واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک شرکت دانش بنیان در اصفهان به فناوری جدید پوشش نانو کامپوزیت دست یافت اصفهان- ایرنا- یک شرکت دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به فناوری ایجاد پوشش های سطحی سخت با ساختار نانوکامپوزیت به روش رسوب فیزیکی بخار (PVD) دست یافت.
به گزارش روز دوشنبه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، شرکت دانش بنیان «سطح سوین پلاسما» مستقر در این شهرک به این فناوری دست یافته است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: این فناوری اکنون در صنایع انرژی هسته ای، خودروسازی، هوا و فضا، الکترونیک، نفت و گاز و نظامی کشور استفاده می شود.
حسن جهدی با اشاره به اینکه این فناوری پیش از این در انحصار کشورهایی مانند آمریکا، آلمان و سوییس قرار داشت افزود: اکنون ایران نیز به معدود کشورهای برخوردار از این فناوری پیشرفته در تولید پوشش نانوکامپوزیت پیوسته است.
وی نانوکامپوزیت را پوششی مستحکم و مقاوم به سایش دانست که از کریستال های ریز با ابعاد سه تا پنج نانومتری در زمینه ای با ساختار بی شکل تشکیل شده است و امروزه در صنایع خاص و پیشرفته دنیا کاربرد بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه این شرکت نخستین بار در کشور موفق به تولید این نوع کامپوزیت در ابعاد انبوه و صنعتی شده است گفت: 90 درصد تجهیزات به کار رفته برای دستیابی به این فناوری نیز در داخل کشور تولید شده است.
این کارشناس، هزینه تجهیزات بکارگیری فناوری ایجاد پوشش سطحی نانوکامپوزیت به روش رسوب فیزیکی بخار را حدود یک پنجم نمونه های خارجی خواند و افزود: پوشش نانوکامپوزیت از سال 2000 در کشورهای پیشرفته کاربرد وسیعی در کنترل خواص سطحی قطعات کاربردی در صنایع از جمله هوافضا و انرژی هستهای داشته است.
جهدی، فناوری رسوب فیزیکی بخار (PVD) را مجموعه تکنیک هایی دانست که به وسیله آن با تبخیر یک یا چند فلز در یک محفظه خلاء و تبدیل این بخار فلزی به پلاسمای اکتیو فلزی و ترکیب این پلاسما با پلاسمای اکتیو غیر فلزی ناشی از یونیزاسیون همزمان، یک لایه نازک با خواص مطلوب بر روی قطعه کار، رسوب داده می شود.
وی افزود: در این فناوری از یکی از پیشرفته ترین روشهای لایه نشانی با عنوان رسوب قوس کاتدیک (Cathodic Arc Deposition ) استفاده می شود.
وی توضیح داد: در این روش به علت قابلیت دستیابی به درصد بالای یونیزاسیون ذرات و انرژی رسوب بالای ذرات و به علت قابلیت تبخیر کنترل شده چند عنصر به طور همزمان علاوه بر ایجاد انواع پوششهای کریستالی با ساختار مونو بلوک، امکان دست یابی به ساختار نانوکامپوزیت نیز فراهم شده است.
به گزارش شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، این شرکت با تکیه بر دانش بومی، اقدام به راه اندازی راکتور ایجاد پوشش های سطحی سخت به روش رسوب فیزیکی بخار (PVD) با فناوری «آرک کاتدی» کرده و با انجام فعالیت تحقیق و توسعه موفق به ایجاد و ارایه این پوششها در مقیاس صنعتی شده است.
بیش از 350 شرکت دانش بنیان در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مستقر است.
ت/7148/ 546
13/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]