واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ تير ۱۳۹۳ (۱۰:۲۶ق.ظ)
جلوگيري از گسترش چاقي نيازمند عزم ملي است رئيس پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ضمن هشدار نسبت به روند رو به رشد اضافه وزن و چاقي در کشور، به ويژه چاقي در کودکان و نوجوانان خبر داد و گفت: حدود 70 درصد تهرانيهاي بالاي بيست سال داراي اضافه وزن يا چاقي هستند که از جمله پيامدهاي آن افزايش موارد بيماريهاي قلبي عروقي، ابتلا به ديابت، چربي بالاي خون و فشارخون است.
به گزارش خبرگزاري موج به نقل ازروابط عمومي پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ، دکتر فريدون عزيزي با اشاره به اينکه عمده فعاليتهاي پژوهشکده متابوليسم و غدد درون ريز دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي بر روي مسائل مربوط به ديابت و چاقي و پيامدهاي آن براي بيماران قلبي – عروقي و بروز سکتههاي مغزي و قلبي متمرکز است، گفت: در همين راستا در شرق تهران تحقيقاتي تحت عنوان «مطالعه قند و ليپيد تهران» در حال انجام است.
وي در ادامه گفت: حدود 15 سال است که مطالعه قند وليپيد تهران در جريان است و ما اين جمعيت را هر سه سال يک بار بررسي کرده و بدين ترتيب روند مشکلات و بيماريهايي نظير بيماريهاي قلبي عروقي، ديابت، چربي، فشار خون و چاقي را در آنها پيگيري ميکنيم.
استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ضمن ابراز اميدواري نسبت به نتيجه بخش بودن اين تحقيقات و بهره برداري از آن در برنامههاي مراقبتي و بهداشتي کشور بيان کرد: اين مطالعات ارزنده، نشانگر روشهاي کاهش ديابت و مشکلات قلبي-عروقي و بيماريهايي است که امروزه سبب مرگ ومير و از کارافتادگي بسياري از انسانها ميشود .
اين چهره ماندگار علوم پزشکي کشور هشدار داد چاقي در کودکان ونوجوانان زمينه ساز بروز ديابت و فشار خون در سنين نوجواني و بين 30-20 سالگي است که زمينه را براي وقوع بيمارهاي قلبي- عروقي، سکته و مرگ زودرس مهيا مي کند. در کودکان چاق بلوغ زودتر اتفاق مي افتد و در دختران اختلالات عادت ماهيانه و بروز بيماري تخمدان و پلي کيستيک شايعتر است که ممکن است بعدها سبب ناباروري شود. در جوانان و سنين بالاتر ، چاقي سبب کبد چرب، خواب آلودگي، آسم، بيماري هاي عضلاني استخواني و برخي حالات رواني مي شود.
دکتر عزيزي کم تحرکي و مصرف مواد غذايي پرانرژي را علل اصلي افزايش وزن و چاقي دانست و گفت: درتهران حدود 70 درصد افراد بالاي بيست سال داراي اضافه وزن يا چاقي هستند که پيامد آن افزايش موارد ابتلا به ديابت، چربي خون و فشارخون است. اين عوامل خطر، شانس ابتلا به بيماريهاي قلبي –عروقي، سکتههاي قلبي و مغزي را افزايش ميدهند.
رئيس پژوهشکده متابوليسم و غدد درون ريز دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي آموزش به دانش آموزان در مدارس و کمک وزارت بهداشت و سازمانهاي ديگر را براي جلوگيري از بروز اختلالات ناشي از کم تحرکي و مصرف نادرست مواد غذايي ضروري دانست و گفت: براي اينکه جلوي روند اضافه وزن و چاقي را بگيريم، يک عزم ملي لازم است که بايستي از خانوادهها شروع بشود. توجه به اين موضوع لازم است که بروز چاقي در کودکان بيشتر در سنين 4-7 سالگي است وهمين سالها هم هست که مداخلات مهد کودک و مدارس براي تغذيه مناسب وافزايش فعاليت بدني و ورزش در پيشگيري از چاقي موثرتر واقع مي شود.
دکتر عزيزي تاکيد کرد: تغيير شيوه زندگي در افراد بالغ بسيار دشوار است، اما اگر اصلاح سبک زندگي از سنين کودکي آغاز شود، مسلما در حفظ و ارتقاي سلامت عمومي جامعه بسيار موثر خواهد بود.
رئيس انجمن پيشگيري و درمان چاقي ايران در ادامه به نحوه محاسبه « نمايه توده بدني» اشاره کرد و توضيح داد: وزن طبيعي براي هر فرد يک مقدارمشخص است. معمولا وزن فرد را بر حسب کيلوگرم بر قد فرد بر حسب متر به توان دو تقسيم ميکنند. اگراين مقدار کم تر از 25 باشد، وزن فرد طبيعي، بيشتر از 25 باشد، فرد داراي اضافه وزن و اگر بالاتر از 30 باشد، فرد چاق است. اين ارقام براي کودکان و نوجوانان کمي پايين تر است که براي مشخص نمودن نمايه توده بدني در کودکان و نوجوانان بايد با کمک پزشک از جداول مخصوص استفاده نمود.
رئيس انجمن متخصصين غدد درون ريز و متابوليسم ايران ضمن ابراز تاسف از روند رو به رشد اضافه وزن و چاقي در کشور گفت: در تهران نمايه توده بدني حدود 45 درصد افراد بين 25 تا 30 و در حدود 25 درصد هم بالاتر از 30 است.
وي افزود: هرقدر که نماي توده بدني بالا تر از 30 باشد عوارض قلبي – عروقي، ديابت، بسياري از بيماريهاي ديگر و مرگ و مير شايعتر ميشود.
دکتر عزيزي خاطر نشان کرد امروزه ثابت شده است که سلامت مادران و پدران قبل از لقاح ونيز مادران حين بارداري بر بروز چاقي و ديابت در کودکان آينده آنها تاثيرگذار است. چاقي مادران و داشتن ديابت ( و يا حالت قبل از ديابت) و اختلالات بعضي ويتامين ها و مواد ريز مغذي قبل از لقاح ونيز در زمان بارداري و يا کم وزني مادر و تغذيه ناسالم زمان بارداري مي تواند در وزن فرزند آينده تاثيرگذار باشد و زمينه چاقي و يا ديابت و يا هر دو را در سنين بالاتر ايجاد کند.
بنظر معاون علمي فرهنگستان علوم پزشکي ايران وزن ، فشارخون و قند خون از جمله مواردي هستند که حد مناسب و ميانه آن سلامت را به همراه دارد و حدود کمتر و يا بيشتر از طبيعي آنها توام با مخاطرات سلامت است.
دکتر عزيزي لزوم توجه خاص به سلامت مادران قبل از اقدام به بارداري و در حين حاملگي را براي پيشگيري از چاقي کودکان در کشور گوشزد نمود. زايمان طبيعي، تغذيه با شير مادر، توجه خاص به تغذيه صحيح سالهاي اول و دوم زندگي و مواد غذايي که هنگام از شير گرفتن مصرف مي شود، در کاهش چاقي کودکان موثر است. ايجاد اشتهاي اوليه در کودکان با مصرف غذاهاي نامناسب (شيريني ها، سيب زميني سرخ کرده، چيپس، فست فودها) زمينه ساز چاقي در کودکي و نوجواني است.
وي در ادامه افزود با توجه به لزوم عزم ملي در مقابله با چاقي به عنوان يک مساله مهم بهداشتي و به ابتکار انجمن پيشگيري و درمان چاقي جهت نامگذاري يک روز در تقويم ساليانه سلامت براي يادآوري اهميت اين موضوع به جامعه و مسوولان، در خصوص تاريخ مناسب آن با اساتيد، بزرگان و صاحبنظران اين حوزه رايزني به عمل آمد و نهايتا اولين روز ماه مبارک رمضان با عنوان روز کشوري پيشگيري از چاقي مورد تصويب هيات مديره انجمن قرار گرفت.
دکتر عزيزي در خصوص تناسب اين نامگذاري توضيح داد با در نظر گرفتن عوامل پديد آورنده چاقي و نتايج مطالعات انجام شده توسط مراجع علمي در سطح دنيا، اصلاح سبک زندگي تنها روش علمي و موثر در پيشگيري و درمان چاقي به حساب مي آيد و بدون آن ساير اقدامات نتيجه مطلوبي در پي نخواهد داشت. سپس با اشاره به الگوي اسلامي ايراني به عنوان شيوه برتر در ارتقائ سلامت جسمي و معنوي آحاد بشر و نيز تاکيدات مقام معظم رهبري بر اصلاح سبک زندگي بر اين مبناء، آغاز ماه مبارک رمضان را بهترين بهانه براي شروع تغيير در شيوه زندگي و رعايت اصول بهداشتي در تغذيه و فعاليت بدني قلمداد و ابراز اميدواري کرد اين نامگذاري به شرط تصويب توسط هيات دولت مورد استقبال ساير ممالک اسلامي نيز قرار بگيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]