محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831150439
سود و زیان اردن در بحران عراق
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سود و زیان اردن در بحران عراق
کد خبر: ۴۱۲۴۰۰
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۰ - 01 July 2014
سعدالله زارعی در سرمقاله کیهان نوشت:
نقش اردن در تحولات امنیتی عراق تا حد زیادی در هالهای از ابهام قرار گرفته است. دولت این کشور از یک سو از دیرباز اردن را به کانون تحرک بعثیها تبدیل کرده بود و هماکنون نیز این کشور مطمئنترین پایگاه برای بعثیها به حساب میآید. رژیم اردن اخیرا با دادن اخطار به دختر صدام حسین مبنی بر عدم فعالیت سیاسی، اعتراف کرد که از برجستهترین عناصر بعثی پذیرایی میکند. در عین حال با نگاه به مواضع اردن در بحران سوریه درمییابیم که اردن قاعدتا با تحرک داعش در عراق موافق نیست و آن را تهدیدی علیه خود ارزیابی میکند.
از سوی دیگر اردن به عنوان کشوری که از سوی آمریکا و عربستان حمایت میشود، نمیتواند در نقطه مقابل سیاست این کشورها درباره عراق قرار گیرد بنابراین از این منظر اردن با جریان عمومی آمریکایی عربی درباره عراق هماهنگ است. اما با این وجود اردن به شدت از سرایت بحران در عراق و سوریه به خاک خود نگران است. وجود حدود 4/5 میلیون جمعیت فلسطینی که در فاصله سالهای 1967 تا 2014 (یعنی نزدیک به پنج دهه) در شرایط بسیار سختی در اردن زندگی کردهاند، یک ماده انفجاری و ویرانگر به حساب میآید. ورود داعش به داخل اردن که تنها کمی بیش از 21 درصد خاک عراق مساحت دارد، شرایط را برای دولت اردن به سرعت بحرانی میکند. غلبه جمعیت فلسطینی بر اردنی (65 درصد در برابر 35 درصد) نگرانیهایی را هم برای آمریکا و رژیم صهیونیستی به وجود میآورد چرا که وقتی اوضاع از دست پادشاه اردن خارج شود، هیچکس نمیداند پس از آن چه روی میدهد.
بنابراین میتوان گفت در منطقه هیچکس با نفوذ داعش به داخل اردن موافق نیست.
روابط عراق و اردن طی دوران زمامداری صدام حسین و شاهحسین به طور ویژهای رو به پیش بود تا جایی که در جریان جنگ اول خلیجفارس، اردن در کنار عراق بود و از حمله غرب به عراق انتقاد میکرد از این رو شاه حسین در سال 1378 در حالی مرد که دیگر مورد اعتماد عربستان و آمریکا نبود و البته او عایداتی هم از اینکه کنار صدام حسین قرار گرفته بود، به دست نیاورد. روابط دو کشور با روی کار آمدن عبدالله دوم در اردن استمرار پیدا کرد و اردنیها پس از سقوط رژیم بعثی به فرماندهان و عناصر فراری ارتش، حزب بعث و دیوانسالاری اداری عراق اجازه دادند که در خاک اردن بمانند و از قضا بعثیها در اردن احساس یک «میهمان» که ناچار باشند به زودی خاک این کشور را ترک کنند، نداشتند و از آزادی عمل زیادی برخوردار بودند.
اردن در فاصله سالهای 1382 تا 1393 با پوشش «همکاری انسانی» به بعثیها اجازه فعالیت داده بود ولی واقعیت این است که دولت اردن تا قبل از شروع موج اخیر بیداری اسلامی گمان میکرد حضور بعثیها در اردن قدرت چانهزنی آنان را در مواجهه با آمریکا و عربستان و دیگران بالا میبرد. با شروع بیداری اسلامی، دولت اردن که از حرکت اخوانالمسلمین بشدت بیمناک بود، گمان میکرد در صورت ضرورت سرکوب اسلامگراها، بعثیها میتوانند نقشهای امنیتی مهمی بر عهده بگیرند کما اینکه اردن با پذیرفتن «جمعیت العلمای عراق» که از گروههای نسبتا میانهرو تشکیل میشد، گمان میکرد از طریق این جریان مذهبی قادر به مهار جریانات اسلامگرا میشود.
وقتی داعش از الانبار به سمت «نینوا» و «صلاحالدین» به حرکت درآمد، اردن درباره اینکه چه موضعی باید اتخاذ کند دچار تردید جدی شد از این رو مواضع رسمی اردن در مواجهه با حرکت تروریستی داعش بعثی در عراق به مرور دستخوش تغییر شد. واکنش اردن به داعش در آغاز حرکت، «مذهبی» معرفی کردن آن بود ولی این موضع کمتر از دو هفته تغییر کرد و دولت اردن وانمود کرد که تروریزم داعش در عراق را محکوم میکند دلیل اصلی این دگرگونی این بود که برخلاف بعضی از کشورهای دیگر تهدید اردن یک تهدید نزدیک محسوب میشد.
در عین حال اسناد زیادی وجود دارند که از نقش نسبتا فعال اردن در بحران عراق خبر میدهند. اردن از 1382 در استانهای شرقی خود پادگانهایی را به نیروهای بعثی داده بود و در میان کشورهایی نظیر یمن و سوریه بیشترین تعداد بعثیها را در خاک خود پذیرفته بود.
در عین حال رژیم اردن با پناه دادن به «حارث الضاری» رئیس تشکیلاتی موسوم به «هیات علماء و مسلمین عراق» از سال 2006 میلادی و در اختیار دادن امکانات رسانهای، سهم قابل توجهی در دامن زدن به درگیریهای مذهبی در عراق ایفا کرد. بعضی از خبرهای تایید نشده دیگر بیانگر آن است که اردن برای داعش پادگانهای زیادی را در نظر گرفته و به تمرین و آموزش نظامی آنان پرداخته است. این در حالی است که طی این دوران، دولت عراق بارها از مقامات اردنی خواست که فعالیت این گروهها در خاک خود را متوقف گرداند که موفق نشد.
اردن سالهاست که در معرض یک انقلاب مذهبی قرار دارد. مسلمانان در این کشور از سایر کشورها زودتر علاقه سیاسی خود به دنبالگیری انقلاب اسلامی نشان دادند و پیروزی نسبی اخوانیها در اولین انتخابات مجلس پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، عمق نگاه راهبردی مردم این کشور به انقلاب اسلامی را نشان داد. پس از این دولت اردن تلاش کرد تا نشان دهد که آماده پذیرش اصلاحات میباشد ولی واقعیت این بود که رژیم اردن زیر بار تغییر قوانین به نفع اصلاح جامعه نرفت و تنها به تغییر چند مقام خود اکتفا نمود.
از آن زمان به بعد اردن در صحنههای مهم منطقهای نقش یک «حاضر غایب» را بازی کرد.
دولت اردن پس از پیروزی انقلاب اسلامی قادر نبود که به طور آشکار به نقش قدیم خود در روابط با آمریکا و رژیم صهیونیستی ادامه دهد و از این رو در طول سه دهه اخیر دولتهای حاکم بر اردن به حالت انفعال ادامه حیات دادهاند. این در حالی است که در دوره اول حکومت، ملکحسین یک پای ثابت تحولات مهم منطقهای به حساب میآمد هر چند این یک نقش انضمامی و مرتبط با غرب بود.
ملکعبدالله دوم اگرچه در مقابل حرکتهای مردم نمیایستد و به محض آنکه یک اعتراض مدنی و یا سیاسی شروع میشود، کابینه را منحل و فرد جدیدی را مامور تشکیل کابینه مینماید اما در عین حال از مبارزات مذهبی به شدت نگران میشود چرا که ملک عبدالله در بحرانهای مذهبی قادر به ایفای نقش نیست و این میتواند دامنه بحران را گسترش داده و از کنترل خارج نماید.
از این رو سایش و شکست تروریزمی که در منطقه به نام مذهب بحرانسازی میکند برای عبدالله یک موقعیت خوب به حساب میآید ولی در همان حال تروریزم بعثی برای عبدالله سبب نگرانی نمیشود چرا که از یک سو بعثیها از قدرت مردمی بهرهمند نبوده و همان هستند که دیده میشوند و از سوی دیگر بعثیها به راحتی با حکومت اردن کنار آمده و دست و پای خود را در روزی که لازم باشد، جمع مینمایند.
اما یک نکته دیگر هم حائز اهمیت است و آن موقعیت ترانزیتی اردن برای تروریزم و رژیم صهیونیستی است. اردن در بین کشورهای عرب همسایه فلسطین بیشترین مرز را با رژیم صهیونیستی دارد. حداقل نیمی از مرزهای این رژیم در مجاورت مرزهای غربی اردن است. اگر درباره نظر رژیم تلآویو درباره تروریستهای داعش، جبهه النصره و ارتش آزاد در سوریه تردیدی داشته باشیم درباره نظر این رژیم در مورد این تروریستها در عراق تردیدی نداریم چرا که پر واضح است که با کاسته شدن از سیطره دولت سوریه بر مرزهای خود، آینده را چگونه میتوان پیشبینی کرد؟ وقتی مرزهای سوریه ناامن میشود به معنای ناامن شدن مناطق حاصلخیز فلسطین نیز میباشد و از این رو صهیونیستها اگرچه به سقوط اسد در دمشق چشم دوخته بودند ولی نگرانی خود از بهمریختگی وضع مرزها را نیز پنهان نمیکردند.
در مورد اردن هم این موضوع صادق است در حالی که نتیجه به دست آمده در عراق برای رژیم تلآویو رضایتبخش است و توسعه ناامنی، وضع امنیتی اسرائیل را بهبود میبخشد. رژیم صهیونیستی اصرار دارد که نزاع با جبهه مقاومت را کمی از مرزهای خود دور کرده و به سمت عراق بهعنوان دربردارنده موقعیت استراتژیکی و به خصوص مجاورت با مرزهای ایران سوق بدهد. در واقع در بحران عراق یک مزیت بزرگ برای رژیم تلآویو وجود دارد و آن این است که میتواند بدون هزینه به فایده بزرگ دست یابد کما اینکه از نظر آنان تهران در بحران سوریه بدون هزینه به فایدههای بزرگ دست یافته است.
اما در این میان رژیم صهیونیستی به تنهایی نمیتواند به بحران عراق دامن بزند و ناچار به استفاده از واسطههاست اما اگر به روابط قدیمی پادشاهی اردن با رژیم صهیونیستی نظر بیاندازیم درمییابیم که اردن در بین کشورهای همسایه عراق بیشترین روابط را با تلآویو دارد. با این وصف اردن اگرچه بطور طبیعی از شعلهور شدن دامنه بحران در عراق زیان میبیند و قادر به کتمان کردن نگرانی خود هم نیست، اما در عین حال تردیدی هم وجود ندارد که از سوی کشورهای ترکیه، عربستان و رژيم صهیونیستی برای ایفای نقش در بحران تحت فشار شدید قرار دارد.
واکنش اردن به فشارهای داخلی، منطقهای و بینالمللی برای کمک فعال به تروریزم عراقی تا حد زیادی به «وضع میدان» بستگی دارد. اگر صحنه عملیاتی تداعیکننده موفقیت نسبی تروریستها و ضعف نسبی دولت عراق باشد، اردن به طور جدی در این بحران به نفع تروریستها وارد میشود ولی اگر روند حرکت امنیتی به نفع بغداد باشد، اصرار رژیمهای ترکیه، عربستان و اسرائیل تاثیری در موضع اردن بر جای نمیگذارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
ابراز نگرانی پادشاه اردن از بحران عراق در دیدار با صدراعظم آلمان
ابراز نگرانی پادشاه اردن از بحران عراق در دیدار با صدراعظم آلمانپادشاه اردن روز گذشته با صدر اعظم آلمان در برلین دیدار کرد و دو طرف تحولات اخیر عراق و پیامدهای آن بر اردن را بررسی کردند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه العرب عبدالله دوم پادشاه اردن با آنگلا مرکل صنخست وزیر لبنان:ازبحران های خونین درسوریه وعراق، اسراییل سود و لذت می برد
نخست وزیر لبنان ازبحران های خونین درسوریه وعراق اسراییل سود و لذت می برد بیروت – ایرنا - تمام سلام نخست وزیر لبنان با بیان اینکه دشمن اسراییلی از مشاهده صحنه های غم انگیز دردناک و خونین در کشورهای ما لذت می برد گفت متاسفانه اوضاع جهان عرب اصلا خوب نیست توفان حوادث دردناک درهشدار پادشاه اردن نسبت به خطر ادامه بحران عراق
دوشنبه ۹ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۹ پادشاه اردن نسبت به ادامه بحران عراق و خطرات این بحران بر این کشور و تمامی منطقه هشدار داد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه خبری العهد لبنان در بیانیه صادر شده از سوی دفتر پادشاهی اردن آمده است عبدالله دوم پادشاه اردن در دیداردن ادامه بحران عراق را برای خاور میانه خطرناک دانست
اردن ادامه بحران عراق را برای خاور میانه خطرناک دانست تهران – ایرنا – عبدالله دوم نسبت به ادامه بحران عراق و خطر آن برای اردن و منطقه هشدار داد پایگاه اطلاع رسانی القدس العربی روز دوشنبه گزارش داد که شاه اردن این سخنان را در دیدار با روس لیتنن رییس کمیته فرعی در امور خاور میدر حال بروز رسانی/ بیستویکمین روز بحران عراق ورود مشاوران نظامی روس به بغداد/ العربیه: آمریکا بر فراز عراق من
در حال بروز رسانی بیستویکمین روز بحران عراقورود مشاوران نظامی روس به بغداد العربیه آمریکا بر فراز عراق منطقه پرواز ممنوع ایجاد کندتروریستهای داعشی اقدام به تخریب حسینیههای و مساجد منطقه تلعفر در شمال عراق کردند به گزارش خبرگزاری فارس بیست و یک روز قبل کسی انتظار نداشت کهانگلیس از سوریه به عنوان عامل بحران عراق یاد کرد
انگلیس از سوریه به عنوان عامل بحران عراق یاد کرد خبرگزاری رسا ـ وزیر امور خارجه انگلیس از سوریه به عنوان عامل بحران عراق یاد کرد به گزارش خبرگزاری رسا وزیر امور خارجه انگلیس اعلام کرد که کشورش دولت سوریه را مسؤول خشونت های کنونی در عراق می داند ویلیام هیگ در این باره گفتاردن از انهدام 4 خودروی نظامی داعش در مرز این کشور با عراق خبر داد
اردن از انهدام 4 خودروی نظامی داعش در مرز این کشور با عراق خبر داد تهران- ایرنا- نیروی هوایی اردن چهار خودروی نظامی گروهک تروریستی داعش را که از مرز عراق وارد خاک این کشور شده بودند را منهدم کرد به گزارش روز دوشنبه پایگاه خبری الیوم السابع یک مقام نظامی بلند پایه اردنی که به نهمکاری نظامی با ایران راه حل بحران عراق نیست
بین الملل ایران در جهان بوستون گلوب همکاری نظامی با ایران راه حل بحران عراق نیست یک رسانه غربی در تحلیلی به دلایل خودداری همکاری نظامی آمریکا با ایران در قبال عراق پرداخت به گزارش خبرگزاری مهر روزنامه بوستون گلوب در سرمقاله ای نوشت آمریکا و ایران با دشمن مشترکی در عراق روبروروزنامه الاخبار لبنان: کری طرح نظامی-سیاسی فوری برای بحران عراق اتخاذ کرد
روزنامه الاخبار لبنان کری طرح نظامی-سیاسی فوری برای بحران عراق اتخاذ کرد روزنامه الاخبار لبنان از طرح وزیر امور خارجه آمریکا برای برون رفت عراق از بحران خبر داد به گزارش نامه نیوز منابع نزدیک به ائتلاف ملی عراق در مصاحبه با روزنامه الاخبار لبنان از اتخاذ طرح نظامی-سیاسی فوریبازندگان نهایی بحران عراق
بازندگان نهایی بحران عراق ایران ضمن رصد جدی و لحظهای تحولات منطقه نیازی به مداخله نظامی در عراق نمیبیند امروز کمتر کسی در اینکه دولت عراق بر جبهه تروریزم غلبه خواهد کرد تردید دارد به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران سعدالله زارعی تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالملل در ستریشه های بحران اخیر عراق در فارس بررسی شد حداقل ها و حداکثرهای خواسته حامیان داعش از بحران آفرینی در عراق /نکا
ریشه های بحران اخیر عراق در فارس بررسی شدحداقل ها و حداکثرهای خواسته حامیان داعش از بحران آفرینی در عراق نکاتی درباره سفارت420 هزار متر مربعی آمریکا چرا از مبارزه ایران با تروریسم نگرانندشرکت کنندگان در این میزگرد به پرسش هایی که این روزها از تحولات عراق مطرح می شوند پاسخ دادهدر حال بروزرسانی/پانزدهمین روز بحران عراق تحریم کالاهای سعودی و ترکی در بصره اجرایی شد
در حال بروزرسانی پانزدهمین روز بحران عراقتحریم کالاهای سعودی و ترکی در بصره اجرایی شدرئیس شورای استانداری بصره از اجراییشدن تصمیم این شورا برای تحریم کالاهای ساخت ترکیه و عربستان سعودی در این استان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس بحران امنیتی و تشدید حملات تروریستی داعش در عراکری: آمریکا مسئول بحران در عراق و لیبی نیست
دوشنبه ۲ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۹ وزیر امورخارجه آمریکا گفت واشنگتن مسئول بحران لیبی و خشونتها در عراق نیست جایی که تروریستهای دولت اسلامی عراق و شام داعش که شاخه فرعی القاعده هستند مناطقی را تصرف کردهاند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی راشاتآماده باش ارتش اردن در مرز با عراق
آماده باش ارتش اردن در مرز با عراق خبرگزاری پانا یک منبع نظامی اردنی اعلام کرد که ارتش این کشور در طول نوار مرزی اردن حالت آماده باش اعلام کرده است ۱۳۹۳ سه شنبه ۳ تير ساعت 08 57 فارس نوشت یک منبع نظامی اردنی اعلام کرد که ارتش این کشور در طول نوار مرزی اردن حالت آماده باششرق شناس صرب: بحران کنونی در عراق با دخالت نظامی خارجی حل نمی شود
شرق شناس صرب بحران کنونی در عراق با دخالت نظامی خارجی حل نمی شود بلگراد-ایرنا- شرق شناس صرب به توانایی ارتش و مردم عراق در مبارزه با تروریسم اشاره کرد و گفت عراق در این راه تنها به حمایت بین المللی نیاز دارد و دخالت نظامی خارجی راهگشای بحران کنونی در این کشور نیست راده بوژوویایران ، سوریه و روسیه ؛ مثلث حل بحران در عراق
اوراسیا ریویو ایران سوریه و روسیه مثلث حل بحران در عراق یورش وحشیانه تروریست های تکفیری بعثی در هفته های اخیر به خاک عراق دردسرهای تازه ای برای دولت آمریکا و سیاست های آن در خارومیانه ایجاد کرده است به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خب-
گوناگون
پربازدیدترینها