واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob حسن بهشتی پور: ایران امتیازی نداده است یک کارشناس مسائل هسته ای تاکید کرد که تمدید مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ˈوین6ˈ نه توافق جدید محسوب می شود و نه جمهوری اسلامی ایران امتیاز مجانی به طرف مقابل داده است.
حسن بهشتی پور، با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو درباره برداشت های متفاوت از تمدید توافق مقدماتی ایران و گروه 1+5 در وین6 گفت: هر کسی می تواند برداشت خود را از مجموعه روند مذاکراتی که طی شد را داشته باشد، اما اگر آنچه را که مکتوب شده است را ملاک قرار دهیم توافقی که حاصل شد تمدید توافق ژنو3 موسوم به برنامه اقدام مشترک بود.
وی افزود: یعنی در وین6 دو طرف به این نتیجه رسیدند که تعهدات خود در چارچوب برنامه اقدام مشترک را به مدت 4 ماه دیگر تمدید کنند و به تعهدات خود در این چارچوب عمل کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: هر چند در تمدید توافق جدید دو اتفاق تازه رخ داد و آن هم تعهدات جدید هم برای ایران و هم برای گروه 1+5 بوده است.
بهشتی پور تصریح کرد: ایران متعهد شده است که در 4 ماه آینده اورانیوم غنی شده 20 درصد خود را که تبدیل به اکسید شده است را به میله سوخت برای راکتور تحقیقاتی و پزشکی تهران تبدیل کند.
وی تاکید کرد: در توافق ژنو تنها پذیرفته شده بود که ایران بخشی از اورانیوم 20 درصد خود را به اکسید و بخشی دیگر را رقیق کند و بحثی از تبدیل اکسید به سوخت نبود که در چارچوب تمدید توافق برای چهار ماه آینده قرار است مقادیری که در شش ماه گذشته به اکسید تبدیل شده به سوخت تبدیل شود.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: البته همه اکسید ایران به سوخت تبدیل نمی شود بلکه در چهار ماه آینده تنها 25 کیلو به سوخت تبدیل می شود و مقادیر دیگر در چارچوب برنامه ایران در ماه های بعد تبدیل می شود.
وی تصریح کرد: بنابراین آنچه که اتفاق افتاده است تا حدودی برنامه ایران برای تبدیل اکسید ها به میله های سوخت جلو افتاده است. به معنا که اگر قرار بود ایران همین اکسیدها را ظرف یک سال آینده تبدیل به میل های سوخت کند آن را اکنون تبدیل می کند.
بهشتی پور تاکید کرد: بر این اساس دیر یا زود، اکسیدهای ایران به میل های سوخت تبدیل می شد اما اکنون تنها زمان آن پیش افتاده است و این اعطای امتیاز به گروه 1+5 محسوب نمی شود.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اکسیدهای اورانیوم برای ایران کارکرد دیگری غیر از تبدیل شدن به میله های سوخت نداشت و در نهایت باید برای تامین سوخت راکتور تحقیقاتی و پزشکی تهران این اکسید ها به میله های سوخت تبدیل می شد.
وی افزود: از سوی دیگر از نظر فنی هم اورانیوم 20 درصد برای آنکه کارایی خود را حفظ کند باید تبدیل به اکسید شود تا پایداری خود را حفظ کند.
بهشتی پور تاکید کرد: بنابراین درنهایت در چارچوب توافق ایران و گروه 1+5 موسوم به برنامه اقدام مشترک، جمهوری اسلامی ایران تعهدی را پذیرفته است که قرار بود دیر یا زود آن را در دستور کار قرار دهد.
وی ادامه داد: ایران همواره اعلام کرده است که برنامه هسته ای را برای مصارف صلح آمیز در دستور کار قرار داده است. به همین دلیل از ذخایر اورانیوم 20 درصد هم در همین راستا باید مورد استفاده قرار می گرفت و این ذخایر در نهایت باید سوخت مورد نیاز راکتور تحقیقاتی تهران را تامین می کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: بنابراین بنده معتقدم ایران نه با پذیرش اکسید کردن اورانیوم 20 درصد در چارچوب توافقنامه ژنو3 و نه با پذیرش تبدیل به میله های سوخت کردم اکسیدهای اورانیوم 20 درصد امتیاز ویژه ای به گروه 1+5 نداده است و تمدید برنامه اقدام مشترک هم در اصلی توافق جدید محسوب نمی شود و دلواپسی ها از این بابت چندان قابل قبول نیست.
وی افزود: البته ایران در ازای تعهدات تازه طرف مقابل را مجاب کرده است که متعهد به آزادسازی مبلغ 2.8 میلیارد دلار دارایی های ایران در بانک های خارجی شود که این اقدام هم البته امتیاز محسوب نمی شود چرا که آنها پول خودمان را به خودمان باز می گردانند.
بهشتی پور ادامه داد: به همان اندازه که ایران امتیازی به گروه 1+5 به گروه نداده است در مقابل این گروه هم به جمهوری اسلامی ایران امتیازی نداده است از این رو یک توافق پایاپای و همسنگ صورت گرفته است.
این کارشناس مسائل بین الملل در خاتمه گفت: در هر حال امیدواریم در چهار ماه آینده دو طرف بتوانند گام هایی که باید به سمت رسیدن به توافق بردارند و رسیدن به توافق را به ده روز آخر واگذار نکنند که اینگونه دچار مشکل شوند.
اول**
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
31/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]