واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاندار: ریالی برای طرح های عمرانی کارشناسی نشده پرداخت نمی شود تبریز - ایرنا - استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه بررسی کارشناسی توسط متخصصان و اساتید دانشگاهی ضرورت اجرای طرح های عمرانی استان است، گفت: بدون سپری شدن این فرایند ریالی جهت پیشبرد طرح ها اختصاص نمی یابد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، اسماعیل جبارزاده روز پنجشنبه در پنجمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان با اشاره به راهکارهای ارایه جهت حل مشکلات شهرک صنعتی شهید سلیمی افزود: رویکرد استانداری برای حمایت از طرح های اجرایی و عمرانی انجام کارکارشناسی جامع و کامل پیش از آغاز عملیات است.
وی ادامه داد: برای حل مشکلات این شهرک باید کارگروهی متشکل از کارشناسان شرکت شهرک های صنعتی، جهاد کشاورزی و اساتید دانشگاهی تشکیل و پس از بررسی موضوع راهکار نهایی را ارایه دهند و قرارداد نظارت بر روند اجرایی این طرح نیز به عهده دانشگاه باشد.
جبارزاده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیت های صنعت دام و طیور آذربایجان شرقی اظهار کرد: تقویت و گسترش این صنعت می تواند نقش موثری در ایجاد ثروت استان ایفا کند.
وی اضافه کرد: دراین حوزه باید با عضویت انجمن ها، اتحادیه ها و جهاد کشاورزی نسخه ای برای شکل گیری یک برند ملی در صنعت لبنیات ارایه شود.
جبارزاده شکل گیری این برند را عاملی مهم در تقویت صنعت دام و طیور و حل مشکلات این عرصه عنوان کرد و گفت: این کارگروه می تواند با ورود به بخش واردات نهادهای دامی و تامین مواد اولیه دامداران استان و در نهایت کاهش قیمت تمام شده محصولات این عرصه نقش آفرینی کند.
جبارزاده با اشاره به ظرفیت سازمان هایی همچون همیاری شهرداری، افزود: بهره گیری از ظرفیت های این سازمان ها در واردات نهادهای دامی نیز می تواند به عنوان راهکاری توسط مسوولان این عرصه پیگیری شود.
استاندارآذربایجان شرقی همچنین با انتقاد از اتحادیه کامیون داران گفت: در آذربایجان شرقی چندین واحد صنعتی در زمینه تولید کامیون فعالیت می کنند که به دلیل حمایت نشدن از طرف خریداران داخلی شرایط مناسبی ندارند.
وی اضافه کرد: تا زمانی که درآذربایجان شرقی کامیون و کامیونت تولید می شود به هیچ وجه کمکی برای واردات این خودروها از خارج از کشور صورت نمی گیرد.
جبارزاده همچنین با اشاره به طرح تردد تاکسی های ارس پلاک در تبریز اظهار کرد: مردم حق دارند بهترین و امن ترین خودروها را سوار شوند و باید این مهم در ناوگان حمل و نقل عمومی نیز تحقق یابد.
وی نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی درون و برون شهری را خوستار شد و گفت: دراین استان نباید هیچ خودرو آلوده کننده محیط زیست چه در بخش شخصی و چه در بخش حمل و نقل عمومی اجازه تردد در خیابان ها را داشته باشد و باید به شدت با این معضل مبارزه کرد.
شهردار تبریز نیز دراین جلسه اظهار کرد: تا پایان سالجاری حداقل 100 دستگاه اتوبوس به بخش بی.آر.تی، حدود 200 دستگاه اتوبوس تک کابین و 20 دستگاه مینی بوس به ناوگان حمل و نقل عمومی این کلانشهراضافه می شود.
صادق نجفی افزود: در این زمینه بانک شهر به شکل ارایه ˈال.سیˈ داخلی و هم از طریق لیزینگ شرکت آماده ارایه خدمات است و متقاضیان می توانند از این طریق اقدام کنند.
وی با بیان اینکه روزانه سه میلیون و 400 هزار نفر در تبریز با استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی جابجا می شوند، گفت: شهرداری تبریز آماده است تا سه سال آماده 70 درصد ناوگان حمل و نقل عمومی در بخش اتوبوسرانی را آزاد سازی کند.
نجفی با اشاره به اینکه باید جلوی خودروهای آلوده کننده محیط زیست گرفته شود، افرود: دراین زمینه آماده هر گونه همکاری با مسوولان محیط زیست هستیم تا در صورت شناسایی و معرفی اتوبوس های آلوده کننده، آنها را از چرخه فعالیت خارج کنیم.
7240/ 1495
23/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]