واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شیخ اشراق و ضرورت حکمتِ بحثی برای تشحیذ ذهن تهران - ایرنا - دکتر نجفقلی حبیبی در مورد آراء و اندیشه های سهروردی گفت : به نظر من اهمیت اندیشه های سهروردی در این است که مجموعه دانش و فرهنگ زمان خودش را درهم ادغام و تلفیق کرد و به خدمت گرفت.
به گزارش گروه اندیشه ایرنا ، حبیبی استاد فلسفه دانشگاه، در شب سهروردی، صد و شصت و ششمین شب از شبهای مجله بخارا گفت: سهروردی از کسانی است که می گوید حقیقت یکی است . او در انتهای المشاعر می گوید ˈ ما حکمت نوری ایرانیان را احیا کردیم ˈ
وی افزود : من در اینجا جملهای را از یکی از آثار سهروردی نقل میکنم که میگوید: ˈ و جعلنا من قطرتاً بحراً ذاخرا ˈ یعنی : ˈاندیشه ایرانی قطرهای بود که ما از آن دریای مواج نور را انباشته ساختیم ˈ. این جمله آن شعر فردوسی است که میگوید:
که رستم یلی بود در سیستان
منش کردمش رستم داستان
سهروردی دیدگاه بسیار گستردهای داشت. سهروردی بیان میکند که روح انسان از سلسله انوار الهی است و وظیفۀ اوست که یک انعکاس داشته باشد به منبع خودش. در تفکر سهروردی پس از آیین اسلام، آیین زرتشت از اهمیت والایی برخوردار است.
سهروردی در باب شرافت نفس هم صحبت هایی دارد. او برای اثبات تجرد نفس استدلالات زیادی مطرح می کند .
حبیبی گفت سهروردی در بسیاری جاها از ˈحکمتِ بحثیˈ سخن می گوید که به تعبیر او برای ˈ تشحیذ ذهن ˈ یعنی برای پرورش ذهن لازم است .
این استاد دانشگاه اظهار داشت : سهروردی معتقد بود این حکمت ذوقی که او به آن معتقد بود روزی بازخواهد گشت و فراگیر خواهد شد. او در جایی می گوید : ˈبرادرانم آنگاه که منادی قرن آشکار شدن حکمت ها را ندا در دهد این سخن های نارسا نابود شود و اگر هم بمانند فقط در تمهیدات مبتدیان و مباحث جدلی خواهند ماند و صاحب دوره دارای هزاره آنگاه که امضا کند ثابت است و چون وعده دهد محقق سازد.ˈ یعنی این حکمت احیا خواهد شد و باز خواهدگشت.
در داستانی آمده که شخصی سهروردی را دیده که سهروردی به او گفته روزی من همه جهان را خواهم را گرفت ؛ و این را بر اساس خوابی که در آن شیر خورده بود بیان می داشته است. آن شخص می گوید هر چه اهتمام کردم تا سهروردی را از این فکر منصرف کنم نتوانستم.
از دیگر نکاتی که حبیبی از آراء سهروردی مطرح کرد ، رویکرد وی در تبیین طبیعت بود که به عنوان مثال درباره علت به وجود آمدن آمدن بادهای موسمی می گوید :ˈ بادهای موسمی بسیار منظم اند و در زمان خودشان می آیند. ˈ این خیلی مهم است که با صراحت می گوید که پیدایش این بادهای موسمی به هیچ وجه تصادفی نیست .
حبیبی افزود رأی سهروردی در باب شخصیت فلاسفه این است که :ˈ تا فیلسوف شهود نکند به مقام فیلسوفی نرسد ˈ.
به اعتقاد من سهروردی شهامتش در شکستن مرزهای حاکم فلسفی روزگار خود فوقالعاده بالاست. خودش لغت میسازد و ابایی ندارد که این اصطلاحات چندان به مذاق و فضای روزگار خودش خوش نیاید.
مسئله دیگری که سهروردی به آن میپردازد مسئله نجات انسان است . او مینویسد که روح انسان از سلسله انوار الهی است و وظیفۀ او این است که یک انعکاس داشته باشد به مبداء خودش.ˈ
وی در پایان گفت : خوبست پژوهش و تحقیقی صورت گیرد تا معلوم شود سهروردی تا چه حد به اندیشه ایرانی افزوده است با توجه به اینکه اشاره شد که وی می گوید من به این دریای مواج افزودم .
فراهنگ
15/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]