واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
روزنامه زمان ترکیه؛
ائتلاف سعودی و عثمانی برای جنگ نیابتی با ایران در سوریه
نشریه زمان با اذعان به ائتلاف ترکیه و عربستان علیه گسترش تفکر انقلابی شیعه، مینویسد: «عربستان سعودی و ترکیه با حمایت از گروههای شورشی در سوریه علیه دولت دمشق، که از پشتیبانی تهران برخوردار است، یک جنگ نیابتی به راه انداختند
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، نسخه انگلیسی روزنامه "زمان" چاپ استانبول در گزارشی با عنوان «رقابت عربستان سعودی با ایران و موازنه جدید قدرت در خاورمیانه» مینویسد: «تردیدی نیست که عربستان سعودی و عراقِ "صدام حسین" با یکدیگر متحد نبودند. اما سعودیها در عین حال نمیخواستند شاهد سقوط رژیم صدام باشند. سقوط صدام برای آنها به منزله پایان سلطه سنیها بر عراق و کمک به قدرتگیری جمهوری اسلامی در منطقه بود. این همان وضعیتی بود که در پی حمله امریکا به عراق در سال ۱۳۸۲، و قدرت گرفتن یک دولت شیعه در سال ۱۳۸۴ اندک اندک شکل گرفت.» این روزنامه رسمی ترکیه مینویسد: «از زمان تشکیل خاورمیانه جدید به دست انگلیسیها و فرانسویها، سلطه عربستان سعودی بر دنیای اسلام و دنیای عرب همواره چالشگرانی داشته است. از انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران، جمهوری اسلامی دیدگاه و منافع عربستان سعودی در منطقه را با ایدئولوژی انقلابی شیعی به چالش کشیده است. هر دو کشور مدعی رهبری و ولایت مسلمانان منطقهاند.» زمان مدعی است: «هرچند ایران و عربستان هرگز وارد جنگ نشدهاند، آشکارا یکدیگر را دشمن میدانند و هر یک براساس این نظر دست به "جنگ نیابتی" علیه دیگری زده است.» این روزنامه میافزاید: «تا انقلاب سال ۵۷، هر دو کشور متحد نزدیک واشنگتن بودند و رقابت میان آندو محدود بود. اما بعد از انقلاب، ایران به اتحاد با امریکا پایان داد و شروع به صدور انقلاب بر اساس احساسات ضدامریکایی و ضداسرائیلی کرد.»
روزنامه انگلیس زبان ترکیه در تحلیل دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مینویسد: «رهبران ایران به جای گسترش "دکترین شیعه" در کشورهای اسلامی با اکثریت سنی، برای جلب متحدان سیاسی و حتی شبکههای جاسوسی به رجزخوانی ارتجاعی پرداختند. عربستان سعودی مدعی پردهداری حرمین شریفین در شهرهای مقدس مکه و مدینه بود؛ و ایران با ادعای این که حکومت عربستان فاسد و حامیِ "شیطان بزرگ" یعنی امریکاست، سعودیها را به چالش کشید.» نشریه زمان با اشاره ضمنی به گسترش روز افزون تفکر انقلاب اسلامی در ترکیه، مینویسد: «جالب اینجاست که ایران در کشورهای سکولاری مثل ترکیه هم سعی داشت برای خود جای پایی باز کند. با این استدلال که شکلگیری ارتش در دوران "کمال آتاتورک" گسترش "امپریالیسم" امریکا بوده است.» این روزنامه ترکیه بدون اشاره به رشد محبوبیت ایدئولوژیک انقلاب اسلامی در ملتهای منطقه و خصوصا ترکیه، مدعی است: «موضع ضدامریکایی ایران در بعد از انقلاب و بحران گروگانگیری سال بعد از آن، امریکا را به سیاست هواداری از سعودیها در منطقه سوق داد. حاصل آنکه ایران در دنیای غرب به انزوا کشیده شد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «اما از دو سال پیش، سیاست خارجی امریکا در قبال ایران تغییر کرده است. اولین نشانه تغییر سیاست امریکا انتخاب "چاک هیگل" به وزارت خارجه امریکا بود که از سال ۱۳۸۳ ایده شروع مذاکرات با ایران را مطرح میکرد. اما باراک اوباما به جای این که میان ایران و عربستان از یکی طرفداری کند، نظرش را اصلاح کرد و به جای ادامه سیاست انزوا، سیاست "واداشتن ایران به عمل کردن مسئولانه" را برگزید.»
زمان در ادامه مینویسد: «یکی از برآیندهای چشمگیر این تغییر سیاست این بود که ملک عبدالله پادشاه عربستان، به جای شاهزاده "بندر بن سلطان"، "یوسف الادریسی" را به ریاست "سازمان اطلاعات و امنیت" کشور برگزید.» روزنامه انگلیسی زبان چاپ استانبول، تاکید کرد: «ایران برکناری شاهزاده بندر بن سلطان را به حذف تیم ضدایرانی در عربستان تعبیر کرد. شاهزاده بندر سفیر پیشین عربستان در "واشنگتن" بود و کاملاً از شبکه عربستان در امریکا باخبر بود، و با "جورج بوش" رئیس جمهوری پیشین امریکا هم پیوندهای نزدیکی داشت.»
نشریه زمان با اذعان به ائتلاف ترکیه و عربستان علیه گسترش تفکر انقلابی شیعه در منطقه، مینویسد: «عربستان سعودی و ترکیه با حمایت از گروههای شورشی در سوریه علیه دولت دمشق، که از پشتیبانی تهران برخوردار است، یک جنگ نیابتی به راه انداختند.» با این حال این نشریه در قبال حمایت دولت ترکیه از گروههای تروریستی در عراق سکوت اختیار می کند.
زمان با اعتراف به شکست این ائتلاف مقابل جمهوری اسلامی ایران میافزاید: «تردیدی نیست که "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر وقت ترکیه –که اکنون رئیس جمهوری آن کشور است– و سعودیها، جنگ نیابتی را به ایران باختند. بسیاری بر این باورند که اطرافیان اردوغان در سطح مدیریت و تصمیمگیری "طرفدار ایران" بودند.»
این روزنامه مدعی شد: «براساس گزارشی که پلیس ترکیه در پی یک تحقیق سه ساله تهیه کرده، یک شبکه جاسوسی ایرانی که رهبری آن را مأموران اطلاعاتی ایران در دست داشتند و مستقیماً به فرمانده سپاه پاسداران گزارش میدهند، توانسته است با معاونان اردوغان روابط بسیار نزدیکی برقرار کند.»
در ادامه گزارش پلیس ترکیه آمده است: «مأموران پلیس که شبکههای جاسوی ایرانی در ترکیه را شناسایی و افشا کردند، اخیراً بدون هیچ شواهد و مدارک یا اتهام قانونی، بازداشت شدهاند.» نشریه زمان در پایان گزارش خود ظهور گروه تروریستی داعش را محصول صدور مردم سالاریدینی و مبارزه با استکبار جهانی- که از آن به توسعه طلبی ایران تعبیر می کند- توسط انقلاب اسلامی دانسته و مینویسد: «تمایل امریکا به ادامه گفتگوهای هسته ای با ایران بیشک تحول مثبتی است. یکپارچه شدن ایران با جهان به معنی پیشرفت در صلح جهانی است. با این حال، دولت امریکا باید در نظر داشته باشد که توسعهطلبی ایران میتواند به ناآرامیها در منطقه دامن بزند. ظهور گروه شورشی دولت اسلامی [داعش] با موازنه قدرت جدید در منطقه بسیار مرتبط است.»
*** شایان ذکر است که بر اساس نظر کارشناسان و تحلیلگران سیاسی، غرب با هدایت، تقویت و تبلیغ قرائت خشن و تکفیری از اسلام -که در گروههایی چون القاعده، داعش و بوکوحرام نمایان است- در صدد است تا در پروژه خاورمیانه جدید، گزینه حکومت سکولاریستی چون ترکیه را به ملتهایی معرفی کند که سالهاست تحت استبداد حاکمان مرتجع و به ظاهر مسلمان خود به سطوح امده و در معرض انقلاب و تحولات سیاسی هستند. 104
۱۲/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۸:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]