واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ارزیابی نقش روسیه و چین در مذاکرات هسته ای
من از نزدیک شاهد رفتار سیاسی و مخالفت روسیه و چین در مقابل غربی ها بودم، اگرچه این مداخله منجر به توقف صد در صد قطعنامه های شورای امنیت نشد، اما قابل تقدیر بوده زیرا شرایط سیاسی و اقتصادی دو کشور و تعاملات آنان با غرب قابل درک بوده است.
* مرتضی غرقی؛ شبکه خبر نقش چین و روسیه بعنوان متحدان ایران ازابتدای مناقشه هسته ای ایران در شورای امنیت تا مذاکرات کنونی در وین نقش قابل تأمل بوده است. زمانی که نشست حاشیه ای برای تصویب قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران در نیویورک برگزار شد من از نزدیک شاهد رفتار سیاسی و مخالفت روسیه و چین در مقابل غربی ها بودم، اگرچه این مداخله منجر به توقف صد در صد قطعنامه های شورای امنیت نشد، اما قابل تقدیر بوده زیرا شرایط سیاسی و اقتصادی دو کشور و تعاملات آنان با غرب قابل درک بوده است. بندی که این مداخله در دیدارمقامات روسیه و چین با آقای دکتر روحانی در آن زمان منعکس شده بود در کتاب خاطرات روحانی ذکر شده است.
پوتین به روحانی گفته بود انتظار نداشته باشید ما بتوانیم منانع از صدور قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران شویم، اما تلاش می کنیم.
وزیر خارجه چین هم گفته بود ما حاضر نیستیم در قایقی که شما براه انداخته اید بنشینیم.
البته بخشی از این رفتار سیاسی طبیعی است، زیرا هر کشوری سیاست منطقه ای و بین المللی خود را بر مبنای منافع ملی خود تعریف می کند، که البته انتظار ما بیش از این بود. اما بعد از نشست ژنو 3 که بوی توافق به مشام می رسد نقش روسیه و چین در مذاکرات کم رنگ احساس می شود به گونه ای که هم در مذاکرات و هم از اظهار نظر نمایندگان آنها در مقابل خبرنگاران می توان این حس را بیشتر درک کرد، به هر حال انتظار می رود دو قدرت روسیه و چین که رتبه دوم قدرت نظام و اقتصادی جهان را در دنیا دارند و بعنوان متحد ایران در مذاکرات هسته ای نقش فعال تر ایفا کنند. و با ارائه طرح و برنامه در مذاکرات بعدی 1+5 و ایران در وین شرکت کنند. یا حداقل نقشی حمایت گرایانه از پیشنهادات ایران داشته باشند.
به هر حال مذاکرات کنونی 1+5 محکی برای میزان دوستی و همکاری ایران با متحدان خود در صحنه بین المللی خواهد بود چرا که هم ایران و هم روسیه نیازمند همکاری نزدیک تر بوده و تعامل این دو قدرت منطقه ای می تواند بسیاری از مشکلات را حل نموده و ابزاری برای توسعه و پیشبرد سیاست های منطقه ای دو کشور باشد؛ و روسیه با واقع نگری بیشتری بداند که طرح خودکفایی ایران در سوخت هسته ای نه تنها منافع اقتصادی روسیه را به خطر نمی اندازد بلکه عاملی برای همکاری های آینده دو کشور در ساخت نیروگاه های روسی در ایران خواهد بود که سودی فراوان برای روسیه در پی خواهد داشت. نکته دیگر اینکه حتی اگر روابط ایران و غرب هم تقویت شود جایگاه روسیه بعنوان کشوری همسایه با ایران جایگاهی محفوظ و تعریف شده خواهد بود. از این رو انتظار می رود روسیه و چین در مذاکرات وین نقش فعال تری ایفا کرده تا این نقش در تاریخ روابط دو کشور بعنوان صفحه ای برجسته از همکاری دو کشور ثبت گردد و ملت ایران به این همکاری افتخار کند.
دوشنبه ۲ تیر ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]