واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تقويت ناوگان دريايي روسيه از طرطوس تا درياي سياه
با توجه به تحولات امنیتی در اروپای شرقی، روسیه چند ماه پس از الحاق کریمه به این کشور، گسترش و نوسازی ناوگان دریای سیاه خود در این شبه جزیره را با کشتیها و زیردریاییهای جدید آغاز کرده است.
جوانآنلاين: با گسترش دامنه تنش ها بین روسیه و ناتو بر اوکراین، به نظر می رسد تحولات نظامی مهمی در منطقه دریای سیاه و دریای مدیترانه در حال رخداد است. در این راستا روسیه قصد دارد پایگاه دریایی طرطوس را با توجه به اوضاع سیاسی در سوریه و موقعیت نظامی روسیه در حوزه دریای مدیترانه از سال ۲۰۱۵ به طور اساسی مدرنیزه کند. در این زمینه ستاد کل ارتش روسیه خبر داد، پایگاه دریایی روسیه در طرطوس که در دوره جنگ سرد ساخته شده، قرار است از سال آینده میلادی مدرنیزه شود تا ظرفیت پذیرش ناوهای جنگی بزرگتری را پیدا کند. قرار است تمامی زیرساختهای این پایگاه دریایی که در دهه ۱۹۷۰ بنا شده مدرنیزه شود و تاسیسات دفاعی از جمله پدافند هوایی آن، تقویت گردد.
نگاه تحلیگران برخی تحلیلگران بر این عقیده هستند که یکی از دلایل حمایت روسیه از حکومت سوریه در جنگ داخلی این کشور این است که روسیه نمیخواهد تنها پایگاه خود در دریای مدیترانه را از دست بدهد. بر پایه قراردادی که اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۷۱ با سوریه منعقد کرد از این پایگاه استفاده می کند. روسیه از این پایگاه برای انجام تعمیر و نگهداری ناوها و نیز به عنوان پایگاه مراقبتی ناوگان خود، بخصوص برای کشتیهای جنگی ناوگان دریای سیاه، بهره می برد.
پس از فروپاشی شوروی هر چند فعالیت این پایگاه با رکود نسبی مواجه شد اما در سال 2006 میلادی مذاکراتی بین سوریه و روسیه برای توسعه و گسترش این پایگاه دریایی انجام شدو از سال 2009 میلادی روسیه مشغول بازسازی و گسترش این پایگاه دریایی به منظور جای دادن شناورهای رزمی بزرگتر در آن بوده است. در عین حال ناوهای رزمی روسیه بدفعات در این پایگاه دریایی لنگر انداخته اند. در آخرین مورد یک ناوگان دریایی تحت هدایت ناو هواپیمابر آدمیرال کوزنتسوف در اواخر اکتبر 2011 در چارچوب نمایش پشتیبانی روسیه از دولت سوریه در این پایگاه دریایی پهلو گرفت. این در حالی است که با توجه به تلاشهای غربی ها و متحدین عرب آنها برای تشدید فشارها علیه سوریه ، روسیه بارها بر مخالفت خود با چنین تلاشهای خصمانه ای تاکید کرده است. روسیه بخوبی از این مساله آگاهی دارد که در صورت سرنگونی دولت دمشق با پشتیبانی غربی ها از مخالفان ، دیگر قادر به ادامه روابط قبلی با سوریه نبوده و علاوه بر زیان های اقتصادی ، از منظر نظامی نیز دچار خسارات عظیمی با از دست دادن بازار تسلیحاتی سوریه و پایان حضور دریایی آن نیز در بندر طرطوس خواهد شد.
ناوگان دریای سیاه با توجه به تحولات امنیتی در اروپای شرقی، روسیه چند ماه پس از الحاق کریمه به این کشور، گسترش و نوسازی ناوگان دریای سیاه خود در این شبه جزیره را با کشتیها و زیردریاییهای جدید آغاز کرده است. الکساندر ویکتو فرمانده ناوگان دریای سیاه روسیه این خبر را اول مرداد اعلام کرد. وی اظهار داشت روسیه تقویت ناوگان دریای سیاه را آغاز کرده است که نیروی هوایی، تجهیزات موشکی و نیروها و تفنگداران دریایی آن در سطحی کاملا متفاوت از قبل خواهند بود. ویکتو افزود نوسازی این ناوگان شرایط مناسب را برای آینده کوتاه و دراز مدت آن فراهم میکند.
این خبر پس از آن اعلام شد که ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اعلام کرد در بحبوحه پیشروی ناتو به سوی مرزهای این کشور مسکو باید دفاع دریایی خود در این منطقه راهبردی را تقویت کند. به گفته پوتین افزایش نیروهای ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه چنانچه که این ائتلاف غربی مدعی است تنها جنبه دفاعی ندارد بلکه «یک سلاح تهاجمی» و بخشی از نظام تهاجمی امریکا در خارج از مرزهای این کشور است.
این در حالی است که پس از استقلال کریمه از اوکراین و الحاق آن به روسیه در پی همهپرسی ماه مارس ناتو چندین رزمایش در اروپای شرقی برگزار کرده است. افزون بر این، تعداد کشتیهای ناتو در دریای سیاه به ۹ کشتی افزایش یافته که طی سالهای گذشته بیسابقه بوده است. گفتنی است روسیه در بحبوحه بحران موجود بر سر اوکراین اقدام ناتو را نشانهای از رویکرد خصمانه این ائتلاف نظامی میداند. رئیسجمهور روسیه نیز اعلام کرده که تقویت ناوگان دریایی در دریای سیاه یکی از اولویتهای مسکو است. پوتین در سخنانی به مناسبت روز نیروی دریایی روسیه در سورودیوینسک گفت: یکی از اولویتهای خاص ما تقویت قوای رزمی ناوگان دریایی روسیه در دریای سیاه است و بر اساس این اولویت، ناوها نوسازی شده و زیرساختهای نظامی و اجتماعی جدید ایجاد خواهد شد. پوتین افزود: سال گذشته 26 ناو به آب انداخته و هفت ناو نیز تحویل نیروی دریایی شدند و این اقدامات ادامه خواهد داشت.
اهمیت طرطوس با روی کار آمدن ولادیمیر پوتین در سال 2000 میلادی ودر دوره ریاست جمهوری وی تلاش های قابل ملاحظه ای نه فقط در زمینه احیای مجدد قدرت نظامی روسیه و ارتقای توانمندی های آن انجام شد که تاکنون نیز تداوم یافته است، بلکه روسیه تلاش کرده تا جای پای خود را در نقاط استراتژیک جهان بویژه در خاورمیانه مستحکم نماید.
در این راستا روسیه با موافقت سوریه، پایگاه دریایی خود در ساحل مدیترانه ای سوریه یعنی در بندر طرطوس را در سال های اخیر توسعه داده و ناوهای رزمی روسیه برای انجام عملیات دریایی در دریای مدیترانه ودریای سرخ از این پایگاه استفاده می کنند. این در حالی است که با وجود ادامه جنگ داخلی در سوریه، مقامات ارشد نظامی روسیه کماکان بر حفظ پایگاه دریایی خود در سوریه تاکید دارند. پایگاه دریایی طرطوس آخرین پایگاه نظامی روسیه در خارج از اتحاد شوروی و تنها نقطه سوخت گیری ناوهای روسیه در دریای مدیترانه محسوب می شود. بدون در اختیار داشتن این پایگاه دریایی، ناوهای رزمی روسیه ناچار هستند تا برای سوخت گیری به پایگاه های نیروی دریایی روسیه در دریای سیاه باز گردند.
این در حالی است که با توجه به اوج گیری اختلاف روسیه وغرب بر سر بحران اوکراین وافزایش قابل توجه حضور نظامی ناتو در غرب دریای سیاه، اکنون ناوگان دریای سیاه روسیه برای حفظ اقتدار دریایی روسیه در این منطقه حساس از اهمیت افزونتری برخوردار شده است. در عین حال ناوگان دریای سیاه برای عملیات در آبهای بین المللی نیازمند حفظ پایگاه دریایی طرطوس در مدیترانه است .همچنین با توجه به سخنان اخیر پوتین دائر بر تقویت ناوگان دریای سیاه، مسلما پایگاه دریایی طرطوس از اهمیت افزونتری برخوردار خواهد شد. بدین ترتیب به نظر می رسد یکی از دلایل مهم بازسازی و توسعه پایگاه دریایی طرطوس ، طرح های آتی روسیه برای گسترش ناوگان دریای سیاه باشد.
نویسنده : دکتر سید رضا میرطاهر
منبع : جوان آنلاين
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]