واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ریاض در صدد وارد کردن پای قاهره در عراق و سوریه است تهران - ایرنا - ملک عبدالله، پادشاه عربستان، در بازگشت از مغرب تنها فرصت کوتاهی داشت تا در فرودگاه قاهره توقف کند و همین فرصت نیز برای عبدالفتاح السیسی، ژنرال سابق و رئیس جمهور فعلی مصر، کافی بود تا به همراه ابراهیم محلب، نخست وزیر و صدقی صبحی، وزیر دفاع، به دیدار او برود.
ˈسید رحیم نعمتیˈ در ˈجوان آنلاینˈ این اولین دیدار السیسی با یک مقام ارشد خارجی بعد از رسیدن به مقام ریاست جمهوری است. هر چند که دیدار بیش از یک ساعت طول نکشید و بیشتر این وقت کم هم بیشتر به ابراز تشکر السیسی از ملک عبدالله گذشت که از زمان کودتای سال گذشته تا انتخابات ریاست جمهوری و بعد از آن تردیدی در حمایت بی دریغ از او نداشته است.
شاید به دلیل کوتاهی مدت دیدار یا محتوای تعارفی گفت وگوی دو طرف بود که برخی این دیدار را دیداری نمادین تفسیر کردند اما با توجه به شرایط داخلی مصر و اوضاع منطقه، باید این دیدار را بیش از ملاقاتی نمادین ارزیابی کرد.
اولین نکته در مورد این دیدار غیرمترقبه بودن آن است به خصوص اینکه السیسی پیش از این وعده داده بود با رسیدن به مقام ریاست جمهوری، ریاض مقصد نخستین سفر خارجی او خواهد بود.
بنا بر این السیسی برنامه سفر به ریاض و دیدار با ملک عبدلله را داشت که این سفر با انجام کنفرانس دوستان مصر در ایام تعطیلات فطر، در همین چند هفته انجام می شود.
حالا به نظر می رسد که ملک عبدالله ضرورتی را احساس کرده تا منتظر سفر السیسی نماند و با توقف در فرودگاه حتی برای یک ساعت هم که شده او را در هواپیمای خود ببیند.
مسلم است که دلایل این ضرورت بسیار بیشتر از تعارفات سیاسی بوده و شرایط منطقه دلیل اصلی ملک عبدالله بوده چنانکه اوضاع سوریه، عراق و لیبی در این دیدار مطرح شد.
از طرف السیسی، اوضاع اقتصادی مصر و امیدهای او به کنفرانس دوستان مصر دلیل این دیدار است که در مورد این موضوع هم با ملک عبدالله صحبت کرد.
بنا بر این، هر دو طرف دلیلی برای این دیدار برنامه ریزی نشده داشتند تا با طرح دلایل خود به نوعی انتظارات خود از طرف مقابل را مطرح کرده باشند.
ملک عبدالله انتظار دارد که با وجود حمایت بی دریغ از السیسی از بعد کودتای سوم ژوئیه سال گذشته تا کنون، او به عنوان متحد ریاض نقشی در منطقه به عهده بگیرد.
این موضوع از جهت بلندپروازی های نظامی سیاسی او در منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا با دخالت های مستقیم و غیرمستقیم این کشور در سوریه، عراق و لبنان در عمل درگیر رشد سرطانی گروه های تروریستی مثل داعش و جبهه النصره شده و نیاز دارد تا قدرت منطقه ای مثل مصر در این جریان از او حمایت کند.
مشکل ملک عبدالله اینجا است که السیسی به طور اصولی از یک سو و از سوی دیگر به دلیل درگیری فعلی با اخوان المسلمین تمایلی برای حمایت از این دست گروه های تکفیری ندارد.
به همین خاطر بود که السیسی پیش از این به صراحت عدم دخالت مصر در سوریه را اعلام کرده بود و در روزهای اخیر نیز خواستار مقابله با گروه های تندرویی مثل داعش شد که به گفته وی اقدامات ویرانگر خود را در پوشش دین و مذهب انجام می دهند.
در واقع، السیسی هر گونه حمایتی از این گروه های تندرو را خطری برای مصر می داند چون حتی در حال حاضر نیز با گروه های مشابه آن در مصر درگیری دارد و نمی خواهد با حمایت از آنها در منطقه مشکلات خود را در داخل بیشتر از این کند.
السیسی جدای از مقابله و سرکوب اخوان المسلمین و گروه های تروریستی در مصر با مشکلات سنگین اقتصادی نیز روبه رو است.
باید توجه داشت که بدهی های دولت مصر در حد 2/89 درصد از تولید ناخالص داخلی و حتی گفته می شود که کل بدهی های مصر بیش از 100 درصد از تولید ناخالص داخلی است.
باید به این بدهی کاهش شدید ذخایر ارزی مصر به نصف طی سه سال اخیر، رشد شدید بیکاری و وخامت صنعت گردشگری نیز توجه داشت که مجموع این عوامل شاخص های مختلف از اوضاع نابسامان اقتصادی مصر را نشان می دهند.
روشن است که السیسی برای مقابله با این مشکلات امید زیادی به کمک های میلیاردی عربستان، عربستان و کویت دارد و حتی اینکه بتواند در کنفرانس دوستان مصر حجم بسیار بیشتری از کمک نسبت به این وعده ها کسب کند.
حالا باید دید که السیسی در برابر تطمیع پادشاه عربستان و شیوخ خلیج فارس حاضر خواهد شد تا در برنامه های آنها در منطقه و حمایت از گروه های تروریستی تکفیری نقشی به عهده بگیرد؟
پاسخ این مسئله در اولویت های السیسی است که در این مورد به نظر می رسد موضوع امنیت و ثبات سیاسی مصر برای او اولویت بیشتری از مشکلات اقتصادی دارد. او می داند که حمایت از این گروه ها و دخالت در وقایع منطقه شمشیر دو لبه ای است که مصر و ثبات سیاسی آن مصون از آن نخواهد بود.
از این جهت، او حاضر است مثل این دیدار و با تعارفات سیاسی به خدمت پادشاه عربستان برود تا آن حد که برای حل و فصل مشکلات اقتصادی مصر بتواند از او چیزی به دست آورد اما این به آن معنا نیست که حاضر باشد شریک برنامه های پادشاه و متحدانش در منطقه بشود.
593
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
01/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]