واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تورم؛ متهم افزایش شکاف طبقاتی تهران - ایرنا - «ضریب جینی» نشانگر فاصله طبقاتی و نحوه توزیع درآمد است زمانی که این شاخص رو به «صفر» حرکت کند، فاصله طبقاتی کاهش یافته؛ یعنی توزیع درآمد عادلانه تر شده است و هر چه به سمت «یک» متمایل شود، فاصله طبقاتی افزایش یافته به این معنی که توزیع درآمد ناعادلانه شده است.
در فاز نخست هدفمندی یارانه ها به هر نفر ماهانه 45هزارتومان در قالب یارانه نقدی پرداخت شد. با این سیاست دولت وقت، تفاوت های تمام دهک های درآمدی که تا پیش از آذر سال 89 (آغاز اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها) وجود داشت، باید مانند گذشته باقی می ماند اما این انتظار محقق نشد.
درواقع تورم ناشی از اجرای این قانون تفاوت معناداری در قدرت خرید مردم ایجاد کرد. از این رو زمانی که تورم 10 واحد درصد به دلیل اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها افزایش یافت، دهک های پردرآمد قوی تر و دهک های کم درآمد ضعیف تر شدند. این موضوع همواره یکی از آثار پایدار تورم شناخته می شود.
آنهایی که متعلق به دهک های بالای درآمدی هستند، دارایی های بیشتری دارند که با وجود تورم هر روز بر ارزش آنها افزوده تر می شود؛ در حالی که دهک های کم درآمد به دلیل اینکه دارایی ندارند به پرداخت کننده هزینه تورم، تبدیل می شوند. در اقتصاد گفته می شود تورم مالیاتی است که دهک های کم درآمد می پردازند زیرا در زمان بروز تورم، هزینه خانوارهای پایین درآمدی همواره سیر صعودی دارد زیرا آنها دارای درآمدهای ثابت هستند و تورم، ارزش درآمد آنها را کاهش می دهد.
با اجرای فاز نخست هدفمندی یارانه ها خانوارهای کم درآمد ظاهرا به 45هزارتومان درآمد بیشتر دست یافتند در حالی که با گذشت دو، سه سال از دریافت اولین یارانه نقدی، ارزش آن به کمتر از یک سوم کاهش پیدا کرد.
نه تنها ارزش یارانه نقدی بلکه ارزش کل درآمد ماهانه آنها نیز به دلیل تورم به یک سوم تقلیل یافت. برای نمونه اگر خانوار ایرانی در آذر 89 ماهانه 500هزارتومان درآمد داشت، دو سال بعد ارزش آن به 300هزارتومان در ماه کاهش پیدا کرد. به عبارت دیگر در این مثال خانوار ایرانی در مقابل 200هزارتومانی که از دست داد، تنها 45هزارتومان دریافت کرد.
از این رو می توان گفت، در ماه های نخست اجرای فاز اول، که تورم هنوز جهش نیافته بود (یعنی در کوتاه مدت) ضریب جینی که بیانگر فاصله یا شکاف طبقاتی است، کم شد اما در بلندمدت که تورم به بیش از 40درصد هم رسید، ضریب جینی کاهش کوتاه مدت خود را به یکباره جبران کرد و افزایش یافت.
به عبارت دیگر، رشد چشمگیر تورم، شکاف طبقاتی را افزایش داد. یعنی ارزش دارایی های دهک پردرآمد جامعه در سال 92 نسبت به 89 به فاصله سه سال چندین برابر شد. برای مثال قیمت پراید که تا پیش از اجرای فاز نخست هدفمندسازی یارانه حدود هشت میلیون تومان بود بعد از گذشت سه سال، 20میلیون تومان شد. در سایر دارایی ها مانند خودروهای وارداتی، مسکن و... این رشد دیده می شود.
از این رو می توان چنین نتیجه گرفت که اجرای فاز نخست یارانه ها موجب کاهش فاصله طبقاتی در کوتاه مدت شد اما رشد فزاینده تورم در چند سال بعد، فاصه طبقاتی را بیشتر کرد و اختلاف درآمدی بیشتر از قبل نمود یافت.
**هادی حق شناس کارشناس اقتصادی
**روزنامه شرق
اول**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]