واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مشاور ظریف: جان کری احیانا حامل طرحهایی برای جلب رضایت ایران است/ روسیه و فرانسه میتوانند در پیشبرد یا بن بست مذاکرات نقش آفرین باشند
به نظر میرسد علاوه بر آمریکا، دو کشور فرانسه و روسیه دارای نقطهنظرات جدیدی هستند که قرار است مطرح سازند. به گزارش نامه نیوز، سیدعلی خرم ؛ سفیر و نماینده اسبق دائم ایران درسازمان ملل متحد- ژنو در روزنامه آرمان نوشت؛
با سپری شدن 10روز از مذاکرات وین6، پیشرفتهایی در نگارش متن توافقنامه جامع هستهای صورت گرفته است. در سایه ملاقاتها و دیدارهای دوجانبه تیم ایرانی و گروه 1+5، بسیاری از اختلافنظرها کاهش یافته یا برطرف شده و به پاکشدن متن پر از پرانتز کمک نموده است. بهعبارت دیگر اکنون متن توافقنامه با تعداد کمتری از موضوعات اختلافبرانگیز روبهروست اما همین موضوعات بسیار تعیینکننده و جدی و محتوایی هستند که خلاصه و چکیده همه اختلافنظرها از ابتدا تاکنون به حساب میآیند.
فلسفه توافقنامه جامع هستهای ایران، اثبات ماهیت صلحآمیزبودن فعالیتهای هستهای کشورمان است که طی برنامهای و یک جدول زمانی گامبه گام پیش خواهد رفت تا ضمن اثبات مدعا، تمام تحریمهای ظالمانه دو یا چندجانبه به تدریج کاهش و لغو شوند. در این مسیر قرار نیست بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران لغو شود یا تغییر ماهیت یابد ولی میتوان با نوعی توافق بین ایران و گروه 1+5 فعلا در حداقل ممکن به روند خود ادامه دهد تا اعتمادسازی صورت گرفته و سپس به مسیر قبلی بازگردد.
آنچه اوباما روز پنجشنبه در مذاکره تلفنی با نتانیاهو ابراز داشته تائید فلسفه توافقنامه جامع هستهای ایران بوده که خود تائیدکننده این است که دولت آمریکا با فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران نهتنها مخالف نیست بلکه با آن کنار آمده است. کنگره آمریکا به تبعیت دوربودن از حوزه اجرایی، همچون بقیه مجالس جهان بیشتر آرمانی مینگرد و محلی است برای تاثیرپذیری از لابیهای گوناگون و ازجمله لابی اسرائیل که در آمریکا بسیار قوی است. برنامهای که دو روز پیش کنگره آمریکا به اوباما نوشته، تفاوت بین دو دیدگاه قوه مجریه و کنگره آمریکا را کاملا مشهود نشان داده و اینکه کنگره تلاش میکند قدرت عمل و مانور رئیسجمهور در میل به یک توافق با ایران را تا حد ممکن محدود ساخته و دیدگاه و موضع حداکثری را پیاده نماید.
دولت آمریکا بیشک تا حدودی تحت تاثیر فضای کنگره مجبور است تندتر از آنچه مایل است یا صلاح میداند در ارتباط با مذاکرات هستهای ایران حرکت نماید. از سوی دیگر ایران با اعتقاد کامل به فلسفه توافقنامه جامع هستهای صرفا درصدد اثبات ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهایاش است و قصد ندارد هیچگونه محدودیتی در فعالیتهای هستهایاش را بپذیرد. همچنان که مقام معظم رهبری دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در مورد سانتریفیوژها و نیاز صنعت هستهای کشور در این زمینه را بیان داشتهاند و خط قرمزی در این رابطه ترسیم نمودهاند.
بدین ترتیب وین6 ظرف روزهای آینده محلی برای ملاقاتهای وزرای خارجه گروه 1+5 با وزیر خارجه کشورمان خواهد بود تا ببینند میتوانند بین مواضع حداکثری طرفین پل ارتباطی برقرار سازند یا چنین امکانی وجود ندارد. آنطور که سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرده جان کری به قصد بررسی امکان برقراری چنین پل ارتباطی بین مواضع آمریکا و ایران به وین سفر مینماید و احیانا دارای طرحهایی برای جلب رضایت ایران است. بقیه وزرای خارجه گروه 1+5 بهویژه غربیها نیز قصد دارند ظرف یکی، دو روز آینده با سفر به وین ضمن اعلام مواضع خود، تلاش کنند مذاکرات حول توافقنامه جامع هستهای به حرکت درآید.
در این میان به نظر میرسد علاوه بر آمریکا، دو کشور فرانسه و روسیه دارای نقطهنظرات جدیدی هستند که قرار است مطرح سازند. در مذاکرات بینالمللی معمولا در چنین مقاطعی فرصت برای نقشآفرینی یک یا دو کشور فراهم میشود که در جهت پیشبرد یا به بنبست رساندن مذاکرات نقش پررنگی ایفا مینمایند و جهتگیری مذاکرات روشن میشود. برخی مایل نیستند توافقنامه جامع هستهای ایران به نتیجه رسیده و ایران با جامعه بینالمللی در همکاری قرار گیرد زیرا منفعت خود را در تنش بین ایران و جامعه بینالمللی جستوجو مینمایند و اسرائیل یکی از آنهاست. درصورت مهیاشدن چنین شرایطی و تفوق نظرات بدخواهان، مذاکرات هستهای شکننده خواهد شد.
1393/4/21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]