واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناروی اطلاعات ایران: پیشگیری از سرقت علمی نیازمند تسهیل در فرایند ارجاع است تهران-ایرنا-عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناروی اطلاعات ایران گفت: پیشگیری از سرقت علمی به تسهیل در فرایند ارجاع، فرهنگ سازی و آموزش پژوهشگران در مورد استفاده از سیستم ارجاع و نرم افزارهای تشابه یاب نیاز دارد.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عمار جلالی منش روز یکشنبه در سومین میزگرد تخصصی آثار و پیامدهای سرقت علمی در پایان نامه ها و رساله ها با رویکرد راهکارهای مقابله نرم افزاری با سرقت علمی اظهار کرد: سرقت علمی به 2 دسته سرقت علمی عمدی و غیرعمدی تقسیم می شود که سرقت علمی غیرعمد به دلیل نبود سیستم ارجاع رخ می دهد.
در سیستم ارجاع پژوهشگران باید اطلاعات و داده های مورد استفاده خود را با ذکر منابع مورد استفاده قرار دهند.
وی توضیح داد: بسیاری از پژوهشگران به خاطر اینکه از الگوهای ارجاع اطلاعی ندارند، ناخواسته دست به سرقت علمی می زنند و تصور نمی کنند که اقدامی که انجام می دهند، سرقت است.
جلالی منش ادامه داد: عدم پشتیبانی از فرایند ارجاع ازطریق نرم افزار و نبود ارایه آموزش های لازم در مورد فرایند ارجاع به پژوهشگران از دلایل بروز پدیده سرقت علمی به شمار می رود.
وی دشواری ارجاع در زبان فارسی را از دیگر عوامل سرقت علمی برشمرد و گفت: شیوه های استاندارد ارجاع در کشور ما به درستی تدوین نشده است و به همین دلیل در مستندات علمی مانند رساله ها و پایان نامه ها از سیستم ارجاع تبعیت نمی شود.
جلالی منش بر لزوم تدوین یک شیوه نامه استاندارد ارجاع در کشور تاکید کرد و افزود: در شرایطی که ارجاع در زبان فارسی دشوار باشد، ارجاع به زبان های خارجی بیشتر می شود و ارجاع دانشمندان فارسی زبان به یکدیگر کمتر خواهد شد.
وی اظهار کرد: در کنار تدوین شیوه نامه استاندارد ارجاع، ناشران باید این شیوه نامه را مورد توجه قرار دهند و دانشگاه ها نیز باید این استانداردها را در فرایند ارجاع تسهیل و استفاده از این سیستم را اجباری کنند.
در ادامه این نشست امیر پارسی اصفهانی مدیر واحد سیستم های رایانه ای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران بر لزوم مقابله با سرقت های علمی با استفاده از نرم افزارهای تشابه یاب تاکید کرد و گفت: تشابه یابی به فرایند کشف بخش های سرقت شده یک پژوهش علمی گفته می شود که به طریق مقایسه متون با متون اصلی و استفاده از منابع مرجع صورت می گیرد.
وی افزود: منابع مرجعی که بتوان متون را با آن مقایسه کرد شامل پایگاه های اطلاعاتی داخلی، اینترنت و پایگاه های اطلاعاتی خارج از کشور است که ازطریق آنها می توان به تشابه یا سرقت شدن متن ارایه شده پی برد.
پارسی اصفهانی گفت: می توان برای تشابه یابی از نرم افزارهای خارجی که ما را از صرف هزینه های طراحی معاف می کند و دقت و سرعت بالایی دارد، استفاده کرد. اما این نرم افزارها معایبی دارند، مانند اینکه قابل اطمینان نیستند و ممکن است آنها ایده ارسال شده برای کشف سرقت علمی را سرقت کنند.
وی افزود: همچنین استفاده از این نرم افزارها با امکان جاسوسی علمی و نبود امکان توسعه متناسب با نیازهای کشور روبه رو است.
پارسی اصفهانی در مورد معایب نرم افزارهای فارسی تشابه یاب نیز توضیح داد: در کشور ما این نوع از نرم افزار به صورت جدی راه اندازی نشده است.
وی با بیان اینکه همچنین در دسترسی به منابع با انواع مختلف فیلترینگ روبرو هستیم، ادامه داد: کمبود منابع مالی، نبود فرهنگ سازی لازم، وجود مشکلاتی در تولید نرم افزارها در داخل کشور و نبود سامان یافتگی منابع داخلی از دیگر معایب نرم افزارهای تشابه یاب فارسی است.
پارسی اصفهانی به نرم افزار ایرانداک به عنوان یک نمونه تولید داخل اشاره کرد و گفت: تشابه یابی در متون با استفاده از این روش انجام می شود، اما این نرم افزار نیز با محدودیت هایی روبه رو است مانند اینکه فقط امکان تشابه یابی در چکیده مقالات و موضوعات را دارد.
علمی(3)1834**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
01/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]