واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
روی پرده نقره ای؛
خیانت یک زن؛ فرجام زندگی مدرن/ به بهانه اکران "زندگی مشترک آقای محمودی و بانو"+آدرس سینماها
در نگاه اول زندگی مشترک به لحاظ مضمونی در راستای انبوه آثاری قرار می گیرد که طی سال های اخیر با مضمون خیانت و پنهانکاری ساخته شده اما رویکرد روح الله حجازی بیشتر متوجه تقابل زندگی سنتی و زندگی مدرن است. گروه فرهنگی نامه نیوز - «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» تازهترین فیلم روح ا… حجازی (1391) است که در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر به اکران درآمد و تا حد مطلویی مورد استقبال منتقدان قرار گرفت. داستان این فیلم مربوط به حضور یکباره مهمانان آقای محمودی و بانو (حمید فرخ نژاد و هنگامه قاضیانی) است که مشکلاتشان به ناچار زندگی مشترک آنها را تحتتاثیر قرار میدهد. مهمانان زوج جوانی هستند (پیمان قاسمخانی و ترانه علیدوستی) که در عین متمول بودن زندگی سست و روابط سردی دارند و این سردی را با خود به خانه خاله خود یعنی خانم محمودی می برند. ماجرای رابطه پنهانی زن و برخورد روشنفکرانه شوهر از یک سو و نگاه سنتی زن خانه و خستگی مرد خانه از سنتی بودن همسرش از سوی دیگر داستان کلی فیلم را تشکیل میدهد.
عوامل فیلم:
کارگردان:سیدروحاله حجازی//تهیه کننده:مهدی داوری//بازیگران: حمید فرخنژاد، ترانه علیدوستی، هنگامه قاضیانی، پیمان قاسمخانی و ترلان پروانه//فیلمنامهنویس:علی طالبآبادی//مدیر فیلمبرداری: هومن بهمنش//صدابردار: وحید مقدسی//چهرهپرداز: سعید ملکان//طراح صحنه و لباس: سارا سمیعی//تدوین: سپیده عبدالوهاب//صداگذاری: امیرحسین قاسمی//موسیقی: کارن همایونفر//عکاس: نیلوفر شبیری
نقد و بررسی:
فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» از نظر اسم و موضوع به فیلم قبلی سیدروح اله حجازی یعنی «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» شباهت دارد و حجازی در این مورد گفت: «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» به نوعی در ادامه «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» است، اما سعی کردم در ساختار متفاوت باشد و نگاه دیگری را دنبال کنم. سبک زندگی در این فیلم متفاوت است ولی تلاش شد از حضور همان عوامل قبلی استفاده کنیم.
این دومین همکاری حمید فرخ نژاد با کارگردان فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» است. اثری که موفق شد جایزه ی نپتک استرلیا را دریافت کند.
در نگاه اول زندگی مشترک به لحاظ مضمونی در راستای انبوه آثاری قرار می گیرد که طی سال های اخیر با مضمون خیانت و پنهانکاری ساخته شده اما رویکرد روح الله حجازی بیشتر متوجه تقابل زندگی سنتی و زندگی مدرن است. این فیلم با الگوبرداری از عالمانهترین موازین اخلاق اسلامی آموزههای مورد توجه در روابط خانوادگی را به تصویر میکشد. به زبان روشنتر، «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» فیلمی صددرصد ارزشی و مبتنی بر قواعد مورد اشاره در آموزههای اسلامی است. بنابراین جای شگفتی خواهد بود اگر بشنویم فیلم مورد بحث به بهانه بدآموزی و ترویج بیبند و باری در روابط انسانی و خانوادگی از متن و حاشیه جشنواره دور مانده است و باید گفت؛ وای به حال سینمایی که بخش برگزیده و مورد اعتمادی از جامعه کارشناسی هنر و اهل تفکرش با معیارهای سطحی و برکنار از هوشمندی به ارزیابی پدیده هنر مینشینند. در حالی که نشانههای ارزشی پیدا و پنهان در ابعاد ساختاری و درون مایه «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» را در یک مواجهه شتاب زده هم میتوان ردیابی و کشف کرد.
تنها مشکل اخرین اثر حجازی از جایی آغاز می شود که عمده آثاری از این دست با آن مواجهند یعنی بلاتکلیفی فیلمساز در موضع گیری صریح و ترس از تعبیرهای احتمالی یعنی کارگردان و نویسنده تنها به کنار هم قرار دادن دو سبک زندگی اکتفا کرده اند. دشواری کار کارگردان در فیلمش این است که به سراغ موضوع پیچیده ای رفته است که هرچند در ظاهر ظرفیتهای متعدد و جذابی را در تعریف داستان در اختیارش می گذارد اما پرداخت عمیق و چندوجهی آن که بتواند از سطح زندگی روزمره فراتر رود و با نمایش مشکلات ظاهرا عادی و معمولی در میان زوج ها دریچه ای به چالش های اخلاقی و عاطفی موجود در جامعه باز کند، به آسانی ممکن نیست.
در آخر می توان گفت پس از آن که سینمای اجتماعی و سینمای مبتنی بر درام در ایران اواخر دهه 80، با تغییرات چشمگیری همراه شد، نگاه عمیق تری به خود دید. اما اکثریت قریب به اتفاق این فیلم ها، تنها در سطح مطرح کردن رویدادی جدید باقی ماندند و نتوانستند هارمونی خاصی میان جریانات اجتماعی و زندگی برقرار کنند. همین دوپارگی سبب شد فیلم عملاً نتواند تاثیرگذاری مطلوب را منعکس کند. اما فیلم جدید حجازی جزو معدود آثاری است که با این قصد و نیت (ارتباط جامعه و زندگی)، دست به شخصیت پردازی می زند و از قضا، آن نتیجه مطلوب را نیز به عمل می آورد.
"سینماهای اکران کننده فیلم"
1393/4/1
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]