واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > اردبیل گزارش خبری مهر/
طرح معرق کاشی های اردبیل یکسال دوام نداشت/ تخریب شهروندان یا قصور در ساخت
اردبیل – خبرگزاری مهر: طرح زینت بخشی ستون های شهری با معرق کاشی طی سال گذشته در حالی نوید بخش بهبود فضای کدر شهر اردبیل بود که امروز بسیاری از کاشی های معرق ستون ها تخریب شده و هزینه کرد شهرداری حتی یکسال کامل دوام نداشته است.
به گزارش خبرنگار مهر، درست 9 ماه قبل شهرداری اردبیل از آغاز به کار طرح زینت بخشی ستون های شهر با مشارکت بخش خصوصی خبر داد. هنری که نه تنها یادگار معماری سنتی و بومی این منطقه بود بلکه قرار بود با رنگ و نقشی که در بطن خود دارد از سردی و کدورت فضای شهری بکاهد. براساس منابع تاریخی در قرن چهارم هجری سلجوقیان پایه های اولیه معرق کاشی را بنا نهادند و سالها بعد در قرن های نهم و دهم این هنر به واسطه هنردوستی حکومت صفوی در شهرهای اردبیل و اصفهان به اوج ظرافت خود رسید، حال دوباره هنرمندان اردبیلی با زیباسازی شهری این هنر را احیا کردند. با این وجود گشتی در شهر چشم امیدوار هر شهروند متعهدی را متاثر می سازد. چرا که معرق کاشی ها در حال ریزش از جداره ستون ها بوده و در برخی نقاط شهری از جمله پل کارشناسان و دروازه مشگین بخش قابل توجهی از کاشی ها از بین رفته است. سه میلیارد ریال اعتبار ریزش کرد مدیر اجرای پروژه معرق کاری در زمان آغاز به کار آن از مدت زمان چهار ساله تصویب طرح در اردبیل خبر داده بود و تاکید کرده بود اردبیل نیازمند استفاده از معرق کاشی برای زیبا سازی و بهسازی فضای شهری است. پیگیری های تیم معرق کار نتیجه داد و نهایتا در همان مقطع معاون خدمات شهری شهرداری اردبیل با بیان اینکه این طرح در پل های مبارزان، بعثت، پیرعبدالملک و رضوان اردبیل آغاز شده است، تاکید کرد که اجرای این طرح در سطح بیش از هزار و 400 متر مربع در 124 پایه پل با تکنیک ویژه و با هزینه کرد بالغ بر سه میلیارد ریال برنامه ریزی شده است.
هزینه کردی که عمر آن حتی به یکسال نرسید و بسیاری از پایه ستون ها شاهد تخریب معرق کاشی هاست. در این میان نظرات شهروندان و مسئولان نسبت به آسیب وارد شده متفاوت است. و در واقع هر حوزه پیکان انتقاد را به سمت طرف مقابل می گیرد. اولین باد و باران کاشی ها را کند یکی از شهروندان ساکن در شهرک کارشناسان اردبیل معتقد است کاشی ها با اولین بارش به ویژه در زمستان کنده شده و ریزش کردند. نوید عالمی به یاد دارد که با افت شدید دما در زمستان بخشی از کاشی معرق های پایه ستون کارشناسان تخریب شد و تاکنون شهرداری برای بهسازی و ترمیم آن اقدام نکرده است. این اظهارات در حالی است که در زمان بازدید مکرر خبرگزاری مهر از نحوه آماده سازی و الصاق معرق کاشی برخی بازرسان از نحوه اجرای طرح ناراضی بوده و وضعیت الصاق را بی تناسب با اقلیم منطقه و نقاط فنی عنوان می کردند. انتقادی که به نظر می رسد پشت قطعات کوچک معرق کاشی ها مدفون شد و نهایتا امروز هزینه شهرداری نه تنها خروجی نداشته بلکه نیازمند دوباره کاری است. در عین حال عبداللی مدیر پروژه معرق کاری تاکید دارد که بخش مهمی از تخریب به خود شهروندان بر می گردد. موضوعی که وی را بر آن داشت در هنگام اجرای طرح بارها از اصحاب رسانه فرهنگ سازی حفاظت از کاشی ها را خواستار شود و تاکید کرد: زحمت بسیاری برای برش و الصاق کاشی ها توسط هنرمندان متحمل شده است. با وجود اینکه نقش شهروندان در تخریب مبلمان شهری اردبیل هنوز به صفر نرسیده است اما وضعیت ریزش کاشی ها و ارتفاع ریزش بیانگر این موضوع است که هیچ شهروندی بدون ابزار مناسب نمی تواند از ارتفاع چهار متری بخش قابل توجهی از کاشی های یک ستون را بکند. ریزش کاشی ها در تمامی نقاط و ارتفاعات بوده و وضعیت ریزش گواه کنده شدن بدون دخالت انسانی است. نقوش طراحان اردبیلی به دل ننشست نکته قابل توجه در این طرح استفاده از طراحی هنرمندان اردبیلی و بومی سازی طرح ها بود. تا جایی که در آغاز به کار طرح نشاط و امید بخشی، رعایت تناسب طرح ها با اقلیم منطقه، رعایت هارمونی رنگ، تنوع بخشی به پایه ستون های پل های روگذر مختلف در سطح شهر و بومی سازی به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفته بود.
با این وجود سرامیک های 2×2 و 4×4 که قرار بود برای انعطاف پذیری طرح با زحمتی مضاعف به قطعات کوچک برش یابد نهایتا به دلیل غفلت در نحوه الصاق این روزها زینت بخش معابر شهری اردبیل نیست. شهرداری طرحی نو دراندیشد شهروندان اردبیلی تاکید دارند که وضعیت فعلی معرق کاشی ها و حتی نقاشی های ستون ها و دیوارهای سطح شهر مطلوب نبوده و در فصل ورود مسافران چهره مطلوبی به شهر نبخشیده است. نادیا سلطانی کارشناس معماری تاکید دارد که وضعیت الصاق و اجرای معرق باید بازبینی شده و شهرداری نسبت به بهسازی ستون ها اقدام کنند. در عین حال یکی دیگر از شهروندان معتقد است در اجرای پروژه هایی از این دست نقش نظارت و طراحی دقیق قابل توجه است و شهرداری نباید از این مهم غفلت کند. این روزها اردبیلی ها به جای لذت بردن از کاشی معرق های رنگ به رنگ چشم انتظار تدبیر شهرداری برای بهسازی پایه ستون های آسیب دیده هستند.تدبیری که به نظر می رسد در فصول گرم سال و قبل از فرارسیدن زمستان باید با یک طرح و برنامه قوی و مدون اجرایی شود. ................................. گزارش: ونوس بهنود
۱۳۹۳/۴/۱۳ - ۱۳:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]