واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
روسیه با کدام هدف ضد داعش است؟ تهران - ایرنا- ماموریت اصلی روسیه این است که نادرستی ادعای آمریکا را برای جنگ با تروریسم و نابودی آن برملا کند و نشانه های همکاری واشنگتن با تروریسم را بیش از گذشته در حوزه های مختلف جغرافیایی از جمله خاورمیانه نشان دهد.
ˈجوان آنلاینˈمی افزاید: نوع رفتار و عملکرد داعش تمرکز بسیاری از کشورها را به سمت خود کشانده است و هر چه عملکرد آن غیرانسانی تر می شود، نگرانی ها را نیز به همان اندازه افزایش می دهد.
کشورهای تاثیرگذار منطقه ای و قدرت های فرامنطقه ای نیز به شکل ریزبینانه ای آن را دنبال می کنند که این تحولات تا کجا پیش خواهد رفت.
تقسیم بندی این کشورها به گونه ای است که طیفی از داعش حمایت می کنند و علی رغم خشونت های ضدبشری به دنبال تامین منافع خود هستند و به همین نسبت از ترکیب تکفیری- بعثی به شدت استقبال می کنند.
در این میان می توان از کشورهای عربستان و قطر نام برد که پس از تحولاتی که بیداری اسلامی ایجاد کرد، خواهان بازگشت به وضعیت سنتی پیشین هستند.
در منطقه، سعودی ها در مرکز این طیف قرار دارند. اما ترکیه نیز به این علت که مخالف حکومت عراق و دولت نوری مالکی بوده و در این مسیر حتی به شکل غیرحرفه ای به دنبال قراردادهای نفتی و اقتصادی با اقلیم کردستان بدون حضور دولت مرکزی بوده است، در صف حمایت از داعش قرار گرفته است.
حمایت آشکار و پنهان آمریکا از سرنگونی دولت محمد مرسی و به همان اندازه حمایتش از دولت عبدالفتاح السیسی حکایت از آن دارد که آمریکا نیز از بازگشت به فصل سنتی پیش از انقلاب های خاورمیانه حمایت می کند.
با این تصویر سفر پادشاه عربستان به قاهره و استقبال خاص السیسی از وی بهتر قابل تحلیل است. این در حالی است که چنین بازگشتی به طور عملی، شدنی نیست.
بزرگ ترین تاکتیک این طیف تزریق تروریسم بین المللی از نوع شبه قاره ای در خاورمیانه است که خطرات زیادی را برای این منطقه ایجاد کرده است. حال روسیه در برابر این طیف قرار گرفته و برای تثبیت و اثبات قدرت خود در خاورمیانه و گسترش آن به فرامنطقه و نظام بین الملل با آنها به مخالفت می پردازد که مهمترین نمود آن در سوریه خود را نشان داده است.
اما پس از انتخابات ریاست جمهوری سوریه که تثبیت نسبی را برای دمشق فراهم کرد، انتخابات عراق موقعیت این کشور را از ثبات نسبی به سمت بی ثباتی غیرپایدار پیش برده است. دلیل اصلی این روند به پیروزی ائتلافی بازمی گردد که در مرکز آن حزب نوری مالکی قرار دارد. علاقه مندان به بازگشت سیاست خاورمیانه به دوران پیش از عصر بیداری اسلامی، مخالف قدرت یافتن دموکراتیک دوباره طیفی هستند که در آن بعث و حامیان غربی، سعودی ها و ... نقشی ندارند.
از این منظر هدایت داعش به سمت عراق برای تحت فشار قرار دادن دولت این کشور جهت خارج کردن آن از مرکزیت سیاست کنونی عراق است. آنها قویا بر این مسئله تمرکز دارند که نوری مالکی از قدرت کنار رود. این خواسته را می توان در درخواست آمریکا از نوری مالکی دید که اگر وی «استعفا دهد واشنگتن حاضر است علیه داعش اقدام کند.»
این نوع استفاده از داعش برای تغییر قدرت در عراق اگر چه بسیار خطرناک و حتی ناشیانه است بلکه خواسته ای است که مواضع و رویکردهای آمریکا را در منطقه نشان می دهد که خارج شدن قدرت از دست مخالفان خود و متحدانش حتی از طریق تزریق تروریسم افسارگسیخته یکی از آنها است.
در چنین شرایطی روسیه در کجای معادله قرار دارد؟ در این باره قبل از هر چیز باید یاددآوری کرد که بغداد متحد و دوست سنتی مسکو است. بنابراین روسیه برای محکم تر کردن جای پای خود در خاورمیانه، همانند سوریه باید تمرکزی خاص بر روی متحدان فعلی و سنتی خود داشته باشد.
مسئله دوم به باز شدن بازار اقتصادی و انرژی عراق در برابر دیگر کشورها بخصوص روسیه است. مسکو در این مدت تلاش های زیادی انجام داده تا با قراردادهای میان و بلندمدت به بازار عراق نزدیک شود.
اما مسئله بسیار حساس تر برای روسیه این است که اگر دولت مرکزی بغداد به هر دلیل نتواند داعش و حامیانش را مجبور به عقب نشینی کند و این گروهک در عراق قدرت خود را تثبیت کند بار دیگر به سوریه باز خواهد گشت و بیش از گذشته برای سیاست های خاورمیانه ای این کشور دردسر ایجاد خواهد کرد.
بنابراین روسیه مجبور است همچون سوریه در برابر داعش خود را در کنار ایران قرار دارد که تا دروازه ورودی خاورمیانه به روی خودش را گشوده تر ببیند. در غیر این صورت در سوریه و حتی خارج نزدیک خود بخصوص در حوزه های قفقاز و آسیای مرکزی با مشکلاتی قابل توجه ای مواجه خواهد شد. به این دلیل که این نوع تروریسم کاملا افسارگسیخته و فرامنطقه ای عمل می کند.
اما ماموریت اصلی روسیه در این میان این است که نادرستی ادعای آمریکا را برای جنگ با تروریسم و نابودی آن برملا کند و نشانه های همکاری واشنگتن با تروریسم را بیش از گذشته در حوزه های مختلف جغرافیایی از جمله خاورمیانه نشان دهد.
زیرا از این طریق نه تنها مشروعیت بین المللی خود را افزایش می دهد بلکه نسبت های ارتباط و منافع دو و چندجانبه بین واشنگتن و تروریسم را نمایان می سازد.
در هر صورت اتحاد آمریکا با تروریسم خواه ناخواه در برابر منافع روسیه در عرصه بین المللی قرار دارد، زیرا واشنگتن هر جا از این ابزار برای کسب و عمق دهی منافع خود اقدام می کند، سیاست هایش در برابر سیاست های روسیه و در مسیر تضعیف آن قرار دارد.
593
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
02/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]