واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ تير ۱۳۹۳ (۵:۴۶ق.ظ)
ابتکار: «وقتي تملق راه را بر اصلاح مي بندد»
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ابتکار چنين نوشت:
خطيب جمعه شب يکي از رسمي ترين مراسم هاي ليالي قدر در حرم بنيانگذار نظام جمهوري اسلامي در کنار انتقاداتي که به بخش هايي از نابساماني ها و معضلات کشور داشت به يک موضوع مهم نيز اشاره کرد و آن «تملق» است.
رفتاري که برخي از افراد وگروه ها برگزيده اند تا با نزديک شدن به مسئولان و به دست آوردن دل آنها،چندگامي بر پله هايي که خود عنوان «ترقي» را برآن نهاده اند، بالاتر بروند،که البته اگر نيک نگريسته شود،نه ترقي که گام هايي به سوي سقوط است. هم سقوط فردي که شخصيت خود را در زير گام هايش براي رسيدن به مقام و منصبي لگدکوب مي کند و هم سقوط جامعه اي که راهي غير مشروع و خانمان برانداز براي پيشرفت افرادش تجويز مي کند.
در سخني از بزرگان ديني آمده است که بردهان متملقان خاک بپاشيد و اين يک سخن از سر دورانديشي کسي است که هم مردمان را خوب مي شناسد وهم روند سقوط و انحطاط جوامع را مي شناسد.
در تاريخ تصاوير بسياري وجود دارد که يک طرف حاکمان و زمامداران، منتقدان و دلسوزان حضور دارند و در طرف ديگر متملقاني که آن قدر حضورشان قدرتمند بوده که در فرهنگ ايراني اصطلاحي به خود اختصاص داده اند«بادمجان دور قاب چين».
اميرعباس هويدا نخست وزير قدرتمند محمدرضا پهلوي جمله اي دارد که به خوبي روش متملقان دربار شاهنشاهي را نشان مي دهد. او مي گويد که «اخبار بد را به من مي دهند و اخبار خوب را به شاه مي رسانند» به همين خاطر به نظر مي رسد همان اخبار بود که اجازه نمي داد، محمدرضاي مغرور و پر شده از اخبار «خوب» انقلاب اسلامي مردم ايران را با همه نشانه هاي آشکار و پيش بيني کننده اش، تا آخرين روزها نتواند درک کند.
ترديدي نيست که در نظام جمهوري اسلامي نيز برخي همين روش را برگزيده اند و از اين منظر نظام و کيان کشور رابا خطرهاي جدي روبه رو کرده اند. کيست که انبوه اصطلاحات و تعاريف مبالغه آميز از محمود احمدي نژاد را فراموش کند. از «معجزه هزاره سوم »تا رئيس جمهوري که «امام زمان براي پيروزي اش دعا کرده است».
از «ناجي انقلاب و نظام» تا شاني «هم تراز با پيامبران».تا اينجاي کار اتفاق عجيبي نيست، چرا که در طول تاريخ چاپلوسان و متملقان نسبت به قدرتمندان همين رويه را به کار بسته اند،عجيب اينجاست که اين رويه از سوي برخي از مسئولان نيز پذيرفته شده و متملقان، پاداش خوبي نيز دريافت کرده اند. بنگريد به مناصبي که برخي از اين متملقان در چندسال گذشته اشغال کرده اند.
در زير پوست اين تحولات اما اتفاق مهم تر در حال رخ دادن است.
در حالي که هم بسياري از مسئولان نظام تاکيد کرده اند و هم عقل سليم حکم مي کند که سخنان دلسوزاني که معايب کار مملکت را بيان کنند، با گوش جان شنيده شده و به کار گرفته شود،تا در کمبودها و معايب، اصلاحاتي صورت گيرد،چاپلوسان همه نقدها را خنثي مي کنند و عملا امکان اصلاح يک نظام، جامعه و حتي يک سيستم اداري را از بين مي برند.
نگاهي به مواضع امام علي (ع) درباره چاپلوسان عمق دورانديشي اين چهره بزرگ تاريخ را که ( روزگاري خود هم در مقام حاکم بود و هم در مقام منتقد) به خوبي نشان مي دهد. در نامه اي به مالک اشتر تذکر ميدهد که از تملق گويان و مبالغه گويان دوري کن و از تعريف بيش از اندازه کسي از خودت شاد مشو.
در بخش ديگري ميگويد: تملق گويي يک شخصيت واهي و موهومي از واليان در نظر مردم ميسازد و مردم به شخصيت حقيقي آنها پي نخواهند برد. يعني آنها را در نظر مردم شخصيت بزرگي ميباورانند و واليان نيز مردم را به ديده تحقير مينگرند.
امام علي (ع) در اين مواضع به خوبي نشان مي دهد که چگونه متملقان امکان اصلاح در جامعه و مسئولان آن را از ميان مي برند. چاپلوسان در حقيقت به کساني مي مانند که خود را به جاي تعمير کاري خبره و ماهر جا زده و به زير ماشيني مي رود و عليرغم پي بردن به معايب وحشتناکي که هر آن امکان دارد ماشين ومسافران را به دره وحشتناکي دراندازد، بيرون مي آيد و راننده را با اطمينان خاطر راهي سفري مي کند که امکان بازگشت از آن بسيار دشوار به نظر مي رسد.
حال آن که منتقدان در اين تصوير مجازي خبرگاني دلسوز هستند که يکايک اشکالات ماشين و عواقب حاصل از آن ها را براي راننده برمي شمارند و او را از سرنوشتي که در انتظار اين ماشين، راننده و مسافرين آن خواهد بود، آگاه خواهند کرد. همين مثال ساده به خوبي فاصله ميان متملق و منتقد را نشان مي دهد و البته بلايي که متملقان مي توانند برسر هر مقام يا موقعيتي بياورند را نيز به ساده ترين شکل ممکن نشان مي دهد.
نويسنده:فضل الله ياري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]