واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پیشنهاد مرکز پژوهش ها: بهزیستی متولی کودکان زیر سه سال/ آموزش و پرورش مسوول پیش دبستان تهران - ایرنا - مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بررسی اختلاف نظر سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش برای دوره های پیش دبستانی پیشنهاد کرد که سازمان بهزیستی مسوولیت کودکان زیر سه سال را عهده دار باشد و وزارت آموزش و پرورش امور پیش دبستانی را پیگیری کند.
به گزارش ایرنا، دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شد، وضعیت دوره پیش دبستانی را با تاکید بر اسناد قانونی و وظایف سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش مورد بررسی قرار داد.
در این گزارش آمده است: دوران پیش از دبستان از مهمترین دوره های زندگی هر فرد است که حساسیت آن ناشی از اهمیت و تاثیر تربیت در دوره کودکی است بر این اساس سابقه مراکز پیش دبستانی در ایران به اوایل سده حاضر باز می گردد.
پس از انقلاب اسلامی ایران نیز بر اساس آیین نامه توافقی میان سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش در سال 1367 ، صدور مجوز و اداره امور مهدهای کودک از سه ماهگی تا پایان پنج سالگی بر عهده سازمان بهزیستی گذاشته شد و وزارت آموزش و پرورش نیز مسئولیت دوره پیش دبستانی برای کودکان 5 سال تمام را بر عهده گرفت.
اما در سال 1377 شورای عالی انقلاب فرهنگی تمامی امور دوره پیش دبستانی را به شورای عالی آموزش و پرورش واگذار کرد. این شورا هم در سال 1382 با تصویب اساسنامه دوره پیش دبستانی، این دوره را از یک سال به دو سال توسعه داد و پیش دبستانی را به عنوان دوره ای دو ساله برای کودکان 4 سال تمام و 5 سال تمام تعریف کرد.
بدین ترتیب کودکان 4 سال تمام، موضوع اختلاف میان بهزیستی و آموزش و پرورش شدند و در حالی که سازمان بهزیستی همچنان این کودکان را مشمول دوره مهد کودک می دانست، آموزش و پرورش بر دو ساله بودن پیش دبستانی پافشاری می کرد.
در سال 1387 قانون اصلاح قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی و در سال 1391 برنامه درسی ملی، بر مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش مبنی بر دو ساله بودن پیش دبستانی صحه گذاشتند.
به علاوه تفاهم نامه ای در جهت اجرایی شدن قانون سال 1387 ، توسط دو دستگاه امضا شد؛ تفاهمنامه ای که سازمان بهزیستی آن را اجرا نکرد. از سوی دیگر محدودیت امکانات وزارت آموزش و پرورش منجر به ضعف این وزارتخانه در برگزاری دوره پیش دبستانی و سبب حرکت به سمت خصوصی شدن کامل این دوره از سوی آموزش و پرورش شد.
این امر منجر به کاهش میزان ثبت نام کودکان پیش دبستانی، به دلیل افزایش هزینه ها برای خانواده ها به گونه ای که آمار کودکان پیش دبستانی، اعلام شده توسط وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی 1389-1390 برابر با 464 هزار و 453 نفر بوده که این تعداد در سال تحصیلی 1390-1391 به 404 هزار و 896 نفر کاهش پیدا کرد.
این گزارش پس از طرح مقدمات، به بیان استنادات و تفاسیر سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پروش در خصوص ادعای خود در موضوع پیش دبستانی می پردازد و سپس نتیجه می گیرد که به لحاظ قانونی، پیش دبستانی شامل دوره ای دوساله است و سازمان بهزیستی نمی تواند از قوانین مربوطه تخطی کند.
در عین حال وزارت آموزش و پرورش توان به دوش کشیدن باری که اساسنامه بر عهده اش گذاشته را ندارد. از سوی دیگر دایر شدن دوره پیش دبستانی در مناطق محروم و دو زبانه کشور به لحاظ کاهش آسیب های بعدی و افزایش بهره وری آموزشی، ضروری است.
بنابراین، باتوجه به پیش بینی دو نوع پیش دبستانی در اساسنامه که عبارت است از « دولتی با مشارکت مردم» و «غیردولتی»، پیشنهاد می شود که اولا در خصوص پیش دبستانی دولتی، دوره پیش دبستانی به مدت یک سال در مناطق محروم و دوزبانه به صورت رسمی و رایگان توسط وزارت آموزش و پروش دایر شود.
همچنین در مناطق دیگری که وزارت آموزش و پرورش با مشارکت مردم امکانات لازم برای تسهیل تشکیل دوره پیش دبستانی را داراست، تمامی خدمات مربوط به دادن مجوز، تهیه محتوا و نظارت بر نحوه اجرای دوره پیش دبستانی از لحاظ آموزشی و پرورشی و نیز تعیین استانداردهای فیزیکی و غیره بر عهده وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد.
بدین ترتیب در مناطقی که آموزش و پرورش به ارایه مجوز اقدام می کند، ملزم به ارایه تسهیلات برای تشکیل دوره پیش دبستانی نیز خواهد بود.
همچنین در خصوص مراکز پیش دبستانی غیردولتی ویژه کودکان 4 و 5 ساله ، دادن مجوز تاسیس، سیاستگذاری ، نظارت و تعیین استانداردهای محتوایی و فیزیکی همچنان در اختیار وزارت آموزش و پرورش باشد و مراکز غیردولتی بر اساس آن اقدام کنند.
البته برگزاری دوره پیش دبستانی توسط آموزش و پرورش در مناطق محروم و دو زبانه و نیز نظارت بر تمامی مراکز پیش دبستانی نیازمند تامین امکانات لازم و اختصاص ردیف بودجه ای مستقل در وزارت آموزش و پرورش است.
این مرکز پژوهش ها پیشنهاد کرد کماکان امور مربوط به سنین 3 سال و پایین تر بر عهده سازمان بهزیستی باشد. اگرچه به نظر می رسد با توجه به بند «2» سیاست های کلی ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش کشور ابلاغی مقام معظم رهبری، از این به بعد وزارت آموزش و پرورش در خصوص مهدهای کودک هم باید وارد عمل شود.
سیام**2025 ** 1418
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]