واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: گزارش تازه آژانس پايبندي ايران به توافق ژنو را تأييد ميكند
دو روز بعد از پايان مذاكرات ايران و 1+5 و توافق براي تمديد توافقنامه ژنو و ادامه مذاكرات براي چهار ماه گزارش ماهانه آژانس بينالمللي انژري اتمي نشان ميدهد ايران با تبديل كردن باقي مانده گاز هگزافلوريد اورانيوم ۲۰ درصد غني شده خود به پودر اكسيد اورانيوم عملاً به تعهدات خود در توافقنامه ژنو پايبند بوده است.
دو روز بعد از پايان مذاكرات ايران و 1+5 و توافق براي تمديد توافقنامه ژنو و ادامه مذاكرات براي چهار ماه گزارش ماهانه آژانس بينالمللي انژري اتمي نشان ميدهد ايران با تبديل كردن باقي مانده گاز هگزافلوريد اورانيوم ۲۰ درصد غني شده خود به پودر اكسيد اورانيوم عملاً به تعهدات خود در توافقنامه ژنو پايبند بوده است.
بعد از آنكه ايران و قدرتهاي جهاني روز جمعه توافق كردند كه مهلت شش ماهه مذاكرات جامع هستهاي را تمديد كنند، ساعت ١٦ روز يكشنبه به وقت وين گزارش آژانس درباره تأييد اجراي برنامه اقدام مشترك ژنو توسط ايران با تأكيد بر اينكه ايران باقي مانده ذخاير گاز اورانيوم با غناي بالاي خود را رقيق يا به اكسيد تبديل كرده است، منتشر شد. آژانس در گزارش ماه ژوئن خود نوشته بود كه هنوز حدود چهار كيلوگرم از ذخيره اين گاز در ايران باقي است. با استناد گزارش آژانس ايران از زمان اجرايي شدن توافق اوليه ژنو تاكنون ۹۷ درصد از ذخاير گاز اورانيوم با غناي ۲۰درصد را به اكسيد تبديل كرده است. گزارش تازه آژانس همچنين حكايت از آن دارد كه ايران فرآيند تبديل بخشي از اورانيوم 5/3 درصد غني شده خود به اكسيد را نيز آغاز كرده است. در گزارش آژانس اتمي همچنين آمده است: «تأسيسات مرتبط هستهاي كه ايران براي تبديل اورانيوم نياز دارد به طور كامل راهاندازي نشده اما ايران كار روي اين تأسيسات را آغاز كرده است.» از سوي ديگر بنا بر اعلام رضا نجفي، سفير و نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي بعداز انتشار اين گزارش قسط از هشت قسط داراييها مسدود شده ايران مربوط به شش ماهه اول گام اول توافقنامه ژنو واريز شد. البته اين آخرين پرداختي به ايران نيست، چراكه ايران و گروه 1+5 در مذاكرات وين 6توافق كردند كه گام اول توافق ژنو تا 24 نوامبر 2014 به مدت چهار ماه تمديد شود و طي اين مدت در چهار قسط مبلغ 2 ميليارد و 800 ميليون دلار ديگر از داراييهاي ايران آزاد شود.
رؤياي ممنوعيت 10 ساله و ترس از بازسازي ايران
در حالي كه يك توافق بلند مدت با ايران نويد دسترسي به فناوريهاي پيشرفتهتر هستهاي و منافع پايدار اقتصادي را ميدهد، يك مقام امريكايي كه در مذاكرات هستهاي وين حضور داشت و خواست نامش فاش نشود به شبكه خبري بلومبرگ گفت: « ايران تحت هيچ شرايطي نبايد اجازه غنيسازي در مقياس صنعتي را دست كم براي يك دهه داشته باشد.»
از سوي ديگر روزنامه امريكايي «بيزينس اينسايدر» در گزارشي در زمينه آخرين روند مذاكرات هستهاي مينويسد: «اوباما، رئيسجمهور امريكا در مذاكرات هستهاي با ايران گير افتاده است.» بر اساس اين گزارش در اين ميان برخي مقامهاي امريكايي نسبت به مدت زمان جديد تمديد شده نيز اظهار بدبيني ميكنند و آنرا كافي نميدانند. مقامهاي امريكايي در توجيه خود عنوان ميكنند واقعيت امر اين است كه وقت در حال گذر بوده و غرب درحال از دست دادن اهرمهاي فشار خود است و در عين حال اقتصاد ايران به آهستگي به سمت بازسازي خود از فشار تحريمها به پيش ميرود. «مارك دوبويتز»، مدير انديشكده «دفاع از دموكراسي» در اين زمينه ميگويد: « انتظار تمديد مذاكرات ميرفت زيرا سختگيري سياسي ايران در زمينه هستهاي با اين واقعيت كه طرف غربي حاضر در مذاكرات قدرت خود را از دست داده است آنها را جسورتر كرده است. » اين كارشناس امريكايي در گفتوگو با بيزينس اينسايدر اظهار داشت: « تهران بر اين باور است كه ميتواند براي ماهها مذاكرات را به تعويق بيندازد. » اين رسانه غربي در ادامه مطلب خود مينويسد: برخي از اهرمهاي جغرافيايي، سياسي نيز به ايران در زمينه مذاكرات كمك كردهاند كه وخيمشدن وضعيت در عراق از آن جمله ميباشد. همچنين بحران اوكراين نيز تأثير گذار بر مذاكرات هستهاي ايران بوده است زيرا روسيه از اعضاي اصلي مذاكرات هستهاي روابطش با امريكا در بدترين وضعيت است و «ولاديمير پوتين»، رئيسجمهور روسيه با امضاي قرار داد همكاري با ايران در زمينه نفت در برابر كالا ميتواند فشار غرب بر ايران را كاهش دهد. در همين حال ايگور ايوانوف، وزير خارجه پيشين روسيه و رئيس شوراي روابط بينالملل اين كشور در مقالهاي در روزنامه روسيسكايا گازتا يكي از روزنامههاي معتبر روسيه با اشاره به سياست خارجي ايران، موقعيت كنوني كشور و مؤلفههاي نفوذ آن در عرصه بينالمللي و منطقهاي تأكيد كرد: برنامه هستهاي ايران صلحآميز است و ايران در هيچ شرايطي از حق قانوني خود صرفنظر نخواهد كرد. ايوانوف ادامه داد: تهران تحت هيچ شرايطي از تلاشهاي خود در جهت توسعه بخش انرژي هستهاي دست نخواهد كشيد. اعتقاد دارم كه ايران تحت هيچ شرايطي از تلاشهايي براي توسعه انرژي هستهاي خود دست نخواهد كشيد. دليلي براي اين نتيجهگيري وجود ندارد كه عاملي در آينده بتواند تهران را به بازنگري ريشهاي در موضعگيري خود وادار كند.
بيخبري كنگره از مذاكرات هستهاي
يك رسانه امريكايي از عدم اطلاع رساني كاخ سفيد به برخي از اعضاي كنگره اين كشور در زمينه روند مذاكرات هستهاي با ايران خبر داد.
به گزارش «نشنال جورنال»، كاخ سفيد برخي از قانونگذاران سرشناس امريكايي را در جريان جزئيات مذاكرات هستهاي با ايران قرار نميدهد. بر اساس اين گزارش، قانونگذاران امريكايي از اينكه درباره روند آخرين جزئيات مذاكرات هستهاي از سوي دولت اوباما قرار نميگيرند دلخور هستند. بر اساس اين گزارش، برخي از اعضاي كميته روابط خارجي امريكا اعلام كردهاند كه درباره آخرين روند از مذاكرات با ايران كه تا 24 نوامبر تمديد شده است، اطلاعات جديدي ندارند. «ماركو روبيو»، سناتور جمهوريخواه ايالت فلوريدا در اين باره گفت: «آنها هيچ علاقهاي از خود براي حضور اعضاي كنگره در زمينه اهداف نهايي مذاكرات با ايران نشان نميدهند و با ما مشورتي نميكنند. » به نوشته اين رسانه امريكايي ظاهراً كاخ سفيد علاقهاي ندارد تا همه اعضاي كنگره را در جريان روند مذاكرات با ايران قرار دهد. «جان مككين»، سناتور جمهوريخواه ايالت آريزونا در اين زمينه گفت: «ظاهراً دعوتنامه من گم شده است». «جيمز ريسش»، نماينده جمهوري خواه از ايالات اوهايو نيز اظهار داشت: «ما از رئيسجمهور درخواست كردهايم تا بدون مشورت با كنگره تصميم يكجانبهاي نگيرد. من از توافقي كه دقيقه آخر رخ بدهد خشنود نيستم.» اين گزارش حاكي است، 344 نماينده كنگره اوايل ماه جاري با ارسال نامهاي به رئيسجمهور امريكا خواهان مشورت وي با كنگره بر سر نحوه توافق نهايي با ايران شدند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]