واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ شهريور ۱۳۹۳ (۱۰:۴۲ق.ظ)
افزايش رقابت منطقه اي ايران با "ترکيه جديد" گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، يکي از مهمترين شعارهاي رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور منتخب ترکيه، در فرايند اولين انتخابات رياست جمهوري اين کشور، "ترکيه جديد " بود که در آن بازنويسي قانون اساسي، ايفاي نقش برجستهتر در عرصه جهاني و تعميق دموکراسي را وعده داد.
اردوغان برخي از بارزترين ويژگي هاي ترکيه جديد را اينگونه عنوان کرد: که انتخاب رئيس جمهور براي اولين بار در تاريخ ترکيه با رأي مستقيم مردم را اقدامي به مثابه اولين گام اساسي براي ساخت ترکيه جديد با دموکراسي بيشتر و حاکميت ملي مي داند. وي همچنين توسعه تجربه دموکراسي و پيشرفت در عادي سازي حيات سياسي و اجتماعي و بالابردن سطح رفاه زندگي مردم و قرار دادن ترکيه در ليست کشورهاي پيشتاز در دنيا را از ويژگي هاي ترکيه جديد ناميد.
در اين ميان برخي تحليلگران معتقدند که ترکيه جديد به معناي دست کشيدن از آرمان خود براي عضويت در اتحاديه اروپاست. به طوري که سياست هاي حزب عدالت و توسعه در اين سال ها نشان داده است که آنها در صورت از دست دادن يک گزينه همواره به دنبال آلترناتيوهايي براي گسترش روابط خود مي گردند. بر اين اساس ترکيه جديد بايد روابط خارجي خود را با ايالات متحده و چين افزايش داده و فرصت هاي جديدي نيز با روسيه فراهم کند. بنابراين ترکيه درصدد ايجاد يک محور جديد در سياست هاي منطقه اي و جهاني است تا نفوذ و تأثيرگذاري بيشتري براي آينده ترکيه در پي داشته باشد.
اين مسائل زماني اهميت مي يابد که بدانيم يک سال پيش در ايران نيز دولت يازدهم با رويکردي نوين و عقلاني در صدد توسعه روابط جهاني و منطقه اي خود وتنش زدايي با دولتهايي که سابق تنش با آنها را داشت برآمد.
دولت حسن روحاني با ترکيب معنادار وزارت خارجه اش نشان داد که براي پيش بردن سياست هاي اقتصادي خود و خروج از بحران راهي جز اتخاذ ديپلماسي هوشمندانه در پيش ندارد. ثبات و آرامش جمهوري اسلامي ايران در زماني که منطقه در آتش بي ثباتي مي سوزد، فرصت و مسووليت کم نظيري را فراروي نظام قرار داد و دولتمردان کنوني کشور نيز با آگاهي کامل از اين امر با تکيه بر سابقه غني فرهنگي و تمدني ايران سعي در احياي نقش آفريني منطقه اي و جهاني هستند.
هم اکنون آن سوي طيف نيز در ترکيه دولتي روي کار آمده است که شواهد و قرائن نشان دهنده آن است با عقلانيت جديد، استفاده از تجربيات گذشته و گزينش گري در صدد کسب بيشترين سود براي ترکيه باشد. به عبارتي «ترکيه جديد» حکايت از درک و فهم جديدي در سياست خارجي ترکيه دارد و شايد يک بازانديشي در سياست خارجي بر اساس عملکرد مثبت و منفي ترکيه در منطقه و جهان باشد که ترکيه را از يک سياست احساسي به يک سياست واقع بينانه در روابط بين الملل سوق دهد.
داوود اغلو به عنوان نخست وزير و تئوريسين و به مثابه دست راست اردوغان، را مي توان مهمترين فرد در پيگيري سياست هاي جديد ترکيه است که چنين نقشي را مي توان براي محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، نيز در نظر گرفت. بدين ترتيب به نظر مي رسد روابط ترکيه و ايران در دوران جديد با بهره گيري از فرصت ها، روابطي رقابتي و مبتني بر حسن همجواري باشد به نوعي که دو دولت را ملزم مي کند در عين رقابت و خلق فرصت هاي جديد و بهره گيري از آنها بيشترين همکاري ها را نسبت به سال هاي گذشته باهم داشته باشند.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]