تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از غير خدا بِبُرد، خداوند، هزينه زندگى او را تأمين مى‏كند و از جايى كه ان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827205488




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهی بر دلایل اختلاف گروه های شیعی در عراق


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در گفت و گو با یک استاد دانشگاه؛ نگاهی بر دلایل اختلاف گروه های شیعی در عراق تهران-ایرنا- وجود گروه های سیاسی و سلائق بسیار و گوناگون در عراق تمایل برای کسب قدرت و به تبع آن دستیابی به توافق سیاسی بین این گروه ها را با مشکل روبرو کرده است.


بن بست سیاسی همچنان در عراق ادامه دارد و انتخاب نخست وزیر به چالشی بنیادین در این کشور تبدیل شده است. معرفی «حیدر العبادی» به عنوان نخست وزیر از سوی «فواد معصوم» رییس جمهوری عراق، با مخالفت «نوری مالکی» و «ائتلاف دولت قانون» روبرو شده است.
مخالفت مالکی با انتخاب العبادی همراه است با اعلام موافقت دیگر گروه ها از جمله «جریان صدر» و دیگر گروه های سیاسی با انتخاب العبادی به عنوان نخست وزیر تازه عراق.
تنش های سیاسی در عراق در حالی ادامه دارد که تروریست های موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) همچنان به پیشروی های خود ادامه می دهند و ادامه این روند می تواند یکپارچگی سرزمینی عراق را با چالش روبرو کند.
در زمینه بن بست سیاسی کنونی در عراق و اختلاف گروه های شیعی، با دکتر «محمد صادق کوشکی» استاد دانشگاه تهران به گفت و گو نشسته ایم.
کوشکی معتقد است مشکلی که در شرایط کنونی در عراق وجود دارد و گروه های سیاسی سخت به توافق می رسند به نبود فرهنگ مشارکت سیاسی در جامعه عراقی، به دلیل حاکم بودن دهه ها استبداد بر این کشور، و همچنین به بافت عشیره ای و قبیله خاص جامعه عراق باز می گردد.
به نظر وی، تکثر سیاسی که در میان شیعیان عراق وجود دارد عامل اصلی در نرسیدن آن ها به یک توافق سیاسی برای معرفی شخص نخست وزیر است، در حالی که در میان کردها و سنی ها ما شاهد غلبه یک اکثریت بر اقلیت هستیم که باعث شده این 2 گروه بتوانند نمایندگان خود برای پست های رییس جمهوری و رییس مجلس را راحت تر مشخص کنند.
این استاد دانشگاه معتقد است در عراق گروه های سیاسی و سلائق بسیار متکثر و متنوع است و پیامد آن این است که تمایل برای کسب قدرت بسیار زیاد است و توافق دشوار می شود.
در ادامه متن کامل گفت و گوی ایرنا با دکتر محمد صادق کوشکی را می خوانید.
***ابرنا: اختلاف های اصلی گروه های شیعی برای انتخاب نامزد پست نخست وزیری به چه علت است؟
**کوشکی: عراق از مقطعی که به عنوان یک واحد سیاسی مستقل از 1922 تشکیل شد تا سال 2005 نزدیک به هفت دهه نظام کاملا استبدادی و مطلقه را پشت سر گذاشته است. یعنی سیاستمداران و مردم این کشور هیچ تجربه ای در نظام مردم سالارانه نداشته اند.
این ویژگی باعث شده مردم تجربه کافی برای مشارکت سیاسی و یک نظام مشارکتی نداشته باشند.
برای اینکه بتوانیم فرهنگ مشارکتی را در جامعه داشته باشیم، باید هم تجربه مشارکت داشته باشیم و هم تحمل رقیب و رقابت در چارچوب قانون را بپذیریم و این ها تاکنون در فرهنگ سیاسی عراق وجود نداشته است.
نکته دیگر اینکه، بافت غالب اجتماعی در عراق بافت عشیره ای و قبیله ای است. این بافت با توجه به روابط و مناسباتی که در این نظام وجود دارد، پیامدهای زیادی برای عراق دارد که مانع از شکل گیری فرهنگ سیاسی مشارکتی می شود.
این مشکلی که امروز در خصوص تشکیل دولت و نخست وزیر می بینیم بحثی نیست که فقط به نخست وزیری و مردم جنوب عراق محدود شود، در میان کردها و اعراب مرکزی عراق هم چنین مساله ای وجود دارد.
***ایرنا: ولی بر خلاف گفته شما ما می بینیم که کردها و سنی ها در انتخاب رییس جمهوری و رییس مجلس به نتیجه رسیدند ولی گروه های شیعی همچنان اختلاف های عمیقی با یکدیگر دارند.
**کوشکی: نکته اینجاست که مثلا در بین کردها به نوعی یک نظام شبه استبدادی وجود دارد که باعث می شود به سرعت به نتیجه مطلوب برسند. یعنی در میان کردها قدرت نامتوازن است و گروه های مخالف نظام فعلی دولت اقلیم در اقلیت هستند.
***ایرنا: شاید بتوان گفت که در میان کردها نوعی اجماع وجود دارد بر سر انتخاب شخص رییس جمهوری تا اینکه بخواهیم نام دیکتاتوری بر آن بگذاریم
**کوشکی: نه.
ببینید منظور من دیکتاتوری نیست. بین نیروها در حوزه جنوب عراق توازن وجود دارد. نقطه مقابل نوری مالکی شامل ائتلاف المواطن یا ائتلاف «مقتدی صدر» وقتی در کنار هم قرار می گیرند وزنی متناسب با وزن ائتلاف دولت قانون مالکی پیدا می کنند.
یعنی در عمل جناح مالکی و جناح برابر وی هم وزن هستند و این هم وزن بودن باعث می شود که نتوانند در واقع به یک اجماع نظر برسند و یک تصمیم قطعی بگیرند. در حالی که در میان کردها جناح حاکم فعلی در اکثریت است و مخالفان در اقلیتند و همین باعث می شود اکثریت نگاه خود را بر اقلیت غالب کند.
در میان ساکنان مرکزی عراق هم نیروها متوازن نیستند و همانند کردها، در میان آن ها نیز قدرت بین اکثریت و اقلیت تقسیم شده است و همین امر انتخاب رییس مجلس را برای آن ها آسان می سازد.
***ایرنا: بنابراین طبق گفته شما این مساله به فرهنگ سیاسی قبیله ای و نبود تجربه مشارکت سیاسی عراق باز می گردد.
**کوشکی: به طور قطعی همینطور است.
***ایرنا: دلیل اصرار مالکی برای ماندن در قدرت در شرایطی که عراق، وضعیت مناسبی ندارد و داعش پیشروی های زیادی در بخش های بزرگی از عراق داشته است، چیست؟
**کوشکی: مالکی از نظر قانونی اکثریت مجلس را در اختیار دارد و اگر بخواهیم بر پایه قانون اساسی عراق عمل کنیم حق با مالکی است. مالکی بیشترین کرسی های پارلمانی را در اختیار دارد و حق دارد نامزد پست نخست وزیری شود، هر چند که اگر مالکی می خواست مصلحت اندیشی کند و یا اخلاقی رفتار کند می توانست این پست را به شخص دیگری واگذار کند و خودش از قدرت کنار بکشد.
***ایرنا: یعنی در وضعیتی که گروه های شیعی، سنی و کردی با مالکی مخالفت دارند و عراق نیز در وضعیت مناسبی به سر نمی برد آیا شما صرف اینکه مالکی از لحاظ قانونی حق نخست وزیر شدن را دارد دلیل مناسبی برای اصرار مالکی می بینید؟
**کوشکی: ببینید، به طور طبیعی هر کسی وارد عرصه سیاست شود تمایل دارد به قدرت برسد و مالکی هم این حق را دارد که بر پایه قانون در قدرت باقی بماند.
***ایرنا: به نظر شما نقش برخی کشورهای صاحب نفوذ در عراق، مانند ایران، برای سامان دادن به وضعیت کنونی این کشور به چه شکل است؟
**کوشکی: این مساله در عراق پیشینه دارد، همچنان که دولت پیشین مالکی هم نزدیک به 10 ماه طول کشید تا شکل گرفت. تقسیم آرا بین جناح های گوناگون است که باعث می شود دولت در عراق به شکل ائتلافی تشکیل شود.
اگر تعداد این جناح ها کمتر بود طبیعتا رسیدن به توافق سیاسی راحت تر بود. در عراق گروه های سیاسی و سلائق بسیار متکثر و متنوع است و پیامد آن این است که تمایل برای کسب قدرت بسیار زیاد است و توافق دشوار می شود.
جمهوری اسلامی ایران هم برای منافع و امنیت ملی عراق که برای ما مهم است و هم برای منافع و حفظ امنیت ملی خود تلاش دارد از نفوذ خودش و از طریق رایزنی با گروه های گوناگون برای ایجاد توافق سیاسی بین طرف های عراقی به نتیجه برسد و بحران بن بست سیاسی عراق حل شود.
چون امنیت ما و امینت عراق به هم گره خورده است و هرگونه ناامنی در عراق بر امنیت ما تاثیر دارد. ما در گذشته از دیپلماسی رسمی و غیر رسمی در عراق بهره گرفته ایم و امروز هم باید بهره بگیریم تا بتوانیم دیدگاه های گروه های گوناگون را در عراق به هم نزدیک کنیم تا توافق بر سر ساختار دولت آینده این کشور سریع تر صورت بگیرد.
***ایرنا: با حمله داعش به مناطق کردنشین، وضعیت رابطه دولت مرکزی با اقلیم خودمختار به چه شکل پیش خواهد رفت؟
**کوشکی: حاکمان منطقه اقلیم و به خصوص جناح بارزانی نگاه واقع بینانه ای به مسائل ندارند و در حالی که برای حفظ امنیت خود به کمک های دولت مرکزی عراق وابسته اند، از استقلال صحبت کردند.
این دیدگاه مورد تایید همه مردم کرد و نخبگان کردی نیست و دستکم بخشی از جامعه کردی و گروه های سیاسی اعتقاد دارند که حالا وقت مناسبی برای تجزیه طلبی نیست. چون اقلیم کردستان در برابر یورش داعش بی دفاع است و قدرت بالایی برای دفاع از خودش ندارد.
در عمل وقتی بارزانی کمک های دولت مرکزی را می پذیرد، به این معناست که از ادعاهای پیشین خود دست برداشته است و باید نگاهی واقع بینانه تر به مسائل پیرامونی داشته باشد.
گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1358



23/05/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن