واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شرق > کرمان گزارش مهر/
آسمان کرمان در محاصره ریزگردهای محلی/ محافظان کویر زیر شن مدفون میشوند
کرمان - خبرگزاری مهر: افزایش مناطق بحرانی بیابانی در استانهای شرقی کشور و افزایش طوفانهای شن مردم این استانها و به خصوص شرق و جنوب استان کرمان را با مشکلات متعدد مواجه کرده است بطوریکه آسمان این روزهای کرمان اکثرا زیر سایه ای از گرد و غبار قرار دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، با فرا رسیدن فصل تابستان بار دیگر تب پدیده ریزگردهای عربی در استانهای غربی کشور همه جا را فرا گرفته هر چند شدت این پدیده در سال گذشته به جایی رسید که آسمان کرمان نیز برای چند روزی شاهد وجود ریزگردهای عربی بود اما آنچه که مردم استانهای شرقی کشور به خصوص کرمان، یزد، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان را با چالش مواجه کرده است طوفانهای شن و ریزگردهای محلی است که همگی منشاء محلی دارند. خشکسالی و بیآبیهای متوالی در شرق کشور و خشک شدن هامون و بستر هلیل رود در سیستان و بلوچستان و باتلاق جازموریان در جنوب کرمان و خشک شدن رودخانههای محلی و فصلی در سایر استانها دلیلی شده است برای اینکه با وزش هر بادی شاهد طوفان شن باشیم و درنهایت آسمان شهرهای بزرگ شرق کشور از جمله کرمان نیز شاهد افزایش روزهای غبار آلود است. طی روزهای گذشته و با گرم شدن هوا آسمان شهر کرمان بار دیگر غبار آلود شده است مهمترین دلیل بروز این پدیده نیز طوفانهای شرق استان کرمان است که در شهرستانهای ریگان و فهرج روی میدهند شهرستانهایی که سالانه میلیاردها تومان بر اثر بروز طوفان شن خسارت می بینند و هر روز نیز بر وسعت بیابانها و شن زارهای آنها افزوده میشود. اما طوفانهای این شهرستانها نیز خود ناشی از گسترش جغرافیایی و زمانی بادهای 120 روزه سیستان و بلوچستان است، بادهایی که تنها نام 120 روزه دارند و عملا مدت زمان بروز آنها افزایش چشمگیر داشته است و کار به جایی رسیده که دامنه تاثیرگذاری آنها از استان سیستان و بلوچستان نیز بیشتر شده است.
کانون شنهای این طوفانها بستر خشکیده هامون و هیرمند است که حالا گستره آنها به استانهای مجاور نیز رسیده است. چند روز است آسمان شهر کرمان نیز غبار آلود است و مردم این شهر خورشید را خاکستری می بینند. بادهای 120 روزه سیستان مهمترین دلیل بروز گردوغبار در استان کرمان رئیس مرکز هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر ضمن تائید غبار آلود بودن آسمان کرمان به خصوص در ساعات عصر گفت: دلیل اصلی بروز گرد و غبار در استان کرمان کانونهای بیابانی در استان است و به دلیل شرایط خاص اقلیمی شاهد غبار آلود شدن آسمان هستیم. حمیده حبیبی ادامه داد: در این میان بادهای 120 روزه سیستان و بلوچستان بر شدت گرد و غبار افزودهاند اما بیشترین ساعاتی که شاهد بروز چنین وضعیتی هستیم ساعت انتهی روز است. وی گفت: این شرایط طی روزهای آینده ادامه دارد و به خصوص در شهرستانهای شرقی استان از شدت بیشتری برخوردار خواهد بود. وی ادامه داد: گرد و غبار فعلی کرمان ارتباطی با ریزگردهای عربی ندارد و منشاء این گرد و غبار محلی است که طی سالهای اخیر به دلیل خشکسالی تشدید شده است. 16 کانون بحرانی بیابانی در کرمان وجود دارد محمد اسلامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان در گذشته نیز شاهد بروز طوفانهای شدید شن و گرد و غبار بوده است اما از سالها قبل راهکاری اساسی برای مقابله با طوفانهای شن اندیشیده شده است که شامل کاشت درختان گز و کهور در اطراف شهر کرمان است. وی گفت: هم اکنون در کانونهای شن اطراف کرمان شاهد جنگلهای انبوه گز هستیم که همین مسئله رمز ادامه حیات در شهر کرمان است و حفظ و نگهداری از این درختان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اسلامی تصریح کرد: با این وجود تعدی به این درختان و همچنین تخلیه غیر مجاز مصالح و حتی پس ماندها در این بخش از اطراف شهر کرمان و همچنین خشکسالی به تهدید جدی برای این جنگلها تبدیل شده است. وی گفت: مالچ پاشی نیز تا چند سال قبل انجام می شد که بعد از افزایش هزینه های مالچ پاشی و همچنین وجود شائبههایی در خصوص آلودگی محیط زیست متوقف شده است و مهمترین راهکار کاشت جنگلهای مصنوعی بوده است.
وی تصریح کرد: با این وجود گسترش کانونهای بحرانی بیابانی سالیانه میلیاردتومان به زیر ساختهای استان کرمان خسارت وارد میکند که بهتر است همین هزینه را در زمینه جلوگیری از بروز طوفانهای شن انجام دهیم. هر سال بر تعداد روستاهای خالی از سکنه افزوده می شود وی ادامه داد: هر سال به خصوص در شرق استان کرمان مزارع و روستاهای بیشتری به زیر خاک میرود و کشاورزان مجبور به ترک روستاها و مهاجرت می شوند. اسلامی بیان داست: خشکسالی دلیل اصلی افزایش کانونهای شن است و بستر رودخانههای خشک شده موجب می شود حجم بیشتری از شن در صورت بروز طوفان به اطراف پراکنده شود و درنهایت نیز شاهد بروز گرد و غبار در آسمان خواهیم بود و این همان چیزی است که طی روزهای اخیر استان کرمان را با پدیده گرد و غبار مواجه کرده است. وی در خصوص بروز طوفانهای شن در جنوب کرمان گفت: کانون این طوفانهای شن منطقه جازموریان است. وی خاطرنشان کرد: در شرق استان کرمان نیز جنگلهای گسترده گز و کهور وجود دارد که متاسفانه این جنگلها نیز به دلیل خشکسالی در حال از بین رفتن هستند. وی گفت: هر سال شاهد گسترش بیشتر بیابانهای در استان کرمان هستیم و 36 درصد وسعت استان کرمان را مناطق بیابانی تشکیل می دهند. اسلامی افزود: 4.2 میلیون هکتار از اراضی بیابانی کرمان به صورت مستقیم تحت تاثیر فرسایش قرار دارد.
وی ادامه داد: 16 کانون بحرانی بیابانی در استان کرمان وجود دارد و مهمترین دلایل محلی گرد و غبار در کرمان محسوب می شوند. جنگلهای دست کاشت مهمترین مدافع کرمان در مقابل طوفان شن وی گفت: جنگلهای دست کاشت گز از مهمترین دلایل کنترل بیابان هستند اما عوامل طبیعی از جمله خشکسالی و عوامل انسانی همچون آتش سوزیها از جمله عوامل تهدید کننده این جنگلها هستند. فرماندار ریگان نیز که یکی از بحرانی ترین شهرستانهای استان کرمان در زمینه بروز طوفان شن می باشد در گفتگو با مهر در این خصوص گفت: طوفان شن در فصول مختلف سال ریگان را تحت تاثیر قرار می دهند اما در تابستان این مشکل به شدت افزایش می یابد چون بروز طوفانهای 120 روزه سیستان نیز طی سالهای اخیر بر بروز طوفان شن در شرق استان کرمان تاثیر می گذارند. مجید اعتمادی افزود: بروز طوفان شن برای مردم ریگان عادی شده است و هر سال خسارتهایی از بروز این پدیده طبیعی در شهرستان ریگان به جای می ماند. وی ادامه داد: ریگان در کویر قرار گرفته است و از جمله مناطق بادخیز کشور محسوب می شود و تنها بخشی کوچک از مناطق کوهستانی از بروز پدیده گرد و غبار در امان است. اجرای طرح جف با حمایت فائم در قلب بیبانهای کرمان اعتمادی گفت: برای مقابله با طوفان شن و گسترس بیابان طرح جف با حمایت سازمانهای بین المللی در شهرستان ریگان در دستور کار قرار گرفته است. وی خاطرنشان کرد: در این طرح درختکاری برای مقابله با طوفان در دستور کار قرار گرفته است. فرماندار ریگان بیان کرد: این طرح با مشارکت فائو و محیط زیست استان کرمان به وسعت 70 هکتار و کشت 17 هزار نهال از نوع کهور و گز و اسکنیل است. وی گفت: در این شهرستان 20 روستا در محاصره بیابان قرار دارند و اگر انها از سکنه خالی شوند شاهد از دست رفتن این روستا ها خواهیم بود. .................................. گزارش: اسما محمودی
۱۳۹۳/۴/۱ - ۱۴:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]