واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
گزارشی از مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی خبرگزاری رسا ـ مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی؛ مبانی و مؤلفهها از سوی مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) در دو جلد منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزری رسا، مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی؛ مبانی و مؤلفهها بهار 1393 از سوی مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) در دو جلد چاپ و روانه بازار شد.
امت واحده اسلامی، ایدهای است که امام خمینی(رحمةالله علیه) با موج انقلابی که در جهان اسلام ایجاد نمود، پدید آورد. این موج، با سرعت حیرتآوری مرزهای جهان اسلام را پیمود و در ورای مرزهای اسام نیز انقلابی شگرف را آفرید. مسلمانان ستمدیده از جور، فساد و استبداد ظالمان دوران، با الهام از این رستاخیز عظیم و حرکت بزرگ، شور آن داشتند که بر پوشالی ستم و استبداد، هجوم برده، کاخ ظالمان را برای همیشه تاریخ، ویران کنند و میرفت تا بنیادهای پایدار و مستحکمی برای تشکیل امت واحده اسلامی را پی افکنند.
اما نیروهای اهریمنی و شیطانی، آنگاه که در منطقه و جهان، مصالح و منافع خویش را در خطر میدیدند، برای خنثیکردن آن اثر الهامبخش و مهارساختن آن شور انقلابی، به تلاش افتاده و از چهار سوی، بر این تحول نوپا و ایده وحیانی هجوم آوردند. عمدهترین تلاشها برای سد این جریان پرخروش انقلابی و مهار رستاخیز عظیم اسلامی، در دو جبهه نرمافزاری و سختافزاری متمرکز شده بود تا هم ریشهها، بنیادها و ساختارهای دینی شکلگیری«امت اسلامی» به نابودی کشانده و هم نفوذ و گسترش روزافزون آن در خارج، به بنبست کشاند.
از مهمترین و خطرناکترین راهبردهایی که مخالفان منطقهای و جهانی امت اسلامی، برای پیشبردن اهداف خود در این جنگ فکری، روانی و فرهنگی، در پیش گرفته بودند، احیای فتنه دیرینه و قدیمی اختلافت مذهبی، نژادی، قومی و زبانی بود. بر این اساس، رو در رو قراردادن نحلههای فکری، اعتقادی و مذهبی بزرگ و عظیم اسلامی، هم از گسترش نفوذ این تحول انقلابی و تغییر فرهنگی، در خارج می کاست و هم بر بنیادهای اصیل علمی و فکری و ساختار فرهنگی ان، در درون ضربه میزد و جامعه اسلامی را دچار گسست و از همپاشیدگی مینمود و از شکلگیری امت اسلامی بر پایه سنت نبوی و قران کریم به عنوان میراث مشترک مسلمانان جلوگیری میکرد.
ویژگی های امت واحده
راه علاج و عبور از پراکندگی جوامع اسلامی، ایجاد و تشکیل امت واحده اسلامی است؛ جامعهای که مطلوب و منظور اسلام است و همانگونه که در قرآن کریم به عنوان متقنترین متن و محکمترین دلیل، از مسلمانان با عنوان «امت واحده» نام برده شده و در نصوص و روایات اسلامی، امت اسلامی به عنوان یک امت نمونه و الگو مطرح شده در جوامع اسلامی نیز اندیشه شکلگیری و تحقق امت واحده اسلامی، بر بنیان اعتقاد و ایدئولوژی اسلامی، همواره مورد اهتمام و تأکید مراجع فقهی، رهبران دینی و پیشگامان نهضت اسلامی بوده است.
جلد اول این کتاب به مقالاتی همچون «تحلیلی بر همگرایی و واگرایی میان ملل اسلامی نوشته محمدصادق کوشکی و سید محمود حسینی»، «حج و بیداری اسلامی اثر محسن محمدی»، «حج، تبلیغ دینی و امت اسلامی تألیف محسن محمدی»، «کارکردهای عبادی، فرهنگی و سیاسی مسجد در جامعه نوشته اناربی شفایوا»، «فلسطین، امت اسلامی و حج با تأکید بر بیداری اسلامی اثر محسن محمدی»، «وظیفه دولت اسلامی در توزیع ثروتهای طبیعی تألیف نوروز صابری»، «رسانههای جمعی و راهکارهای امت اسلامی در رویارویی با جنگ نرم نوشته محسن محمدی»، «معنا و مؤلفههای مسلمانی در فقه فریقین اثر محمدصاق فیاض» و «وحدت ملی و اتحاد اسلامی در قرآن تألیف عبدالرؤوف عالمی» پرداخته شده است.
فقه سیاسی و تقویت امت اسلامی/ گردشگری حلال در جهان
«دیدگاه اسلام درباره منابع طبیعی و حفظ محیط زیست نوشته مهسا موهن، زهرا سیاسر و عینالله ایمانی»، «مبانی نظری و عملی روابط بینالمللی اسلام در سبک پیامبر اکرم اثر راضیه علیاکبری»، «ظرفیتهای حج در تقویت امت اسلامی تألیف محسن محمدی»، «مدل حکومت از منظر جنبشهای بیداری اسلامی نوشته محمدطاهر پاکدامن»، «تقابل امت اسلامی و غرب در بستر بیداری اسلامی اثر محسن محمدی»، «فقه سیاسی و تقویت امت اسلامی تألیف محسن محمدی» و «گردشگری حلال در جهان و بررسی چگونگی ارتقای جایگاه کشورهای اسلامی در آن با تأکید بر نقش ج.ا. ایران نوشته سید محمدحسن مصطفوی» از دیگر مقالات مطرحشده در جلد اول مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی؛ مبانی و مؤلفهها است.
اندیشه ایجاد امت اسلامی، انسجام و یکپارچگی جوامع اسلامی، از اساسیترین مسائل اسلام و از آموزههای اصیل و بنیادی قرآن کریم است. این کتاب آسمانی، نه تنها مسلمانان را به وحدت، همگرایی و انسجام اجتماعی و دینی فراخواندهع بلکه از تفرقه، جدایی و تجزیهطلبی نیز منع کرده است. این پیام قرآنی، به صراحت و روشنی، وظایف دینی و اسلامی مسلمانان را بیان میکند و با تءکید بر اهمیت و ضرورت تشکیل امت اسلامی در جوامع مسلمان، آنان را از جدایی، تجزیهطلبی و پراکندگی بر حذر میدارد.
در تعریف مفهوم امت اسلامی، به این نکته باید توجه نمود که در جوامع امروزی، گرچه مفهوم «امت»، از مؤلفههای مهم و تأثیرگذار تشکیل حکومتهای ملی شمرده نمیشود(بلکه صرفا مفهومی عقیدتی است و به مجموعهای از انسانها اطلاق میگردد که دارای اهداف و مقاصد واحدی هستند و بر مبنای منافع مشترک خود، گرد هم آمدهاند)، ولی امت اسلامی، یگانه جامعه مطلوب و آرمانی اسلامی است که در قرآن و احادیث اسلامی، به عنوان الگو و نمونه مطرح شده است. معنای این سخن، ان است که مرز میان «امتها» مرزی عقیدتی است و همه آنانی که بر محور توحید، معاد، نبوت و در مجموع، بر اصول دین متمرکز گردیدهاند، امت واحده اسلامی را تشکیل میدهند. به هین دلیل از دیدگاه شریعت و آیین محمدی، مرزهای عقیدتی، مهمترین ملاک و معیار تقسیم بندی، جوامع بشری شمرده میشود.
رسانههای نوین و بهرهگیری از آن در تبلیغ دینی/ مؤلفههای مشروعیت حاکمیت در قرآن کریم
جلد دوم این کتاب نیز مقالاتی از قبیل «ظرفیتهای اقتصادی حج و امت اسلامی نوشته محسن محمدی»، «تبیین نسبت ناسیونالیسم و امتباوری در اسلام اثر محمدامین مبلغ»، «حق حاکمیت و مبنای مشروعیت در امت اسلامی تألیف غلامسخی حلیمی»، «امت اسلامی و تعامل با جوامع غیراسلامی نوشته عبدالمؤمن امینی»، «نقش رادیو و تلویزیون کشورهای مسلمان در وحدت امت اسلامی اثر عاطفه ارکان»، «چیستی و جایگاه امت اسلامی در فرآیند تکاملی انقلاب اسلامی تألیف عباسعلی مشکاتی سبزواری»، «رسانههای نوین و بهرهگیری از آن در تبلیغ دینی نوشته صالح جواد»، «مؤلفههای مشروعیت حاکمیت در قرآن کریم اثر مهدی اکبری» و «بررسی جایگاه مردمسالاری دینی به عنوان رویکردی از نظام حکومت اسلامی تألیف گلاره امیری» را در بر گرفته است.
«امت اسلامی از دیدگاه قرآن نوشته زهرا قاسمی، محمدحسین بهزادی و سید محمدامین حسینی»، «انقلاب و بیداری اسلامی، منشأ پیدایی امت واحده اسلامی اثر محمد حیدریفر»، «مشروعیت حکومت از منظر فریقین تألیف محمدنبی الهام»، «نظام ارتباط امت اسلامی و حج نوشته محسن محمدی»، «حقوق بشر مشترک اسلامی(ضرورتها، چالشها و راهکارها) اثر مرتضی حقی و محمدکاظم محقی»، «امت واحده اسلام، مبنای هستیشناختی هویت اسلامی تألیف آرش بیداللهخانی»، «وحدت امت اسلامی؛ از آرمان تا واقعیت با نگاهی به سازمان همکاری اسلامی نوشته رضا نصیری حامد»، «بیداری اسلامی و هویتطلبی امت اسلام اثر محسن محمدی» و «امکان توسعه مفهوم(امت) در جوامع چند دینی تألیف امانالله شفایی» از دیگر مقالاتی است که در جلد دوم مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی؛ مبانی و مؤلفهها به چشم میخورد.
جلد اول کتاب مجموعه مقالات همایش بینالمللی امت اسلامی؛ مبانی و مؤلفهها با شمارگان 1000 نسخه در 400 صفحه و به قیمت 18500 تومان و جلد دوم نیز با همین مشخصات در بهار 1393 از سوی مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(صلیالله علیه و آله) منتشر شده است./907/پ201/س
۱۳۹۳/۳/۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]