واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ مرداد ۱۳۹۳ (۹:۲۴ق.ظ)
آفرينش: "توافقنامه عشق آباد" و فرصت رهايي از نفت
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش چنين نوشت:
كشورهاي نفتخيز به سبب داشتن درآمدهاي مكفي از فروش نفت خام، معمولا از كسب ديگر درآمدهاي بالقوه چشم پوشي مي كنند و يا ازآنها غافل ميمانند. اما هرچقدر كه به پيش ميرويم زنگ خطر پايان اين منابع طبيعي درگوش كشورها بيشتر شنيده ميشوند و درتكاپوي يافتن جايگزين مناسبي براي ثروتهاي نفتي، برميآيند.
يكي از فرصتها و پتانسيلها براي كاهش وابستگيها به نفت، استفاده از موقعيت جغرافيايي كشورها ميباشد كه بايد ابعاد و قابليتهاي آن مورد توجه قرار گيرد. يافتن كريدورهاي اقتصادي براي كشورهايي كه سالها از منابع نفتي ارتزاق كردهاند كمي سخت ميباشد، اما ضرورت قطع وابستگي استراتژيك از منابع نفتي اين مشكلات را توجيه ميسازد.
ديديم كه تحريم نفتي ايران كه در مقطعي ميزان فروش مارا به زير يك ميليون بشكه رساند، چه تاثيرات منفي به لحاظ اقتصادي و رواني بر كشور وارد ساخت و موجب بي ثباتي شديد در بازار و افزايش نرخ تورم گرديد. لذا براي ما حياتي است تا ازاين اهرم فشار رهايي يابيم و درصدد بازگشايي ديگر روزنههاي اقتصادي باشيم.
يكي از مهمترين راههاي كسب درآمد غيرنفتي استفاده از موقعيت سوق الجيشي ايران براي بازگشايي مسيرهاي بين المللي است. از ديرباز اين قابليت خدادادي براي ايران يك امتياز ارزنده تلقي ميگرديده و بعضاً هم تداعي كننده مثال"دشمن طاووس آمد پراو" بوده است. اما درزمان كنوني استفاده ازاين مزيت بي بديل باتوجه بر قرار گرفتن ايران در قلب مسيرهاي زميني، هوايي و دريايي خاورميانه، نزديك ترين نقطه ارتباط شمال و جنوب، امن ترين محل عبوري هوايي و دسترسي به آبهاي آزاد، خط ريلي تجاري براي انتقال از آبهاي خليج فارس تا مرزهاي شوروي سابق و... بخشي از تواناييهاي ترانزيتي ايران براي كسب درآمدهاي ارزي غير نفتي ميباشد كه به خوبي از آن استفاده نشده است.
ضمن اينكه اين قابليت جغرافيايي موجب به وجود آمدن فرصتهاي اقتصادي فراواني منجمله ترانزيت انرژي و انتقال خط لولههاي نفت و گاز به اروپا، خاوردور، آسياي مركزي و كشورهاي همسايه ميگردد. افزون براين توسعه ترانزيت اقتصادي دركشور زمينه و بسترهاي توسعه صنعت گردشگري را نيز درپي خواهد داشت.
"توافقنامه عشقآباد" كه در نشست چهار جانبه همکاري هاي ترانزيتي وزراي کشورهاي جمهوري اسلامي ايران ، پادشاهي عمان ، ترکمنستان و ازبکستان در مسقط به امضاي اعضا رسيد نقطه اتكا و فرصت مناسبي است تا كشورهاي عضو درراستاي تجارت جهاني و مبادله کالا در سطح منطقهاي و بينالمللي كه روز به روز در حال افزايش است، تبديل به يک دالان ترانزيتي قابل اعتماد به منظور حمل و نقل منظم کالا و مسافر بين بنادر خليج فارس و درياي عمان و کشورهاي آسياي ميانه گردند.
اجرايي شدن توافقنامه ترانزيت موسوم به عشق آباد، اين فرصت را به ما ميدهد تا به کريدورهاي تجاري حمل و نقل به عنوان ابزار توسعه و تجارت بنگريم و اين سرمايه ازياد رفته را مجددا بازيابيم. با احياء اين بزرگراه ترانزيتي زمينههاي توسعه در مناطق پيراموني اين مسير، زمينههاي افراط و تروريسم ناشي از فقر کاهش خواهد يافت.
ايران به دليل داشتن پتانسيلهاي گسترده حمل و نقل و دارابودن مرزهاي خشکي و دريايي با 15 کشور منطقه و وجود منابع عظيم زيرزميني در ترانزيت کالا جايگاه ويژهاي دارد. لذا ميتوان با درك اهميت اين موضوع و الويت دادن به توسعه فضاي ترانزيتي كشور منبع درآمد عظيمي را توأم با كسب وجهه و امنيت پايدار در ميان كشوهاي جهان و منطقه كسب نماييم. اما اين درحالي است كه ما نسبت به گسترش راهها و مسيرهاي جديد، ايجاد امكانات مسافرتي و رفاهي، تامين امنيت كامل مسيرهاي ترانزيتي، و گسترش تعاملات ديپلماتيك براي جذب كشورهاي منطقه برنامه و بودجههاي مناسب در نظر بگيريم.
نويسنده:حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]