واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > کهگیلویه و بویراحمد واهبی زاده:
حماسه پد خندق اوج ایثار رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد در جنگ بود
یاسوج – خبرگزاری مهر: چهارم تیرماه سالروز حماسه ای عظیم است؛ حماسه ای بزرگ از دلاورمردان و شیرمردان کهگیلویه و بویراحمد در دوران دفاع مقدس که به گفته یکی از یادگاران حماسه پد خندق، نقطه اوج ایثار رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد در جنگ بود.
به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین روز از چهارمین ماه سال یادآور رشادت هایی است که گردان حضرت رسول (ص) و تیپ 48 فتح در پد خندق انجام داد تا دشمن بعثی متحیر بماند که چگونه یک سپاه از ارتش عراق 16 ساعت مقابل یک گردان زانو می زند و نمی تواند پیشروی کند. امروز سالروز آن مقاومت و حماسه است با فرمانده گردان حضرت رسول (ص) همکلام شده ایم تا حال و هوای آن روز رزمندگان و ناگفته های پد خندق را ورق بزنیم. شکرالله واهبی زاده فرمانده گردان حضرت رسول که به صورت مستقیم در پیشانی این حماسه قرار داشته در گفتگو با خبرنگار مهر از حماسه پد خندق می گوید. آقای واهبی زاده شرایط جنگ در خرداد ماه 67 چگونه بود که به پد خندق منجر شد؟ با نزدیک شدن به روزهای پایانی خرداد ماه سال 67 ماشین جنگی رژیم بعثی عراق بر حجم تحرکات خود افزود و در همین راستا در 28 خرداد سال 67 و پس از آن دشمن نیروهای خود را در جزایر مجنون تقویت کرد و به روشنی و بدون رعایت اصل غافلگیری دشمن قصد داشت تحرکات خود را نشان دهد تا با ایجاد رعب در نیروهای رزمنده ما ضریب موفقیتش را افزایش دهد. در آن روزها عراق دو هزار نفر نیروی نظامی در نزدیکی شهر بصره مستقر کرده بود تا در کوتاهترین مدت بتواند نیروهای عمل کننده اش را در جزایر مجنون تقویت و پشتیبانی کند. این تنها عراق نبود که داشت به سراغ ما می آمد بلکه 36 کشور شرق و غرب و منطقه که دارای تسلیحات پیشرفته بودند آن روز ارتش عراق را از اول جنگ تا این روز همراهی می کردند. با توجه به اینکه برتری با ایران بود؛ علت استمرار این حمایت ها از صدام پس از 8 سال جنگ چه بود؟ بیشترین حمایت شرق و غرب از عراق در اواخر جنگ بود و این حمایت ها به این دلیل بود که می خواستند با این حمایت روسیاهی و شکست های پی در پی صدام و حمایت کنندگانش را جبران کنند. از پد خندق بگویید، در چه تاریخی و چه ساعاتی آغاز شد و تحرکات نظامی پیش و حین آغاز مقاومت گردان حضرت رسول چه بود؟ روز چهارم از ماه چهارم سال 67 یادآور خاطرات مقاومت کم نظیر، عاشورایی عاشورائیان گردان حضرت رسول(ص) در پد خندق است سرانجام ارتش عراق با طرح ریزی قبلی و شناسایی و شناختی که از منطقه جزایر، کوشک و طلائیه داشت با اجرای آتش سنگین بامداد چهارم تیرماه 67 حمله خود را آغاز کرد. این آتش سنگین روی خط دفاعی، جاده های ارتباطی، مواضع توپخانه ها، مقرها و مراکز تجمع نیروهای ما بود و همچنین دشمن به بمباران شیمیایی منطقه که دامنه آن تا حوالی هویزه گستر یافته بود، اقدام کرد. دشمن ساعت سه و 45 دقیقه صبح همان روز عملیات خود را از محورهای جاده خندق – طلائیه و پیچ کوشک آغاز کرد و در محور خندق نیروهای دشمن با تیپ های 1 ، 2 و 3 کماندویی از سپاه ششم وارد عمل شدند. گردان حضرت رسول هنگام آغاز عملیات دشمن چه موقعیتی داشت؟ گردان حضرت رسول (ص) که متشکل از پاسداران رسمی گچساران، یاسوج و دهدشت بود روی جاده خندق مستقر بود.
جاده خندق کجای محور عملیاتی است؟ جاده خندق بین جزایر مجنون و شط علی در منطقه هور قرار دارد ارتفاع این جاده (پدخندق) از سطح آب هور 2 الی 3 متر است عرض آن 8 متر و طولش 13 کیلومتر می باشد. در انتهای این جاده که پیشانی جنگ بود دژی داشت که معروف بود به دژ خندق که گنجایش یک گروهان را داشت. ادامه حرکت دشمن را تشریح می کردید؟ دشمن در سمت چپ ما از جزایر عبور و در محور طلائیه و کوشک توانست پیشروی کند و تا ساعت 9 صبح یگان های خود را به جاده اهواز خرمشهر کیلومتر 55 برساند. و با بستن جاده و زدن چند پل و تخریب قسمتی از راه آهن در نقطه مرزی مستقر شوند. در آن عملیات تنها محوری که سقوط نکرد و معادلات دشمن را به هم زد و دشمن را در رسیدن به اهدافش ناکام کرد محور خندق بوده که با مقاومت کم نظیر دلاور مردان گردان حضرت رسول (ص) روبرو شد. پس گردان حضرت رسول مقابل لشکر دشمن ایستاده بود و اجازه نمی داد پیشروی کند؟ با وجود اینکه ما در یک محاصره کامل به سر می بردیم و هیچ امیدی به پشتیبانی نبود ولی دشمن یک قدم نتوانست پیشروی کند و ناچارا شد از سمت چپ ما را از پشت دور بزند باز با این کار هم موفق نشد. اگر دشمن از طریق جاده خندق در همان ساعات اولیه موفق می شد می توانست از طریق آن جاده در همان ساعت 8 صبح خود را به اهواز برساند ولی جنگیدن عاشورائیان گران حضرت رسول (ص) باعث شد که دشمن در این محور موفق نشود. نبرد تا کی ادامه داشت؟ رزمندگان گردان حضرت رسول (ص) تا ساعت دو بعد از ظهر با وجود محاصره، گرمای 45 درجه و نبود آب و تشنگی، کمبود مهمات در دو جبهه می جنگیدند. جبهه اول مبارزه با نفس اماره و تحمل مقابل سختیها و مشکلات و جبهه دوم جنگ با دشمن هم در آب و هم در زمین و هوا بود. آنچه که باعث می شد رزمندگان مقابل دشمن بایستند تا جان خود را فدا کنند چه بود؟ شرایط بسیار سخت و دشوار بود آنجا ظهر عاشورا تداعی می شد صحنه های خیلی دلخراشی که همه چیزش مثل ظهر عاشورا شده بود آن طرف یزیدیان زمان و این طرف حسینیان و عاشورائیان زمان به مصاف هم رفته بودند چرا که امام راحلمان فرمودند جنگ ما تکرار عاشوراست. 87 شهید این حماسه را چگونه می توان توصیف کرد؟ یاد و خاطره شهیدان 8 سال دفاع مقدس گرامی باد آن دلاور مردان شهید شدند تا امروز من و شما و همه ملت ایران صاحب استقلال، آزادی و امنیت باشیم. دغدغه رزمندگان 8 سال دفاع مقدس چیست؟ کسانی باید از رشادت ها و حوادث آن روزها بگویند که خود آن شرایط را درک کرده باشند برخی از کسانی که امروز از آن حوادث سخن می گویند آن روزها حضور نداشته اند و برخی دیگرهم به دلیل فشارهای جنگ تسلط کافی بر شرایط نداشته اند پس باید در روایت حوادث آن روزگار دقت شود.
۱۳۹۳/۴/۴ - ۱۴:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]