسان ايراني نيست. بسياري از دولتها و خانوادههاي غربي نيز نگران دسترسيهاي بدون کنترل نوجوانان و کودکان خود به اين اقيانوس پر از پيام و اطلاعات هستند. نگران اين هستند که فرزندانشان گرفتار طعمههايي شوند که آنان را به کام تباهي برد. اما شيوه آنها براي ايمن کردن کاربران در اين فضاهاي گسترده، تشويق به محدود کردن و مسدود کردن نيست. مشوقهاي ارتباطي که آنان بکار ميگيرند حمايت از سايتها و فناوريهايي است که به اينترنت پاک معتقدند. آنها فضاهاي مجازي را محدود نميکنند اما راههايي را که دوست دارند فرزندانشان در اين فضا در آن گام بگذارند هموار ميکنند. شيوه استفاده از رسانه و فرهنگ آن را به آنها ميآموزند. اکنون بسياري از جوانان غربي با سواد رسانهاي با رسانه مواجه ميشوند. اين چيزي است که صدا و سيماي ما از بار مسئوليت آموزش آن به نوجوانان و جوانان شانه خالي کرده است. چيزي است که در آموزش و پرورش و آموزش عالي ما جايي ندارد. کم کاريهاي گذشته اگرچه اکنون نقطه آسيب ما شده است اما راه جبران بستن و محدود کردن نيست. سواد رسانهاي را بايد بياموزيم.
نويسنده: دکتر محمد سلطانيفر
استاد دانشگاه و مديرکل دفتر مطالعات و برنامهريزي رسانهها
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]