واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
موج جدید درباره ردصلاحیتها اعضای کنونی مجلس خبرگان در انتخابات آتی/ هاشمی باز هم رد صلاحیت می شود؟
به نظر میرسد اشاره آیتالله مومن در این جملات به مساله عدم حضور آیتالله دستغیب در مجلس خبرگان رهبری پس از اتفاقات سال 88 باشد به گزارش نامه نیوز روزنامه شرق نوشت؛
روز گذشته خبرگزاری تسنیم، با انتشار گفتوگویی تفصیلی با عباسعلی کدخدایی، سخنگوی سابق شورای نگهبان که پس از عدمتوفیق در کسب رای از مجلس برای ابقا در این شورا، حالا با حکم جنتی بهعنوان مشاور عالی دبیر شورای نگهبان به فعالیت خود در این نهاد ادامه میدهد، موج جدیدی درباره احتمال ردصلاحیت برخی از اعضای کنونی مجلس خبرگان را در انتخابات آتی این مجلس آغاز کرد. گفتوگویی که در کنار گفتوگوهای اخیر دو نفر از فقهای شورای نگهبان با نشریات 9 دی و جوان، میتواند نشانهای از آغاز جریانی باشد که احتمالا با نزدیکترشدن به موعد انتخابات، شاهد ابعاد گستردهتر آن خواهیم بود.
سال 88 در همه انتخاباتها ملاک است
کدخدایی در بخشی از این گفتوگو در پاسخ به سوالی درباره تاثیر سفارش افراد بیرونی و مقامات مختلف بر نظر شورای نگهبان، با بیان اینکه وقتی شورای نگهبان به یک جمعبندی میرسد و اسناد و مدارک گویا، مستدل و مستندی وجود دارد، انتظار دارد که کسی برخلاف رای شورای نگهبان اصرار نکرده و نظر دیگری را اعلام نکند، گفته است: «یکی، دو مورد تهدید هم یادم هست، گاهی اوقات تهدید اینگونه بود که مثلا آن فرد زنگ میزد و میگفت اگر این کار انجام نشود، من استعفا میدهم. این موارد را در انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی داشتهایم و ما گفتهایم اگر میخواهید استعفا بدهید یا ندهید دست خودتان است، شورای نگهبان وظیفه دینی، ملی و قانونی دارد که معمولا همه اعضا در همه ادوار نسبت به این مسایل دقت داشتهاند و گوششان به این تهدیدها و فشارها عادت کرده بود و خیلی توجهی نمیکردند.»
اما پس از بیان این مطالب از سوی کدخدایی، خبرنگار «تسنیم» با پیشکشیدن نظر آیتالله مومن، از فقهای شورای نگهبان، درباره احتمال ردصلاحیت برخی از اعضای کنونی مجلس خبرگان، سوالی مطرح میکند و کدخدایی در پاسخ به این سوال از احتمال ردصلاحیت افرادی که در انتخاباتهای قبلی تایید صلاحیت شده و الان نیز دارای سمت هستند سخن گفته است. اما در بخشهای پایانی این گفتوگو، دیالوگها بیشتر به سمت هشداردادن به هاشمی میل میکند و اینگونه است که خبرنگار از کدخدایی میپرسد: «سوال مشخص بنده این است که اگر مثلا یکی از گزینههای انتخابات مجلس خبرگان در فتنه 88 به انحای مختلف نقش داشته و این امر محرز باشد، صلاحیتش احراز نخواهد شد؟» کدخدایی نیز پاسخ میدهد: «بدون اینکه اعلام نظر نسبت به اشخاص فعلی داشته باشم، معیار را عرض میکنم. فتنه، حضور در فتنه و حمایت از فتنه در آن مقاطع تاریخی یک معیار برای شورای نگهبان است؛ بنابراین در تمام انتخابات آینده، شورای نگهبان این را ملاک و معیار بررسیهایش قرار خواهد داد.» تاکید مجدد خبرنگار با طرح این سوال که «بنابراین، بنا بر گفته حضرتعالی اگر کسی در فتنه 88 نقش داشته باشد، صلاحیتش احراز نمیشود؟» و پاسخ مجدد کدخدایی، با این شرح که «بنده نمیخواهم اظهارنظر کنم، اما میگویم که فتنه بهعنوان یک معیار در بررسی صلاحیتها برای شورای نگهبان مدنظر قرار خواهد داشت.»
این بحث را خاتمه میدهد. اما قرارگرفتن این عبارات در کنار آنچه در هفتههای گذشته از سوی دو نفر از فقهای شورای نگهبان اظهار شد، میتواند نشانههایی از تلاش برای رسیدن به هدفی واحد باشد. چراکه پس از طرح بحث تاثیر «کهولت سن» در تایید صلاحیت اعضای مجلس خبرگان که به نظر میرسید بیشتر به زیان طیف نزدیک به طراحان این ایده بود، در هفتههای گذشته، آیتالله مومن از فقهای شورای نگهبان در گفتوگو با هفته نامه «9 دی» با اشاره به نحوه بررسی صلاحیتها برای مجلس خبرگان رهبری گفته بود: «وقتی آدم نابابی هست، جلوی او میایستیم. یک کسی را از اینهایی که هنوز هم عضو مجلس خبرگان است، آقایان اعضای خبرگان تصمیم گرفتند کنارش بگذارند. ممکن است ما هم اگر این دفعه بخواهد او عضو شود جلوی او بایستیم.»
به نظر میرسد اشاره آیتالله مومن در این جملات به مساله عدم حضور آیتالله دستغیب در مجلس خبرگان رهبری پس از اتفاقات سال 88 باشد. اما در کنار این هشدار تلویحی آیتالله مومن، یک عضو سابق فقهای شورای نگهبان که از افراد بسیار نزدیک به تفکر آیتالله جنتی محسوب میشود نیز با اشارههایی واضحتر به احتمال ردصلاحیت هاشمی در صورت شرکت در انتخابات مجلس خبرگان اشاره کرد. آیتالله خزعلی در اینباره به روزنامه جوان گفته بود: «کسی که فتنهگران به دنبال او هستند، لیبرال شده است، با دشمنان نظام و رهبری همدست شده است. در چنین شرایطی اگر هم بیاید، نمیتواند مجلس خبرگان را با شرایط کنونی آن اداره کند.» بهگفته او «اشخاص پختهای در خبرگان هستند که اساسا به او نظر منفی دارند. آقای مصباح، آقای جنتی و دیگران که به وظیفه شرعی و قانونی خود عمل خواهند کرد؛ مگر اینکه خدای ناکرده همه اینها از بین بروند... و این آقای جنتی بود که کاندیداتوری همین شخص را برای ریاستجمهوری رد کرد و گفت که ایشان شرایط لازم را ندارد.»به این ترتیب تاکید خزعلی بر نقش آیتالله جنتی در ردصلاحیت هاشمی در کنار آنچه روز گذشته از زبان مشاور جنتی در گفتوگو با تسنیم بیان شده، میتواند هشدارهایی جدی باشد برای رییس مجمعتشخیصمصلحتنظام؛ هشدارهایی که اگر به آنها توجه نشود، به گفته عباسعلی کدخدایی، توصیه مقامهای مختلف کشوری و حتی تهدید به استعفای برخی چهرهها نیز نمیتواند باعث تغییر نظر شورای نگهبان شود؛ چراکه بهگفته کدخدایی، این شورا انتظار دارد که کسی برخلاف رای شورای نگهبان اصرار نکرده و نظر دیگری را اعلام نکند.
1393/5/15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]