واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نیاز روز؛ منش بهشتی تهران - ایرنا - 33سال از شهادت قافله سالار و سیدالشهدای انقلاب اسلامی و یاران ارجمند ایشان می گذرد.
فرشاد مومنی مسوول پیشین شاخه دانش آموزی حزب جمهوری اسلامی روز شنبه در روزنامه شرق نوشت: در این مدت به نسبت طولانی غم ها، شادی ها و فراز و فرودهای بی شماری را تجربه کرده ایم اما هر روز که می گذرد احساس نیاز به اندیشه ها و افکار ارجمند شهید بهشتی و همینطور احساس نیاز به دنباله روی از سیره عملی این مرد استثنایی تاریخ معاصر ایران افزایش پیدا می کند.
در شرایط کنونی که جهان اسلام درگیر اندیشه بنیادگرا، خشونت آمیز و ضدتوسعه ای امثال طالبان، گروهک تکفیری - سلفی «داعش» و «القاعده» شده است احساس نیاز به وجوه نظری و عملی شهید بهشتی از هر دوره تاریخی دیگری بیشتر احساس می شود.
اندیشه بنیادگرا و خشنی که در جهان به بدترین شکل ممکن از اسلام دفاع می کند و جز ننگ و ناامیدی از دین خدا بذر دیگری نمی پاشد، در سطح نظری بر اساس سه مولفه استوار است.
نگرش های ایستا، انتزاعی و کوته نگرانه بنیادگرایان اسلامی، مقبولیت اسلام را به مخاطره انداخته است.
در چنین شرایطی، برای نجات اسلام از این فتنه عالم سوز، موثرترین راه بازگشت به نگرش ها و ارزش ها و اندیشه های افرادی چون آیت الله شهید دکتر بهشتی است.
این نگرش ضداسلامی در مواجهه با اندیشه والای آزادی در اسلام و برای بی اعتنایی به آزادی های مشروع و قانونی، مانند همه اسلاف خود در گوشه و کنار جهان معمولا با پنهان شدن پشت تمایلات دینی، تمایلات جنگ افروزانه و ضداسلامی را پنهان می کند و به این ترتیب هم با بد دفاع کردن از ارزش های والای انسانی- دینی، درباره آنها بذر تهدید می پراکند و هم بنیاد آزادی خداداد را از انسان ها می گیرد.
از دیدگاه «روش شناختی» این رویکرد به برخورد مطلق انگارانه با مساله دانش و اطلاعات انسان ها باز می گردد. بسیاری از بنیادگرایان وطنی نیز با همین توهم است که به جای برخورد انسانی و آزاداندیشانه با عقاید دیگران با تاکید بر منطق و استدلال قرآنی، اشتباهات خود را از این ناحیه مرتکب می شوند. یک نکته استثنایی و بسیار ظریف در این مساله وجود دارد که به نظر می رسد دقت ژرف اندیشانه شهید بهشتی به آن می تواند برای اسلام و ایران راهگشایی های قابل اعتنایی داشته باشد. از دیدگاه شهید بهشتی کسانی که با آزادی های انسانی و مشروع مخالفت می کنند.
سراپای حساسیتی که نسبت به این آزادی ها نشان می دهند مربوط به آزادی دیگران است اگر نه در مورد خود، اتفاقا برخوردی افراط گرایانه در مطالبه آزادی تا خشونت ورزی بی حد و حساب نسبت به دیگران دارند. در اینجا آیت الله شهید دکتر بهشتی مساله ظریف و نکته بسیار قابل تامل دیگری را نیز مطرح می کنند که می تواند برای برخورد فکری با اندیشه افراط گرایی در جهان اسلام بسیار موثر واقع شود. ایشان در کتاب ارجمند «بانکداری، ربا و مسایل مالی در اسلام»، هنگامی که به طور همزمان رویکرد های افراطی راست گرایانه و چپ گرایانه را مورد نقد قرار می دهند، روی مساله بسیار مهم «تقدم عدالت بر آزادی» تاکید می ورزند.
از دیدگاه ایشان در غیاب عدالت، آزادی نیز معانی و کارکردهای مثبت خود را برای ارتقای کیفیت زندگی انسان ها تا حدود زیادی از دست می دهد. از این زاویه است که آیت الله شهید دکتر بهشتی برای توفق آرمان های اسلامی، همه مسلمانان را به نگرش های پویا، فرارشته ای و دورنگری دعوت می کنند و یک مولفه اساسی این رویکرد، اهتمام به ترکیب خردمندانه «عدالت و آزادی» در عرصه های نظری و عملی است.
به باور نگارنده، در برخورد با میراث بزرگ ایشان یعنی قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز، مساله دقیقا به همین صورت است و عبارت ارزنده، ثمربخش و مشروع توجه نظری و عملی به قانون اساسی به مثابه یک نظام حیات جمعی و مطالبه «اجرای قانون اساسی» نیز راهگشایی های خود را از این زاویه بهتر نشان می دهد چراکه اصول اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و زیست محیطی قانون اساسی تنها در قالب یک نگرش سیستمی می تواند در سطح نظری سازگاری خود و در سطح عملی کارآمدی خود را به نمایش بگذارد.
گمان اینجانب این است که برای ارایه مدل ثمربخش از اسلام در سطح نظر و هم به عنوان یک نمونه امیدبخش برای جهان اسلام در حیطه عمل، بازگشت به بنیان های روش شناختی شهید بهشتی می تواند برای ایران نجات بخش باشد.
در عرصه عملی توصیه این است که عالمان راستین و اسلام شناسان دلسوز و علاقه مندان واقعی جمهوری اسلامی، تلاش های موفق و منحصر به فرد آیت الله شهید دکتر بهشتی را در زمینه تقریب مذاهب اسلامی در بعد نظری و عملی در مرکز اسلامی هامبورگ، مورد توجه قرار دهند.
به این صورت است که می توانیم چشم انداز های امیدوار کننده برای جهان اسلام و برای قومیت ها و مذاهب گوناگونی که زیر چتر ایران جمع شده اند مهیا و زندگی باکیفیت عالی و آینده امیدبخشی را برای آنان رقم بزنیم.
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]