تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):مومن همانند دو کفه ترازوست. هرگاه به ایمانش افزوده گردد، به بلایش نیز افزوده می ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804340687




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ای‌او‌سی چشم امدادی جمعیت هلال احمر همدان/ 112 ندای امداد به حادثه‌دیدگان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > غرب > همدان مهر گزارش می‌دهد/
"ای‌او‌سی" چشم امدادی جمعیت هلال احمر همدان/ 112 ندای امداد به حادثه‌دیدگان
همدان - خبرگزاری مهر: برای پاسخگویی به یک حادثه و انجام عملیات امداد و نجات اطلاعات مختلفی مورد نیاز است که مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان (ای‌او‌سی) با شناسایی نقاط حادثه خیز در استان و پردازش اطلاعات، موارد مورد نیاز را در اختیار امدادگران قرار می‌دهد.



به گزارش خبرنگار مهر، با فرا رسیدن موج دوم سفرها در تابستان و به ویژه با پایان یافتن ماه مبارک رمضان فصل جدیدی از مسافرت‌ها در کشور آغاز و جاده‌های کشور شاهد رفت و آمد مسافران زیادی خواهد بود. استان همدان و جاده‌ها و آزادراه‌های منتهی به استان همدان با توجه به موقعیت خاص استان همدان و اینکه در راه استان‌های غربی قرار گرفته نیز در این فصل بسیار پر تردد می شود و از سویی با بالا گرفتن سفر ها آنچه که مهم بوده تامین امنیت جان مسافران و امداد رسانی به در راه ماندگان و یا حادثه دیدگان در جاده‌ها است. در همین راستا جمعیت هلال احمر استان همدان از ابتدای تیر ماه سال جاری طرح تابستانی امداد و نجات را در پایگاه‌ ها استان آغاز کرده است. اما در نجات جان حادثه دیدگان و مصدومان آنچه که مهم است اطلاع رسانی و اعزام به موقع نیرو های امداد و نجات به محل حادثه است که برای اطلاع رسانی دقیق در مورد نوع حادثه و تعداد افراد حادثه دیده و اعزام سریع نیروها به محل حادثه مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان (ای او سی) نقش مهمی ایفا می کند. در واقع برای پاسخگویی به یک حادثه و انجام عملیات دقیق برای حادثه دیدگان اطلاعات زیادی مورد نیاز است که این اطلاعات در مرکز "ای او سی" جمعیت هلال احمر استان همدان پردازش می‌‌شود. تجربه نشان می‌دهد اگر لایه‏‌های اطلاعاتی در شرایط خاص بحرانی به طور صحیح و علمی در اختیار مدیران ستادی و صف قرار گیرد، می‏‌تواند اجرای مراحل مختلف عملیات امداد و نجات را تسهیل کرده و خسارات مالی و جانی حین و پس از وقوع حوادث را کاهش داد. یکی از راهکارهایی که در این زمینه به کار برده شده، فعال‏سازی مراکز کنترل و هماهنگی عملیات‏‌های یا به اختصار مرکز "ای او سی" است.

جمع‌آوری اطلاعات آماری حوادث کل استان در یک بانک اطلاعاتی مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان همدان گفت: از جمله مزایای فعالیت واحد"ای او سی" جمع‌آوری اطلاعات یکپارچه از منابع موثق، جمع‌آوری اطلاعات آماری حوادث کل استان در یک بانک اطلاعاتی و امکان گزارش‌گیری از آنها در هر بازه زمانی و نیز تشخیص مناطق حادثه‌خیز استان است. بهروز کارخانه‌ای استفاده از داده‌های مرکز کنترل و هماهنگی EOC را در صورت تصمیم‏‌گیری علمی و هماهنگی‏ میان دستگاه‏‌های پشتیبان، گام مؤثری در راستای تسهیل عملیات امداد و نجات و در نهایت موجب تسریع در امداد‏رسانی به حادثه‌دیدگان در حوادث مختلف دانست. وی با بیان اینکه مرکز کنترل و هماهنگی عملیات‏‌های فوریتی از بخش‏‌های مختلفی از جمله اتاق تصمیم‏‌گیری ‏تشکیل شده است، گفت: در این شبکه با توجه به ساختار برنامه‌ریزی شده، از نیرو‌های متخصص، تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‏‌افزاری، نیروهای هماهنگ‏ کننده با هدف برقراری ارتباط داخلی و تبادل اطلاعات بین بخش‏‌ها و نمایش اطلاعات و نظارت بر ورود و خروج‏‌های صورت گرفته، کارشناسIT با هدف کنترل مسیرهای شبکه و پردازش داده‌ها و کنترل نرم‏‌افزارها و سخت‏‌افزارها و ارتباط با خارج از مرکز، اپراتور تایپ و تکثیر برای تایپ نامه‏‌ها و ثبت مکاتبات دریافتی و ارسالی و اپراتور بایگانی اطلاعات به منظور جمع‌آوری اطلاعات و بایگانی در بانک اطلاعات مرکز و ذخیره آن در حافظه‌های خارجی استفاده می‌شود. کارخانه‌ای با اشاره به اینکه واحد "ای او سی" به منزله چشم امدادی جمعیت هلال‌احمر و یکی از بازوهای مدیریت در حوادث به شمار می‌‌آید، افزود: تعامل و هماهنگی با سایر نهادهای خدمت‌رسان از جمله نیروی انتظامی، آتش‌نشانی، اورژانس هنگام وقوع حوادث، ثبت فوری حوادث با جزئیات کامل در سامانه اینترنتی 112، برقراری ارتباط بیسیم با سایر شعب استان و نیز مراکز کشیک سایر استان‌ها، درخواست پرواز بالگرد در مواقع اضطراری از سازمان امداد و نجات، برگزاری جلسات مختلف آموزشی برای مسئولان امداد شعب استان و ایجاد هماهنگی‌های لازم با هدف بهبود روند فعالیت‌های امدادی را از دیگر وظایف این واحد کلیدی است. حسین اشرفی معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: برای پاسخگویی به یک حادثه اطلاعات زیادی مرود نیاز است که باید در مرکز "ای او سی" پردازش شود و داده‌ها به صورت اطلاعات مفید شکل گرفته و در اختیار امداد گران قرار بگیرد.

مرکز "ای او سی" نقاط حادثه خیز در استان را شناسایی می کند اشرفی با بیان اینکه "ای او سی" مخفف عملیات اضطراری است، ابراز داشت: مرکز "ای او سی" نقاط حادثه خیز در استان را شناسایی کرده و اطلاعات را پردازش می کند و در زمان وقوع حادثه در اختیار امداد گران قرار می دهد. وی ادامه داد: با انجام پردازش در مورد نقاط حادثه دیده و پردازش اطلاعات و شناسایی نقاط حادثه خیز در انجام ماموریت انجام عملیات امداد و نجات سهل تر می شود. معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان همدان با بیان اینکه این مرکز به مدت سه سال است که در استان همدان راه اندازی شده است، ابراز داشت: این مرکز مجهز به ویدئو کنفرانس بوده و اطلاعات را مرکز تهران نیز گزارش می کند. اشرفی امکان سنجی، جمع آوری اطلاعات و اعلام هشداررا از وظایف مرکز " ای او سی" عنوان کرد و عنوان داشت: در واقع مرکز "ای او سی" وظیفه هدایت عملیات را بر عهده دارد. وی در ادامه در مورد آمادگی پایگاه های امدادی برای فصل تابستان نیز ابراز داشت: همه پایگاه های امدادی استان همدان برای اجرای طرح تابستانی آماده هستند و در حال حاضر 10 پایگاه ثابت در آماده باش کامل به سر می برند. معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان همدان با اشاره به اینکه در هر پایگاه 5 نفر امدادگر فعال است، ابراز داشت: در حال حاضر دو هزار و 500 نفر امدادگر درجه دار رسمی در استان همدان فعال است و مرکز " ای او سی" با هماهنگی هایی که انجام داده سرعت عملیات را بالا برده است. ارائه همه اطلاعات به مدیران ستادی از طریق مرکز "ای او سی" مسئول مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان نیز به خبرنگار مهر گفت: مرکز کنترل عملیات استان همدان بعد از تماس با شماره تلفن 112 موضوع را بررسی کرده و نزدیکترین نیرو ها به محل حادثه اعزام می‌شوند. محمد فضلی بیان داشت: در چنین مراکزی همه اطلاعات از قبیل تخمین میزان خسارات منطقه‌ای، وسعت مناطق عملیاتی، لایه گسل‌ها و نقاط خطرپذیر، آدرس‏‌ها و شماره تلفن‏‌های ضروری، اطلاعات اقلام انبارها، تجهیزات و ادوات سنگین و سبک و ناوگان ترابری، ارتباطات رادیویی و مخابراتی، نیروی عملیاتی و منابع در اختیار فرماندهان ستادی قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: با پایش و تحلیل کلیه اطلاعات، بهترین تصمیم و برنامه‏‌ریزی برای انتقال به مدیران میانی اخذ شده و در نتیجه در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بهترین خدمات به حادثه‏ دیدگان ارائه می‌شود. مسئول مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان از فعال‌سازی خط 112، ندای امداد جمعیت هلال‌احمر استان همدان از سال 92 و امکان تماس رایگان از تمام نقاط استان با مرکز پیام مستقر در این واحد برای اطلاع رسانی حادثه و به تبع آن اعزام نیروهای امدادی از نزدیک‌ترین پایگاه به محل حادثه خبر داد و افزود: هم اکنون مکالمات صوتی همه افراد تماس گیرنده، شماره تماس و زمان تماس آنها در سرور 112 ضبط شده و قابل بازیابی است. فضلی یکی دیگر از مزایای این سیستم را تلفن گویای امدادی آن دانست و گفت: همه هم استانی‌ها می‌توانند پس از شماره‌گیری تلفن 112 و انتخاب گزینه مورد نظر، اطلاعات امدادی مورد نیاز خود را در زمینه‌های مختلف دریافت کنند. وی بیان اینکه در این سامانه پاسخگویی، امکان اشغال شدن خط 112 وجود ندارد، از وجود چهار خط داخلی روی چهار دستگاه " ویپ" خبر داد و اظهار کرد: به این ترتیب مدت انتظار در ایجاد ارتباط به علت تماس قبلی کاهش می‌یابد. مسئول مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان در ادامه سخنانش افزود: از ابتدای سال جاری تا کنون کل حوادث گزارش شده 359 مورد بوده است که 213 حادثه جاده ای و دو مورد مناسبتی و یک مورد آتش سوزی و 100 مورد خدمات حضوری به پایگاه های امدادی و چهر مورد هم عملیات در آب های استان برای بیرون آوردن غرق شده ها بوده است. فضلی اظهار داشت: طی 359 مورد حادثه 18 هزار و 963 نفر حادثه دیده وجود داشته است که که 725 نفر آنها در جاده بوده است. مرکز کنترل عملیات جمعیت هلال احمر استان همدان یا "ای او سی"  به صورت 24 ساعته فعال بوده و با به کارگیری یک نفر کارشناس مسئول کنترل و هماهنگی عملیات، چهار نفر اپراتور خط 112، یک نفر مسئول سامانه ثبت اطلاعات حوادث به نشانی اینترنتی www.raro.ir، یک نفر کارشناس ارتباطات رادیویی و یک نفر کارشناس مستندسازی اطلاعات حوادث، گام مهمی در راستای حفظ زمان طلایی نجات جان حادثه دیدگان بر می‌دارد.


۱۳۹۳/۵/۹ - ۱۰:۵۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن