محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827205488
نگاهی بر دلایل اختلاف گروه های شیعی در عراق
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در گفت و گو با یک استاد دانشگاه؛ نگاهی بر دلایل اختلاف گروه های شیعی در عراق تهران-ایرنا- وجود گروه های سیاسی و سلائق بسیار و گوناگون در عراق تمایل برای کسب قدرت و به تبع آن دستیابی به توافق سیاسی بین این گروه ها را با مشکل روبرو کرده است.
بن بست سیاسی همچنان در عراق ادامه دارد و انتخاب نخست وزیر به چالشی بنیادین در این کشور تبدیل شده است. معرفی «حیدر العبادی» به عنوان نخست وزیر از سوی «فواد معصوم» رییس جمهوری عراق، با مخالفت «نوری مالکی» و «ائتلاف دولت قانون» روبرو شده است.
مخالفت مالکی با انتخاب العبادی همراه است با اعلام موافقت دیگر گروه ها از جمله «جریان صدر» و دیگر گروه های سیاسی با انتخاب العبادی به عنوان نخست وزیر تازه عراق.
تنش های سیاسی در عراق در حالی ادامه دارد که تروریست های موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) همچنان به پیشروی های خود ادامه می دهند و ادامه این روند می تواند یکپارچگی سرزمینی عراق را با چالش روبرو کند.
در زمینه بن بست سیاسی کنونی در عراق و اختلاف گروه های شیعی، با دکتر «محمد صادق کوشکی» استاد دانشگاه تهران به گفت و گو نشسته ایم.
کوشکی معتقد است مشکلی که در شرایط کنونی در عراق وجود دارد و گروه های سیاسی سخت به توافق می رسند به نبود فرهنگ مشارکت سیاسی در جامعه عراقی، به دلیل حاکم بودن دهه ها استبداد بر این کشور، و همچنین به بافت عشیره ای و قبیله خاص جامعه عراق باز می گردد.
به نظر وی، تکثر سیاسی که در میان شیعیان عراق وجود دارد عامل اصلی در نرسیدن آن ها به یک توافق سیاسی برای معرفی شخص نخست وزیر است، در حالی که در میان کردها و سنی ها ما شاهد غلبه یک اکثریت بر اقلیت هستیم که باعث شده این 2 گروه بتوانند نمایندگان خود برای پست های رییس جمهوری و رییس مجلس را راحت تر مشخص کنند.
این استاد دانشگاه معتقد است در عراق گروه های سیاسی و سلائق بسیار متکثر و متنوع است و پیامد آن این است که تمایل برای کسب قدرت بسیار زیاد است و توافق دشوار می شود.
در ادامه متن کامل گفت و گوی ایرنا با دکتر محمد صادق کوشکی را می خوانید.
***ابرنا: اختلاف های اصلی گروه های شیعی برای انتخاب نامزد پست نخست وزیری به چه علت است؟
**کوشکی: عراق از مقطعی که به عنوان یک واحد سیاسی مستقل از 1922 تشکیل شد تا سال 2005 نزدیک به هفت دهه نظام کاملا استبدادی و مطلقه را پشت سر گذاشته است. یعنی سیاستمداران و مردم این کشور هیچ تجربه ای در نظام مردم سالارانه نداشته اند.
این ویژگی باعث شده مردم تجربه کافی برای مشارکت سیاسی و یک نظام مشارکتی نداشته باشند.
برای اینکه بتوانیم فرهنگ مشارکتی را در جامعه داشته باشیم، باید هم تجربه مشارکت داشته باشیم و هم تحمل رقیب و رقابت در چارچوب قانون را بپذیریم و این ها تاکنون در فرهنگ سیاسی عراق وجود نداشته است.
نکته دیگر اینکه، بافت غالب اجتماعی در عراق بافت عشیره ای و قبیله ای است. این بافت با توجه به روابط و مناسباتی که در این نظام وجود دارد، پیامدهای زیادی برای عراق دارد که مانع از شکل گیری فرهنگ سیاسی مشارکتی می شود.
این مشکلی که امروز در خصوص تشکیل دولت و نخست وزیر می بینیم بحثی نیست که فقط به نخست وزیری و مردم جنوب عراق محدود شود، در میان کردها و اعراب مرکزی عراق هم چنین مساله ای وجود دارد.
***ایرنا: ولی بر خلاف گفته شما ما می بینیم که کردها و سنی ها در انتخاب رییس جمهوری و رییس مجلس به نتیجه رسیدند ولی گروه های شیعی همچنان اختلاف های عمیقی با یکدیگر دارند.
**کوشکی: نکته اینجاست که مثلا در بین کردها به نوعی یک نظام شبه استبدادی وجود دارد که باعث می شود به سرعت به نتیجه مطلوب برسند. یعنی در میان کردها قدرت نامتوازن است و گروه های مخالف نظام فعلی دولت اقلیم در اقلیت هستند.
***ایرنا: شاید بتوان گفت که در میان کردها نوعی اجماع وجود دارد بر سر انتخاب شخص رییس جمهوری تا اینکه بخواهیم نام دیکتاتوری بر آن بگذاریم
**کوشکی: نه.
ببینید منظور من دیکتاتوری نیست. بین نیروها در حوزه جنوب عراق توازن وجود دارد. نقطه مقابل نوری مالکی شامل ائتلاف المواطن یا ائتلاف «مقتدی صدر» وقتی در کنار هم قرار می گیرند وزنی متناسب با وزن ائتلاف دولت قانون مالکی پیدا می کنند.
یعنی در عمل جناح مالکی و جناح برابر وی هم وزن هستند و این هم وزن بودن باعث می شود که نتوانند در واقع به یک اجماع نظر برسند و یک تصمیم قطعی بگیرند. در حالی که در میان کردها جناح حاکم فعلی در اکثریت است و مخالفان در اقلیتند و همین باعث می شود اکثریت نگاه خود را بر اقلیت غالب کند.
در میان ساکنان مرکزی عراق هم نیروها متوازن نیستند و همانند کردها، در میان آن ها نیز قدرت بین اکثریت و اقلیت تقسیم شده است و همین امر انتخاب رییس مجلس را برای آن ها آسان می سازد.
***ایرنا: بنابراین طبق گفته شما این مساله به فرهنگ سیاسی قبیله ای و نبود تجربه مشارکت سیاسی عراق باز می گردد.
**کوشکی: به طور قطعی همینطور است.
***ایرنا: دلیل اصرار مالکی برای ماندن در قدرت در شرایطی که عراق، وضعیت مناسبی ندارد و داعش پیشروی های زیادی در بخش های بزرگی از عراق داشته است، چیست؟
**کوشکی: مالکی از نظر قانونی اکثریت مجلس را در اختیار دارد و اگر بخواهیم بر پایه قانون اساسی عراق عمل کنیم حق با مالکی است. مالکی بیشترین کرسی های پارلمانی را در اختیار دارد و حق دارد نامزد پست نخست وزیری شود، هر چند که اگر مالکی می خواست مصلحت اندیشی کند و یا اخلاقی رفتار کند می توانست این پست را به شخص دیگری واگذار کند و خودش از قدرت کنار بکشد.
***ایرنا: یعنی در وضعیتی که گروه های شیعی، سنی و کردی با مالکی مخالفت دارند و عراق نیز در وضعیت مناسبی به سر نمی برد آیا شما صرف اینکه مالکی از لحاظ قانونی حق نخست وزیر شدن را دارد دلیل مناسبی برای اصرار مالکی می بینید؟
**کوشکی: ببینید، به طور طبیعی هر کسی وارد عرصه سیاست شود تمایل دارد به قدرت برسد و مالکی هم این حق را دارد که بر پایه قانون در قدرت باقی بماند.
***ایرنا: به نظر شما نقش برخی کشورهای صاحب نفوذ در عراق، مانند ایران، برای سامان دادن به وضعیت کنونی این کشور به چه شکل است؟
**کوشکی: این مساله در عراق پیشینه دارد، همچنان که دولت پیشین مالکی هم نزدیک به 10 ماه طول کشید تا شکل گرفت. تقسیم آرا بین جناح های گوناگون است که باعث می شود دولت در عراق به شکل ائتلافی تشکیل شود.
اگر تعداد این جناح ها کمتر بود طبیعتا رسیدن به توافق سیاسی راحت تر بود. در عراق گروه های سیاسی و سلائق بسیار متکثر و متنوع است و پیامد آن این است که تمایل برای کسب قدرت بسیار زیاد است و توافق دشوار می شود.
جمهوری اسلامی ایران هم برای منافع و امنیت ملی عراق که برای ما مهم است و هم برای منافع و حفظ امنیت ملی خود تلاش دارد از نفوذ خودش و از طریق رایزنی با گروه های گوناگون برای ایجاد توافق سیاسی بین طرف های عراقی به نتیجه برسد و بحران بن بست سیاسی عراق حل شود.
چون امنیت ما و امینت عراق به هم گره خورده است و هرگونه ناامنی در عراق بر امنیت ما تاثیر دارد. ما در گذشته از دیپلماسی رسمی و غیر رسمی در عراق بهره گرفته ایم و امروز هم باید بهره بگیریم تا بتوانیم دیدگاه های گروه های گوناگون را در عراق به هم نزدیک کنیم تا توافق بر سر ساختار دولت آینده این کشور سریع تر صورت بگیرد.
***ایرنا: با حمله داعش به مناطق کردنشین، وضعیت رابطه دولت مرکزی با اقلیم خودمختار به چه شکل پیش خواهد رفت؟
**کوشکی: حاکمان منطقه اقلیم و به خصوص جناح بارزانی نگاه واقع بینانه ای به مسائل ندارند و در حالی که برای حفظ امنیت خود به کمک های دولت مرکزی عراق وابسته اند، از استقلال صحبت کردند.
این دیدگاه مورد تایید همه مردم کرد و نخبگان کردی نیست و دستکم بخشی از جامعه کردی و گروه های سیاسی اعتقاد دارند که حالا وقت مناسبی برای تجزیه طلبی نیست. چون اقلیم کردستان در برابر یورش داعش بی دفاع است و قدرت بالایی برای دفاع از خودش ندارد.
در عمل وقتی بارزانی کمک های دولت مرکزی را می پذیرد، به این معناست که از ادعاهای پیشین خود دست برداشته است و باید نگاهی واقع بینانه تر به مسائل پیرامونی داشته باشد.
گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1358
23/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]
صفحات پیشنهادی
پیشروی های داعش نشان داده اگر تمامی گروه های درگیر با هم متحد نشوند، داعش می تواند نه تنها امنیت کردها و شیعیا
14 پیشروی های داعش نشان داده اگر تمامی گروه های درگیر با هم متحد نشوند داعش می تواند نه تنها امنیت کردها و شیعیان را در عراق و سوریه بلکه امنیت بسیاری از کشورهای منطقه را تهدید کند به این مطلب امتیاز دهید ۱۳ ۰۵ ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۷اعلام آمادگي شيعيان هند براي حضور در عراق
اعلام آمادگي شيعيان هند براي حضور در عراق موسسه ما انجور تا کنون اسامی بیش از 1000 داوطلب برای اعزام به عراق و دفاع از مراقد مقدسه در مقابل هجوم داعش را ثبت کرده که در بین این افرد پرستار و پزشک نیز هستند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرويس ديني جام نيوز به نقل از شینماینده آیت الله سیستانی خواستار نجات شیعیان شهر سنجار عراق شد
نماینده آیت الله سیستانی خواستار نجات شیعیان شهر سنجار عراق شد خبرگزاری رسا ـ نماینده حضرت آیت الله سیستانی در شهر سنجار نسبت به اوضاع شیعیان این شهر به دلیل تسلط داعش بر آن به شدت هشدار داد به گزارش خبرگزاری رسا حجت الاسلام سید سعد الاعرجی نماینده حضرت آیت الله سیستانیوزیرخارجه آلمان جنایات گروه تروریستی داعش در عراق را محکوم کرد
وزیرخارجه آلمان جنایات گروه تروریستی داعش در عراق را محکوم کرد کد خبر ۴۲۴۱۰۹ تاریخ انتشار ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۱ - 09 August 2014 برلین - ایرنا - فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان با صدور بیانیه ای جنایات اخیر گروه تروریستی داعش در شهرهای مختلف عراق از جمله کشتار ایزجدال قعر جدولی های گروه دوم هندبال قهرمانی جوانان آسیا به نفع عراق تمام شد
استانها شمال آذربایجان شرقی در تبریز جدال قعر جدولی های گروه دوم هندبال قهرمانی جوانان آسیا به نفع عراق تمام شد تبریز – خبرگزاری مهر در ادامه هفتمین روز رقابت های هندبال قهرمانی جوانان آسیا در تبریز عصر امروز جمعه تیم جوانان عراق توانست تیم بحرین حریف یک امتیازی خود را شکساختلافات گروههای تروریستی «غزوه نفوذ به حلب» را ناکام گذاشت
اختلافات گروههای تروریستی غزوه نفوذ به حلب را ناکام گذاشتبروز اختلافات میان گروههای مسلح تروریستی مستقر در شهر حلب نبرد آنها موسوم به غزوه هفتم برای نفوذ به بخش غربی حلب را ناکام گذاشت به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق شکستها و ناکامیهای گروههای مسلح تروریستی مستقر دآیتالله مکارمشیرازی: گروههای عراقی نظر آیتالله سیستانی را فصلالخطاب قرار دهند/ حلبحران عراق راهی جز رسیدن
آیتالله مکارمشیرازی گروههای عراقی نظر آیتالله سیستانی را فصلالخطاب قرار دهند حلبحران عراق راهی جز رسیدن به وحدت ملی ندارد آیتالله مکارمشیرازى با صدور بیانیهای درباره اوضاع عراق گفت گروههای عراقی نظر آیتالله سیستانى رافصلالخطاب براى حل اختلافاتشان قرار دهند و تا دیرعراقچی:اختلافات محور اصلی گفتگوهای ژنو بود
عراقچی اختلافات محور اصلی گفتگوهای ژنو بود عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان گفت بحث اصلی مذاکرات دوجانبه روز پنچ شنبه با امریکا در ژنو بر روی اختلافاتی بود که وجود دارد و اینکه چگونه می شود دیدگاههای دو طرف را به یکدیگر نزدیک کرد کد خبر ۴۲۳۶۱۱ تاریخ انتشار ۱۶ مرداد ۱جان کری: گروهی از دولت جدید عراق حذف نشود
جان کری گروهی از دولت جدید عراق حذف نشودتاریخ انتشار سه شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲ ۴۵ وزیر خارجه آمریکا در کنفرانش خبری مشترک با وزرای دفاع و خارجه استرالیا درباره اوضاع عراق گفت که واشنگتن آماده بررسی گزینههای سیاسی و اقتصادی و امنیتی بیشتری در این کشور است به گزارش فارتوافق شیعیان عراق بر سر جانشین مالکی
دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۸ گزارشهای خبری از عراق حاکی از آن است که ائتلاف اتحاد ملی این کشور بر سر حیدر عبادی معاون رئیس پارلمان عراق به جای نوری مالکی به توافق رسیدهاند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی بوابه الاهرام بنا بر این گزارشهاشمخانی عنوان کرد: تمکین گروههای سیاسی به رعایت قانون اساسی و گام برداشتن در مسیر وحدت تنها گزینه موجود در مسی
شمخانی عنوان کرد تمکین گروههای سیاسی به رعایت قانون اساسی و گام برداشتن در مسیر وحدت تنها گزینه موجود در مسیر حفظ آرامش در عراقدبیر شورای عالی امنیت ملی ایران تمکین گروههای سیاسی به رعایت قانون اساسی عراق و گام برداشتن در مسیر وحدت و انسجام ملی را تنها گزینه موجود در مسیر حفظ آنظر آيت الله سيستانى در اختلافات عراق فصلالخطاب باشد
۹ مرداد ۱۳۹۳ ۱۶ ۱۰ب ظ آيت الله مكارم شيرازي نظر آيت الله سيستانى در اختلافات عراق فصلالخطاب باشد آيت الله مكارم شيرازي در پيامي ضمن توصيه به گروههاي سياسي کشور عراق تصريح کرد شديداً نگران اختلافات هستيم فصل الخطاب را براى حل اختلافات نظر آيت الله العظمى سيستانى قرار دهند ونگاهی به دلایل علاقهمندی مدیران به اکران فیلمهای حاشیهدار سازمان سینمایی چرا مانع اکران فیلمهای توقیفی نمی
نگاهی به دلایل علاقهمندی مدیران به اکران فیلمهای حاشیهدارسازمان سینمایی چرا مانع اکران فیلمهای توقیفی نمیشود اینکه برای نادیده گرفتن خط قرمزها از سوی فیلمهای توقیفی یا حاشیهدار نظرسنجی گذاشتهشود یا فضاسازی صورتگیرد به هر شکل و با هر شیوهای ناپسند است و حتی موجب تشکیک ددلایل دخالت نظامی آمریکا در عراق
دلایل دخالت نظامی آمریکا در عراق کد خبر ۴۲۴۱۰۴ تاریخ انتشار ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۴ - 09 August 2014 یک رسانه عربی چاپ لندن مهمترین هدف اوباما از دخالت نظامی آمریکا در عراق را نه سرکوب داعش و حمایت از اقلیتهای دینی و جلوگیری از نسل کشی بلکه حفظ منافع راهبردی آمریکا دانست به گزارشاختلاف عراقچی و وندی شرمن درباره فردو و اراک
اختلاف عراقچی و وندی شرمن درباره فردو و اراک عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان هرگونه توافق بر سر آب سنگین اراک و فردو با آمریکا را رد کرد و گفت هنوز هیچ توافقی در هیچ یک از موضوعات مورد مذاکره از جمله درباره این دو سایت به دست نیامده و اختلافات همچنان باقی است به گزاربالا گرفتن اختلافات سیاسی در عراق/ بغداد در محاصره نیروهای امنیتی
بالا گرفتن اختلافات سیاسی در عراق بغداد در محاصره نیروهای امنیتی نوری مالکی نخستوزیر عراق در یک نطق تلویزیونی بهتندی از فواد معصوم رئیسجمهوری جدید این کشور انتقاد کرده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس بین المللی جام نیوز پس از آنکه نوری المالکی نخست&zwnعلت اختلاف سخنان شرمن و عراقچی چیست؟
علت اختلاف سخنان شرمن و عراقچی چیست مشاور وزیر خارجه ایران سخنان علی رضا زاکانی نماینده تهران همزمان با ادعای معاون وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ساخت و سازهایی برای تغییبر کاربری سایت فردو در حال انجام است را مصداق بارز تشویش اذهان عمومی دانست به گزارش نامه نیوز فرارو در-
سیاسی
پربازدیدترینها