واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ مرداد ۱۳۹۳ (۱۱:۵۵ق.ظ)
يک فعال صنعت تخم مرغ در گفت وگو با موج؛ حرکت مرغداري ها به سوي فرسوده شدن/ توليد تخم مرغ در شرايط فعلي صرفه اقتصادي ندارد گروه اجتماعي؛
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، صنعت مرغداري کشور در سال هاي گذشته با افت و خيزهاي فراواني روبه رو شده است.
اين تنش بازار گاه در بازار مرغ گوشتي و گاه در بازار مرغ تخمگذار ملموس بوده و دولت و متوليان بازار محصولات کشاورزي را به صحنه مي کشاند.
پس از بروز برخي مشکلات در عرضه به موقع مرغ گوشتي به بازار که در سال هاي گذشته براي کشور مشکلاتي به بار آورد، سال 93 را مي توان سالي آرام براي صنعت مرغداري و بازار فروش اين محصول قلمداد کرد.
البته در روزهاي گرم تابستان، بازار تخم مرغ کمي بيش از حد آرام شده به طوري که به گفته برخي از فعالان اين بخش، توليد نکردن تخم مرغ به صرفه تر از توليد آن مي باشد.
براي روشن شدن مشکلات صنعت تخم مرغ با ناصر مينو سپهر رييس هيات مديره يکي از تعاوني هاي فعال در زمينه توليد تخم مرغ هم کلام شده ايم که ما حصل آن را در ذيل مي خوانيد.
*با تشکر از وقتي که در اختيار خبرگزاري موج قرار داده ايد. ابتدا بفرماييد که شرکت تعاوني که حضرت عالي رييس هيات مديره آن هستيد در چه زمينه اي فعاليت مي کند؟
تمام اعضاي تعاوني ما مرغدار هستند و اين يکي از شرايط اصلي پذيرش اعضا بوده است.
البته از ميان اعضا، تنها يک نفر يا يک واحد در عرصه مرغ گوشتي فعال بوده و مابقي در حوزه مرغ تخم گذار فعاليت مي کنند.
*در روزهاي گذشته برخي از فعالان در عرصه مرغ تخم گذار از وضعيت حال و حاضر بازار ناراضي هستند. آيا شرکت تعاوني شما نيز با اين مشکلات روبه رو است؟
بله. وضعيت صنعت مرغداري بسيار خراب است.
من تنها يک نمونه از اين مشکلات را براي شما عرض مي کنم. طبق اعلام دولت و بررسي کارشناسي خودمان، قيمت تمام شده تخم مرغ براي توليد کننده حدود 4800 تومان در هر کيلوگرم است اما امروز بازار اين تخم مرغ را تنها با 2300 تومان خريداري مي کند!
به نظر شما تفاوت اين مبلغ پايه و مبلغ فروش از کجا بايد تامين شود؟ آيا ضرر از اين بيشتر نيز مي شود؟
*آقاي مينو سپهر کار اقتصادي هميشه همراه با سود نيست و گاهي نيز در مقاطعي از سال، سودش کم يا صفر مي شود. مطمئنا در تمام سال روال به اين صورت نبوده و نخواهد بود.
حرف شما صحيح است، بالاخره کار اقتصادي است و داراي نوسان و ضرر نيز مي باشد .
اما سوال من اين است که آيا وقتي بازار کشش افزايش قيمت يا به قول شما سود را دارد، مجوز به ما مي دهند تا کمي هم سود ببريم؟
جواب اين سوال را خودم به شما مي دهم، خير اگر قيمت را بالا ببريم، اول تعزيرات به سراغ ما مي آيد.
بنابراين اين حرف شما زماني درست خواهد بود که دولت و تعزيرات در زمان کشش بازار، مشکل درست نکرده و اجازه بدهند به پاس ضرر وزياني که در برخي ماه ها به ما وارد شده است، کمي هم سود کنيم.
* در اين ميان مصرف کننده چه سودي مي کند؟ زيرا در همين تاريخي که هستيم و شما تخم مرغ خود را 2300 تومان به فروش مي رسانيد، مصرف کننده با قيمتي بيش از 7000 تومان اين نياز خود را تامين مي کند.
اساسا مصرف کننده ته جدول است زيرا حالا که تخم مرغ ارزان است و ما ضرر مي کنيم، وي با همان قيمت گران تخم مرغ را به خانه مي برد.
در اين ميان بيشترين بهره را واسطه ها مي برند که مي توان به بنکدار، مغازه دار و وانتي هاي سيار تقسيمشان کرد.
*يعني عقيده داريد که در ميان چرخه توليد و توزيع تخم مرغ تنها واسطه ها بهره مند مي شوند و ضرر در کار آنها نيست؟
دليلي ندارد که آنها ضرر کنند زيرا هر قيمتي که از ما بخرند، سود خود را روي آن کشيده و مي فروشند اما نکته اصلي اين است که آنها هزينه توليد را ندارند. يعني نه مرغي نگهداري مي کنند که دانه و دارو بخواهد و نه مجبور هستند محصول نهايي را با کيفيت به بازار عرضه کنند زيرا اين نيز مسئوليت ما است.
نکته ديگر اينکه در فصول گرم سال که خريد و فروش تخم مرغ کمتر مي شود نيز ايشان ضرر نمي کنند زيرا هر چقدر که تقاضا باشد، از ما مي خرد و اگر تقاضا صفر شود، او نيز خريد نخواهد کرد.
اما مشکل ما چيست؟ تخم مرغ مثل تره بار مي باشد و نمي توان آن را انبار کرد به خصوص در تابستان که هوا گرم است.
اين مسئله باعث کاهش قيمت اين محصول مي شود.
*آيا نمي توان تخم مرغ را در سردخانه نگهداري کرد؟
چرا مي شود. اما به نظر شما چند وقت و به چه ميزان مي توان اين کار را کرد؟
آيا توليد کننده تنها براي انبار کردن توليد مي کند؟
مشکل صنعت تخم مرغ اين است که توليد در حال انجام است و نمي توان هر زمان که خواست توليد کرد و هر زمان که بازار کشش نداشت با يک دکمه توليد را متوقف کرد.
*آيا در بخش بسته بندي تخم مرغ نيز ورود کرده ايد؟
بله يک واحد بسته بندي هم داريم اما اين کار نيز مشکلات خودش را دارد.
هزينه بسته بندي کم نيست و شما فکر مي کنيد چند درصد از مردم حاضرند با پول يک يک شانه تخم مرغ 30 عددي يک بسته تخم مرغ 10 عددي را بخرد؟
*يعني شما بر اين عقيده هستيد که تخم مرغ بسته بندي از نظر کيفيت و اندازه هيچ تفاوتي با تخم مرغ فله اي ندارد؟
معمولا تخم مرغ هايي را بسته بندي مي کنند که از نظر رنگ زرده کيفيت بالاتري داشته باشند.
البته کيفيت تخم مرغ به رنگ زرده ربطي ندارد اما معمولا ما علاقه منديم که تخم مرغ هايي که زرده پررنگ تر و يا نارنجي رنگ دارند را مصرف کنيم.
*خيلي از مصرف کنندگان تخم مرغ رنگ زرده را دليل بهتر بودن محصول مي دانستند که شما آن را رد کرديد، بفرماييد کيفيت تخم مرغ به چه چيزي بستگي دارد؟
کيفيت تخم مرغ به خوراک مصرفي توسط مرغ بستگي دارد و بس يعني شما اگر به مرغ خوراک خوبي ندهيد، مرغ نيز از توليد خود کم مي گذارد و کيفيت محصولش کم مي شود.
اما در بحث رنگ بايد به اين نکته اشاره کنم که به دو صورت مي توان رنگ زرده را کم و زياد کرد.
اول اينکه با دادن برخي مواد اوليه مثل ذرت يا رنگدانه طبيعي مانند هويج، گل هميشه بهار مي توان رنگ زرده را افزايش داد اما اگر به جاي اين مواد که گفته شد به مرغ جو بدهيد، زرده تخم مرغ بسيار کم رنگ و يا سفيد خواهد شد.
اين مسئله رنگ زرده براي توليد کنندگاني مهم است که مي خواهند محصول خود را به شرکت هاي بسته بندي بفروشند.
*آيا کشور نياز به واردات تخم مرغ دارد؟
خير. ما چيزي به عنوان واردات نداريم زيرا آنقدر مازاد داريم که بر روي دستانمان باد کرده است.
البته در يک مقطع بعد از بروز آنفولانزاي پرندگان، واردات داشتيم اما تکرار نشد زيرا در حال حاضر مرغداري هاي ما پر از تخم مرغ است.
* چرا با صادرات تخم مرغ، مازاد محصول خود را نمي فروشيد؟
صادرات تخم مرغ بسيار کم است. نوسان قيمت ارز و حمله داعش به عراق و مشکلات امنيت در افغانستان عملا کار صادرات را با مشکل رو به رو کرده است.
* يعني تنها به دو کشور صادر مي کنيم و در اروپا و آمريکا و يا کشورهاي ديگر بازاري براي محصول شما نيست؟
بروز برخي مشکلات موجب شده است که ما نتوانيم به بازارهاي ديگر به خصوص اروپا وارد شويم.
*آقاي مينو سپهر چرا در بازارهاي شمال ايران يعني کشورهاي استقلال يافته از شوروي سابق فعاليت نمي کنيد؟
کشورهاي استقلال يافته در شمال درياي خزر بازار بکري داشتند اما به علت کوتاهي برخي افراد و راهنمايي نکردن دولت به بازرگانان ايراني براي ورود مناسب به اين بازار ها، عملا اين فرصت از بازرگانان و توليد کنندگان ايراني گرفته شد.
وقتي بازرگانان اين کشورها براي خريد محصولاتي مثل برنج و زعفران ايراني با سدي دولتي روبه رو شدند و يا در بازار به جاي محصولي با کيفيت جوراب بدون پاشنه تحويل گرفتند، از کشور ما کوچ کرده و سايرين از اين فرصت به نفع کشور خو بهره گرفتند.
*آيا به فکر مکانيزه کردن مجموعه خود هستيد؟
با اين اوضاع که بايد ضرر 1700 توماني را براي خريد هر کيلو تخم مرغ خود تحمل کنيم، مکانيزه کردن معنا ندارد.
مرغداري ها فرسوده شده اند و اگر وضعيت به همين منوال ادامه پيدا کند، بايد در انتظار اتفاقات بدي در صنعت مرغ تخمگذار باشيم.
گفتگو از محمد علي رفيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]