واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مرکز بین المللی باستان شناسی در آذربایجانغربی راه اندازی می شود ارومیه - ایرنا - رئیس پژوهشکده باستان شناسی کشور از تاسیس و راه اندازی مرکز بین المللی باستان شناسی در شهرستان چایپاره آذربایجان غربی در آینده نزدیک خبر داد.
ˈ حمیده چوبک ˈ ، روز شنبه در بازدید از مجموعه باستانی - تاریخی دژ بسطام چایپاره اظهار کرد: به لحاظ قرار گرفتن دژ باستانی بسطام در همسایگی کشورهائی که از لحاظ تاریخی و فرهنگی با کشورمان اشترکات زیادی دارند و همکاری های فرهنگی که با این همسایگان داریم، این مرکز مطالعات بین المللی می تواند نقش موثری در جمع آوری اطلاعات باستانی و تاریخی و تمدن منطقه ایفا کند.
وی افزود: راه اندازی این حوزه فرهنگی و پژوهشی که نقش مهمی در مطالعه تاریخ گذشتگان و یادگاران نیاکان این مرز و بوم و معرفی تاریخ منطقه دارد می تواند به یک کانون مهم برای تولید دانش، گردشگری و کارآفرینی پایدار در کشور و استان تبدیل شود.
چوبک گفت: برای شناسان هر چه بهتر این مجموعه تاریخی کشورمان، احداث موزه باستان شناسی و همچنین تشکیل سمینار بین المللی باستان شناسی و اوراتور شناسی نیز در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع و گردشگری قرار می گیرد.
وی اظهار امیدواری کرد که با برگزاری سمینار بین المللی، برای مطالعه بهنیه این اثر تاریخی بتوانیم از نظرات و نتایج حاصله از تحقیقات پژوهشگران و محققان جهت برنامه ریزی بلندمدت در این مجموعه تاریخی ارزشمند کشورمان استفاده کنیم.
فرماندار چایپاره هم در این بازدید آمادگی این شهرستان را برگزاری سمینار بین المللی دژ بسطام و اورارتور شناسی اعلام کرد.
دژ بسطام در شهرستان چایپاره یادگاری از هزاره های گذشته است و از تمدن های کهن دیار آذربایجان غربی حکایت دارد.
این اثر باستانی یکی از آثار فاخر و برجسته تاریخی ایران اسلامی و آذربایجان غربی است.
قلعه اوراتوری بسطام در پنج کیلومتری چایپاره واقع است.
این دژ به دستور روسای دوم (۶۴۵-۶۸۵ پیش از میلاد) ساخته شده و یکی از مهم ترین شهرهای اورارتویی زمان خود بوده است.
این دژ پس از چیرگی قوم ماد بر این منطقه به صورت متروک رها شده و تنها در دوران قرون وسطی (هم زمان با دوره مغول) توسط گروهی از مسیحیان بکار گرفته شده که از آثار آنها نقش صلیبهایی روی صخره ها باقی مانده است.
آثار دوره اورارتویی دژ بسطام شامل ساختمان شرقی، محله مسکونی، قلعه، آثار پشت دژ و کانال آبرسانی است.
کاوش های باستانی نشان می دهد که این دژ در مدت 50 سال و در سه مرحله ساخته شده و دارای معبد، بازار و جایگاه حکومتی، برج، بارو، دروازه و راه های پنهان خروج ویژه خود بوده است.
قلعه دارای دیوارهای مستحکم سنگی است که روی صخره ای بلند، رو به دشت و دره ای بزرگ جای دارد.
این دژ همچنین دارای سه اشکوب (طبقه) با کارکردهای: اشکوب زیرین دربرگیرنده دروازه، مهمانسرا، اصطبل و جایگاه سربازان، اشکوب میانی که نیایشگاهی است با اتاق های گوناگون و اشکوب بالایی که اوج هنر معماری اورارتویی است و دارای سکونتگاه، جایگاه فرماندهی و راه های خروجی به بیرون از دژ است.
این قلعه یکی از نامزدهای تاریخی کشورمان برای ثبت جهانی است و مشخصات آن به سازمان یونسکو ارسال شده است.
این اثر با شماره 970 در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
همه ساله این اثر تاریخی میزبان صدها نفر گردشگر داخلی و خارجی و پژوهشگران آثار فرهنگی و تاریخی ایران و جهان است.
7128/581/ 1495
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]