محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843559299
جايگاه فرهنگ در نظام ديني
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جايگاه فرهنگ در نظام ديني
هر نظام سياسي بر اساس يك فلسفه سياسي شكل گرفته و در آن فلسفه سياسي، اهداف و اصول كلي سياست مورد بحث واقع ميشود. تفاوت نظامهاي سياسي به تفاوت در اهداف و اصول كلي حاكم بر سياست و به عبارت ديگر به تفاوت در فلسفه سياسي آن نظامها بر ميگردد. سياست در مفهوم عام به معناي مديريت كلان جامعه يا آيين مملكتداري است؛ لكن در مكاتب سياسي مختلف، تفاوتها در چگونگي اداره جامعه و اهداف نهايي است.
نظام سياسي ايران، يك نظام ديني و مبتني بر فلسفه سياسي اسلام است. هر فلسفه يا نظريه سياسي، بر پايه مفهوم مشخصي از انسان و جامعه انساني استوار است. به عبارت ديگر، هر نوع شرحي از سياست و تعيين اولويتها و جهتگيريها از سوي حاكميت در يك نظام سياسي، مبتني بر شناخت از انسان و عالم هستي است. اين شناخت از انسان است كه به سياست جهت داده و آن را تعريف ميكند. اگر مكاتب سياسي و نظريههاي سياسي گوناگون و بعضاً با اصول، مباني و اهداف متضاد وجود دارد، اين تفاوتها به تفاوت در شناخت از انسان،جامعه انساني و هستي بر ميگردد.
با توجه به واحد بودن حقيقت انساني، مشخص است كه بسياري از اين شناختها غيرصحيح و نادرست است. بهترين شناخت از انسان و عالم هستي، شناختي است كه از وحي و كتب آسماني و به ويژه قرآن سرچشمه گرفته باشد. امروز بسياري از مشكلات در جوامع بشري و ميان انسانها، به نداشتن يك شناخت صحيح و كامل از انسان بر ميگردد.
اين واقعيت تلخ را حضرت امام خميني (ره) در تفسير سوره حمد، اينگونه مورد توجه قرار ميدهند: «عمده اين است كه ما نميشناسيم؛ نه خودمان را ميشناسيم، نه خدايمان را ميشناسيم؛ نه ايمان به خودمان داريم؛ نه ايمان به خدا داريم؛ نه باورمان آمده است كه خودمان (چيزي) نيستيم و نه باورمان آمده كه همه چيز اوست.»
بر همين اساس از ديدگاه حضرت امام (ره) كه پايهگذار نظام ديني در ايران هستند، شناخت انسان ريشه اصلي و اساس همه شناختهايي است كه به نوعي به انسان و مناسبات او باز ميگردد؛ اعم از مناسبات فرهنگي، اعتقادي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي.
بنابر اين اگر در شرايط كنوني جامعه ما ديدگاهها در حوزه فرهنگ و مسائل فرهنگي متفاوت و بعضاً متضاد ميباشد، تفاوت اين ديدگاهها اولاً به تفاوت در برداشتها از انسان و ثانيا، به عدم توجه به جايگاه فرهنگ در نظام ديني بر اساس فلسفه سياسي اسلام برميگردد. بديهي است تمامي كساني كه وارد ساختار قدرت در نظام جمهوري اسلامي ميشوند، بايد به مسائل اساسي جامعه و از جمله فرهنگ و مسائل فرهنگي، از منظر دين و آموزههاي ديني نگاه كنند. دولتها نميتوانند هر كدام بر اساس سلايق، ديدگاهها و برداشتهاي خود با ناديده انگاشتن سياستهاي كلان نظام در مسائل فرهنگي، اتخاذ رويكرد و جهتگيري فرهنگي داشته باشند. در طي 36 سال گذشته، مسائل فرهنگي در كشور همواره محل بحث و جدل ميان جريانها وگروههاي سياسي مختلف بوده و از مهمترين چالشهاي هر دولت با نيروهاي ارزشي و انقلابي، مسائل فرهنگي بوده است.
تمام بحثهاي اين سالها در حوزه كتاب، مطبوعات، سينما، تئاتر، موسيقي، شبكههاي ماهوارهاي، شبكههاي اجتماعي در محيط اينترنت و... به همين موضوع اصلي بر ميگردد. اگر همه فعالان فرهنگي و خصوصاً تمامي كساني كه در درون حاكميت و دستگاهها و نهادهاي حكومتي و به ويژه در دولت مسئوليت دارند، به جايگاه فرهنگ در نظام ديني توجه كنند و جهتگيريهاي فرهنگي را بر مبناي نگاه اسلام، قرآن و سياستهاي كلي نظام به مسائل فرهنگي تعيين نمايند، به طور قطع بسياري از چالشها در اين حوزه مرتفع شده يا كاهش اساسي پيدا ميكند.
در نظام ديني، فرهنگ اساس همه چيز است و اين فرهنگ است كه به انسان و جامعه انساني هويت و معنا بخشيده و جهتهاي اصلي را براي حركت فرد و جامعه تعيين ميكند. با همين نگاه به فرهنگ در نظام ديني است كه حضرت امام (ره) ميفرمايند، فرهنگ منشأ همه خوشبختيها و بدبختيهاي يك ملت است. رهبر معظم انقلاب اسلامي بر اساس چنين نگاهي، فرهنگ را به هوا تشبيه ميكنند. بديهي است كه هواي تميز و پاك و سالم، تأثير حياتبخش بر زندگي فرد و جامعه داشته و هواي آلوده و ناسالم، حيات را به خطر مياندازد.
براي آشكار شدن بيشتر نقش، اهميت و جايگاه فرهنگ در نظام ديني توجه به تعريف سياست از منظر دين و برگرفته از انديشه سياسي مبتني بر اسلام ناب محمدي (ص)، راهگشاست.
حضرت امام (ره) در تعريف سياست ميفرمايند: «سياست اين است كه جامعه را هدايت كند و راه ببرد. تمام مصالح جامعه را در نظر بگيرد و تمام ابعاد انسان و جامعه را در نظر بگيرد و آنها را هدايت كند. به طرف آن چيزي كه صلاحشان است، صلاح ملت است،صلاح افراد است و اين مختص انبيا است و به تبع آنها علماي بيدار اسلام.»
تفاوت اساسي ميان نظام اسلامي و ديني با نظامهاي غيرديني در همين نوع نگاه به سياست و تعريف آن است. اين تفاوت در سياستها و جهتگيريهاي فرهنگي نظام اسلامي بايد خودش را نشان بدهد. به عبارتي در نظام ديني، تمامي رويكردها، جهتگيريها و خطمشيهاي فرهنگي دولت و ديگر دستگاهها و نهادهاي حكومتي، بايد ديني و بر اساس شريعت اسلامي باشد. حكومت ديني، در واقع حكومتي است كه دين جهتگيريهاي اصلي و اولويتهاي آن را مشخص ميكند. حضرت امام (ره) در اين خصوص ميفرمايند: «[اسلام] مكتبي است كه بر خلاف مكتبهاي غيرتوحيدي، در تمام شئون فردي و اجتماعي و مادي و معنوي و فرهنگي، سياسي و نظامي و اقتصادي دخالت و نظارت دارد و از هيچ نكته، ولو بسيار ناچيز كه در تربيت انسان و جامعه و پيشرفت مادي و معنوي نقش دارد، فروگذار ننموده است و موانع و مشكلات سر راه تكامل را در اجتماع و فرد گوشزد نموده و به رفع آنها كوشيده است.»
حضرت امام (ره) مهمترين وظيفه و رسالت حكومت و نظام ديني را، در كنار تأمين امنيت و معيشت و اقتصاد جامعه، تربيت انسان و هموار كردن مسير براي رشد، تعالي و كمال اخروي آن ميدانند. ايشان هدف خلقت انسان را به استناد آيات قرآن، رسيدن آن به مقام خليفه الهي روي زمين ميدانند. حضرت امام (ره) رسالت نظام ديني را، همان رسالت انبيا ميدانند و درخصوص رسالت انبياي الهي در تفسير سوره اقرا ميفرمايند: «تمام انبيا موضوع بحثشان، موضوع تربيتشان، موضوع علمشان، انسان است. آمدهاند انسان را تربيت كنند. آمدهاند اين موجود طبيعي را از مرتبه طبيعت به مرتبه عالي ما فوقالطبيعه، مافوق جبروت برسانند. تمام بحث انبيا در انسان است. از اول، هر كس، هر يك از انبيا كه مبعوث شدند، مبعوث شدند براي انسان و براي تربيت.»
اين نكته مهم و كليدي را بايد تمامي مسئولان و كارگزاران در نظام اسلامي مورد توجه قرار دهند.
متأسفانه بعضي از مواضع، اقدامات و جهتگيريهاي مسئولان به ويژه كساني كه در حوزه فرهنگ داراي مسئوليت هستند، نشان ميدهد كه به طور كلي اين مهم را ناديده انگاشته و گويا كارگزار و يك مسئول در نظام سياسي سكولار و غيرديني هستند. نميتوان در نظام ديني مسئوليت پذيرفت، لكن در حوزه فرهنگ بر مبناي تفكرات سكولاريستي، رويكردي مبتني بر ليبراليسم فرهنگي داشت. مسئولان حكومتي در نظام ديني، بايد همانطور كه در قبال زندگي دنيايي، امنيت، رفاه، آسايش و معيشت مردم دغدغه دارند و بايد با كار و تلاش شبانهروزي، اين نيازهاي اساسي زندگي مردم را تأمين نمايند، در قبال آخرت مردم هم وظيفه دارند؛ چرا كه دين، براي تأمين دنيا و آخرت به صورت توأمان است. حضرت علامه طباطبايي (ره) در تعريف دين در تفسير الميزان ميفرمايند: «دين روش ويژهاي در زندگي دنيوي است كه سعادت و صلاح دنيوي انسان را هماهنگ و همراه با كمال اخروي و حيات حقيقي جاوداني تأمين ميكند.»
بنابر اين مسئولان حكومتي و دولتمردان، بايد بدانند در قبال آخرت مردم مسئول هستند. بايد بدانند، همانطور كه وظيفه دارند رفاه مردم را تأمين كنند، وظيفه دارند تلاش كنند تا مردم بهشتي شوند و به جهنم نروند. با اين نگاه بايد به فرهنگ و مسائل فرهنگي توجه كرد. با اين نگاه بايد سياستها را در عرصه هنر و موسيقي، كتاب و نشر، مطبوعات، سينما، تئاتر و... اتخاذ كرد. با اين نگاه بايد به فضاهاي فرهنگي در محيطهايي چون آموزش و پرورش و دانشگاهها جهت داد.
تمامي نگرانيهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي در اين سالها در حوزه فرهنگ، در يك نكته خلاصه ميشود و آن اينكه مسئولان آن هم در شرايط تهاجم فرهنگي دشمن، آن نگاه شايستهاي را كه بايد به جايگاه فرهنگ در نظام ديني داشته باشند، متأسفانه ندارند، معظم له در اين خصوص ميفرمايند: «اشكال برخي اين است كه اصل تهاجم گسترده جبهه قسم خورده عليه هويت اسلامي و هويت فرهنگي را با وجود نشانههاي آشكار نميبينند.»
رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، بارها اعلام كردهاند كه نسبت به مسائل فرهنگي جامعه دغدغه دارند و بر اساس همين دغدغهها، در ديدار رئيسجمهور و اعضاي هيئت دولت در ماه مبارك رمضان فرمودند: «ضروري است در عرصه فرهنگي، سياستهاي نظام به درستي درك و اعمال شود.» معظم له در اين ديدار با تأكيد بر اينكه خطاها و اشتباهات فرهنگي به راحتي قابل جبران نيست، فرمودند: «هرگونه تغيير مسير فرهنگ از چارچوب نظام اسلامي، موجب بر هم خوردن انتظام فكري و هويت واقعي جامعه خواهد شد.»
نویسنده : دكتر يدالله جواني
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]
صفحات پیشنهادی
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس: بودجه جاری 93 از کل درآمد کشور پیشی گرفته است/ مهارت در نظام فرهنگی فعلی کشور ج
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس بودجه جاری 93 از کل درآمد کشور پیشی گرفته است مهارت در نظام فرهنگی فعلی کشور جایگاهی نداردنماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی از پیشی گرفتن بودجه جاری سال 93 از کل درآمد کشور خبر داد و گفت مهارت در نظام فرهنگی فعلی کشور جایگاهی ندارد به گزاارتقای معرفت دینی زمینه ساز مقابله با تهاجم فرهنگی است
مدیرکل اوقاف و امورخیریه مازندران ارتقای معرفت دینی زمینه ساز مقابله با تهاجم فرهنگی است خبرگزاری رسا ـ مدیرکل اوقاف و امورخیریه مازندران تقویت باورهای دینی و ارتقای سطح معرفت بر اساس معیارهای قرآنی و اسلامی را مهم ترین اهداف طرح نشاط معنوی دانست و گفت تحقق این اهداف می تواندفرمانده سپاه صاحب الزمان (عج): موفقیت نظام اسلامی مرهون بهره گیری از مدلهای دینی است
فرمانده سپاه صاحب الزمان عج موفقیت نظام اسلامی مرهون بهره گیری از مدلهای دینی است اصفهان – ایرنا – فرمانده سپاه صاحب الزمان عج استان اصفهان با اشاره به نقش مدیریت جهادی در پیشرفت اهداف انقلاب اسلامی گفت موفقیت های نظام اسلامی مرهون بهره گیری از مدلهای دینی است به گزارش ایرسالت خبرنگاران درنظام مردم سالار دینی برجسته و با اهمیت است
تولیت آستان مقدس حضرت معصومه رسالت خبرنگاران درنظام مردم سالار دینی برجسته و با اهمیت است قم - ایرنا - تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه س گفت در نظام مردم سالار دینی رسالت خبرنگاران برجسته با اهمیت و مهم است که چرا که باید مردم را در جریان اخبار صحیح و به موقع قرار دهند بمعاون فرهنگی ارشاد خراسان شمالی: شهدای خبرنگار آبروی نظام هستند
معاون فرهنگی ارشاد خراسان شمالی شهدای خبرنگار آبروی نظام هستند بجنورد - ایرنا - سرپرست معاونت فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت شهدای خبرنگار برای اعتلای نظام جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیده و آبروی نظام هستند به گزارش ایرنا حجت الاسلام ناصرنظام نامه جامع اوقات فراغت در کانون های فرهنگی و هنری خراسان جنوبی اجرایی می شود
استانها شرق خراسان جنوبی حجت الاسلام زاهدی اصل نظام نامه جامع اوقات فراغت در کانون های فرهنگی و هنری خراسان جنوبی اجرایی می شود بیرجند- خبرگزای مهر مسئول دبیرخانه کانون های مساجد خراسان جنوبی گفت نظام نامه جامع اوقات فراغت در کانون های فرهنگی و هنری سطح استان اجرایی می شوداهل تسامح دربرابر فرهنگ اسلام ایستادگی می کنند/ دشمن از سلاح مذهب و عقاید دینی ما میترسد
آیتالله مکارم شیرازی در جمع اساتید بسیجی حوزه علمیه اهل تسامح دربرابر فرهنگ اسلام ایستادگی می کنند دشمن از سلاح مذهب و عقاید دینی ما میترسد خبرگزاری رسا ـ آیتالله مکارم شیرازی با حمایت از حرکت برخی نهادها در از بین بردن اختلاط محیط کار عنوان داشت برخی نهادهای تهران آمدهانفرماندار شوش:رسالت هیات های مذهبی نهادینه کردن فرهنگ دینی باشد
فرماندار شوش رسالت هیات های مذهبی نهادینه کردن فرهنگ دینی باشد دزفول - ایرنا - فرماندار شوش گفت رسالت هیات های مذهبی در نهادینه کردن فرهنگ دینی در جامعه مهم و شاخص بوده و جامعه را در برابر تهاجم فرهنگی دشمن بیمه می کند به گزارش خبرنگار ایرنا رضا نجاتی روز سه شنبه در دیدار شوجاي مهارت در نظام فرهنگي و آموزشي خالي است
۱۴ مرداد ۱۳۹۳ ۱۷ ۵۵ب ظ نماينده مردم کرمانشاه در مجلس جاي مهارت در نظام فرهنگي و آموزشي خالي است عبدالرضا مصري نماينده مردم کرمانشاه در مجلس شوراي اسلامي درجمع خانواده فني وحرفه اي کرمانشاه گفت مهارت در نظام فکري و فرهنگي فعلي کشور جايگاهي ندارد به گزارش خبرنگار خبرگزاري موجاطلاع رسانی یکی از شاخص های مهم ترویج فرهنگ دینی در جامعه است
مدیر کل اوقاف خراسان جنوبی اطلاع رسانی یکی از شاخص های مهم ترویج فرهنگ دینی در جامعه است خبرگزاری رسا ـ مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان این که پیامبر ص از همان ابتدای ظهور اسلام بنای اسلام را بر تبلیغ و اطلاع رسانی گذاشته بود گفت اطلاع رسانی یکی از شاخص های مهمبا حضور نایب رئیس شورای عالی نظام پزشکی صورت گرفت برگزاری نخستین همایش علمی «نقش پزشکان در فرهنگسازی مصر
با حضور نایب رئیس شورای عالی نظام پزشکی صورت گرفتبرگزاری نخستین همایش علمی نقش پزشکان در فرهنگسازی مصرف شیر در سبزوارنخستین همایش علمی نقش پزشکان در فرهنگسازی مصرف شیر با حضور مشاور تغذیه سازمان ملل متحد و نایب رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور در سبزوار برگزار شد به گزارش خبرگزارتش اهتمام ويژه اي به ترويج فرهنگ ديني و قرآني دارد
۱۶ مرداد ۱۳۹۳ ۱۰ ۳۷ق ظ مشاور عالي فرمانده کل ارتش ارتش اهتمام ويژه اي به ترويج فرهنگ ديني و قرآني دارد مشاور عالي فرمانده کل ارتش گفت ارتش جمهوري اسلامي ايران زمينه مناسبي را جهت ترويج فرهنگ ديني ميان خانوادهها و جوانان ايجاد کرده است به گزارش خبرگزاري موج سرتيپ رضا خرم طورییس خانه مطبوعات همدان:خبرنگاران سربازان فرهنگی نظام هستند
رییس خانه مطبوعات همدان خبرنگاران سربازان فرهنگی نظام هستند همدان-ایرنا-رییس خانه مطبوعات استان همدان گفت خبرنگاران به عنوان سربازان فرهنگی نظام در راه اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی از هیچ تلاشی فروگذار نبوده اند به گزارش ایرنا محمد رضا عارف روز یکشنبه در دیدار با نماینده ولیحضرت شاهچراغ(ع) جایگاه رفیعی در فرهنگ اهلبیت(ع) برخوردار است
تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی ع حضرت شاهچراغ ع جایگاه رفیعی در فرهنگ اهلبیت ع برخوردار است خبرگزاری پانا آیت الله دستغیب بیان اینکه باید الگوهای کرامت انسانی به جامعه معرفی شود گفت دهه کرامت فرصت تبیین سیره اهلبیت ع به عنوان الگوهای کرامت انسانی ما به جامعه است ۱۳۹۳ پنجمسئول امور فرهنگی پردیس فارابی: هدف از فعالیت انجمنهای دانشگاهی آشنایی با مسائل روز و دینی است
مسئول امور فرهنگی پردیس فارابی هدف از فعالیت انجمنهای دانشگاهی آشنایی با مسائل روز و دینی استمسئول امور فرهنگی و شاهد و ایثارگر پردیس فارابی دانشگاه تهران با اشاره به فعالیت انجمنهای متعدد در این پردیس گفت دانشجویان در این انجمنها با مسائل مختلف روز امور دینی اجتماعی و فرهکسانی که با رهبری و نظام مشکل دارند جایگاهی در مجلس خبرگان نخواهند داشت
آیتالله حائری شیرازی کسانی که با رهبری و نظام مشکل دارند جایگاهی در مجلس خبرگان نخواهند داشت خبرگزاری رسا ـ آیتالله حائری شیرازی گفت آنهایی را که با نظام و رهبری مشکل دارند اصلاحطلب نمیدانم همه میدانند که این عده به هیچجا از جمله مجلس خبرگان راهی ندارند آنها نه اصلاحطمعاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضائیه: برگزاری اولین دوره آموزش تربیت مربی اخلاق حرفهای در قوه
معاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضائیه برگزاری اولین دوره آموزش تربیت مربی اخلاق حرفهای در قوه قضائیهمعاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضائیه گفت دوره آموزشی تربیت مربی اخلاق حرفه ای در قوه قضائیه از صبح روز شنبه هجدهم مردادماه سال جاری شروع شد به گزارش-
سیاسی
پربازدیدترینها