واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پیامد تروریسم سازی رهبران عرب برای غزه تهران- ایرنا- خیابان های عربی پس از خیزش های مردمی چهار سال پیش بار دیگر بیدار شده بودند اما مواضع رهبران محافظه کار عرب برای پرورش گروه های تندرو، بحران ناامنی را به این خیابان ها برد؛ امری که امروز صهیونیست ها با سوء استفاده از آن به غزه یورش برده اند.
جهان عرب همواره از یک شکاف بنیادین رنج برده است؛ یکی از مهم ترین خواسته های مردم در خاورمیانه عربی از همان نخستین سال های استقلال از امپراتوری عثمانی و رهایی از قیمومیت بریتانیا و فرانسه با توجه به آرمان اتحاد جهان عرب، رسیدگی به وضعیت سرزمین اشغالی فلسطین و بازگشت آوارگان فلسطینی بوده؛ در حالی که رهبران عرب سعی کرده اند در یک رویکرد عملگرایانه به سوی تقویت پایه های سرزمینی دولت های خود پیش روند.
آنان مساله فلسطین را همواره به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی خود مطرح کرده و از آن به منظور تهییج افکار عمومی برای ایجاد بسیج سیاسی و تقویت قدرت داخلی و منطقه ای خود بهره برده اند.
علقه و حساسیت همیشگی مردم عرب به مساله فلسطین باعث شده بود در دهه های گذشته رهبران این کشورها با هر ایدئولوژی و آرمان، نیم نگاهی هم به مساله فلسطین داشته باشند.
«خیابان های عربی» (arab street) که زمانی نمایانگر افکار عمومی جهان عرب- فارغ از هر ملیت و مذهب- بود به جلوه گاهی برای سوء استفاده رهبران عرب به منظور افزایش قدرت خود و پیروزی بر حریفان داخلی و خارجی تبدیل شد.
به دلیل حضور گسترده مردم در خیابان های کشورهای عربی در قالب راهپیمایی های گوناگون، مساله فلسطین در دهه های گذشته همواره دغدغه کلیدی جهان عرب و رهبران آن بود؛ هر چند در عمل آنان کار چندانی برای مردم فلسطین انجام ندادند و رژیم صهیونیستی توانست به جنایات خود علیه مردم فلسطین ادامه دهد.
بی اثر بودن بسیاری از رهبران جهان عرب در برابر رژیم صهیونیستی سبب شد در این کشورها کم کم شمار مردمی که برای اعلام پشتیبانی از آرمان فلسطین به خیابان ها می آمدند، کاهش یابد.
اما تحولاتی که طی چهار سال گذشته در پی خیزش های مردمی جهان عرب را درنوردید، همه معادلات حاکم بر مناسبات داخلی و منطقه ای خاورمیانه عربی را تغییر داد.
از یک سو آرمان های مردم سالارانه و ظلم ستیزانه مردم عرب به دنبال ترک برداشتن لایه های دیکتاتوری چندین دهه ای رهبرانشان، به صورتی واقعی در خیابان های عربی نمایان شد.
از سوی دیگر با سرنگونی برخی رژیم های پیشین، برخی کشورهای انقلابی عرب عرصه تاخت و تاز برخی محافظه کاران شد که همین امر معادلات قدرت در داخل و منطقه را به هم ریخت.
از این زمان، می بینیم مهم ترین کشورهای عربی که زمانی سکاندار هدایت جهان عرب بودند، اکنون به عرصه ای برای قدرت طلبی محافظه کاران جهان عرب تبدیل شده اند.
از سوی دیگر، این روزها بسیاری از خیابان های عربی به عرصه ای برای تاخت و تاز عده ای کوته فکر تروریست تکفیری تبدیل شده اند که از مذهب به عنوان ابزاری برای اهداف شوم خود استفاده کرده و در پناه آن چه جنایت ها که مرتکب نمی شوند.
آنچه در این میان، ماجرا را پیچیده تر می سازد و بر ژرفای فاجعه می افزاید، پشتیبانی رهبران محافظه کار عرب از این تروریست ها است که همواره در طول تاریخ معاصر خاورمیانه عربی سد بلندی بر سر راه تحقق خواسته های مردم عرب بوده اند.
طنز ماجرا اینجا است که این محافظه کاران خود را ناجی و رهبر جهان عرب می نامند و تلاش دارند با پول های کلان حاصل از فروش سوخت های فسیلی یا «پترودلار» خود، «خیابان های عربی را بخرند».
سیاستی که تروریست های تکفیری و پشتیبانان عرب آنان در پیش گرفته اند تاکنون چیزی جز جنگ و کشتار و ناامنی برای مردم منطقه به دنبال نداشته است.
در این میان اما رژیم صهیونیستی فرصت را غنیمت شمرده و از فضای ایجاد شده به بهترین شیوه ممکن برای پیشبرد سیاست های نژادپرستانه خود بهره می برد.
تازه ترین یورش رژیم صهیونیستی به مردم بی دفاع فلسطین که به بهانه ناپدید شدن سه نوجوان یهودی آغاز شد، پیامد همین خلاء موجود در جهان عرب است.
این رژیم در پناه همین خلاء، در سرزمین اشغالی فلسطین سیاست های توسعه طلبانه خود را پیگیری می کند.
گروه های تکفیری- تروریستی مانند «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) در حالی از برپایی خلافت اسلامی دم می زنند و به همین بهانه بسیاری را به قتل می رسانند که رژیم صهیونیستی هر روز جنایات خود علیه مردم بی دفاع فلسطین را تشدید می کند ولی داعش نفرت و خشم شوم خود را متوجه مسلمانان و جهان اسلام کرده است.
جهان عرب که می رفت در سایه خیزش های عربی به آرمان های مردم سالارانه خود دست یابد، در سایه زیاده خواهی رهبران محافظه کار و هم پیمانان صهیونیستی و غربی آنان به عرصه ای برای پرورش گروه های تندرو همچون داعش تبدیل شده است.
در این میان، دیگر مساله فلسطین کمتر در خیابان های عربی و در بحبوحه دیگر خواسته های مردم این کشورها نمود دارد.
در چنین فضایی است که رژیم صهیونیستی فرصت را غنیمت شمرده و بار دیگر یورش وحشیانه خود علیه مردم بی دفاع فلسطین را آغاز کرده؛ در حالی که خیابان های عربی درگیر بحران های داخلی و ناآرامی های ناشی از گسترش تروریسم است.
از مهدی جوکار- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
22/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]