واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دشت شقایق دماوند جلوه ای از عظمت خداوند چشم به راه گردشگران دماوند-ایرنا- دشت شقایق های دماوند را باید جلوه و مظهر زیبایی و تصویری از قدرت بی انتهای الهی در خلق آثار بی همتایش دانست که منتظر گردشگران و عکاسان است.
دامنه قله رفیع دماوند در همه فصول سال پوشیده از برفی سفید است که بر زیبایی آن می افزاید و در دشت پهناور این قله سرافراز نیز در فصل بهار و اوائل تابستان با رویش شقایق های زیبا جلوه ای از عظمت و زیبایی حضرت حق را می توان مشاهده کرد.
شقایق وحشی با نام علمی ˈپاپاور اس.پیˈ از خانواده گیاهان علفی ˈپاپاورˈ به شیوه بذرپاشی تکثیر میشود و مشخصاتی نظیر شیرابه بیرنگ، برگهای لوبدار، ساقههای استوار، بدنی کرکی را داراست که برخوردار از چهار دمبرگ، دارای میوه بدون کرک و از مهمترین شاخصه آن خال سیاه رنگ منحصر به فرد آن است که باید این شاخص پایانی را معرف شقایق وحشی دانست.
شقایق وحشی در نقاط بسیاری از کشور که با ارتفاعی بین 25 تا 90 سانتیمتر متغیر می روید را می توان مشاهده کرد.
این گیاه علفی خوش نقش و زیبا با ساقه شقایق وحشی افراشته و یا نیمبرخاسته و با انشعابات شیاردار و پوشیده از کرکهای سخت و خشن می روید.
دشت زیبای دماوند و در شمال این شهرستان انتهایی در استان تهران و در بین دو استان تهران و مازندران با گلهای شقایق پوشیده شده از گستره های جذاب در محدوده دامنه دماوند غار اسک و غار گل زرد است که غار اسک در سه کیلومتری پلور و خارج از جاده و در مسیر صعود به قله است.
غار گل زرد که یک کیلومتر مانده به پلور در مسیر قله است در دشت قله دماوند هم جذابیت هایی بی نظیری دارد.
سنگهای گوگرد آتشفشانی دماوند که صد هزار سال پیش با فعل و انفعالات آتش فشانی اکنون خودنمایی می کند نیز از جمله مناطق دیدنی قله همیشه سفید دماوند است که با هشت متر برف در فصل زمستان رکوردار ریزش برف است و در تابستان نیز مکانی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت علاقمندان به طبیعت بکر و مناسبترین راه برای رسیدن به قله دماوند است.
برای رسیدن به قله که مسیری سخت است و بیشتر توسط کوهنودان صعود به آن صورت می گیرد باید از طریق روستای پلور در جاده هراز و در مسیر رینه تردد کرد.
گرچه در این مسیر علاقمندان به حضور در حوضچه های آب گرم نیز در تمامی فصول سرد و گرم سال تردد می کنند و همیشه از مسیرهای پر رفت و آمد است ولی در بهار و تابستان حضور گردشگران و مسافران بیشتری را در لاریجان و رینه برای صعود به قله و رفتن به آب گرم در منطقه می توان مشاهده کرد.
از مسیرهای غربی از جاده هراز- پلور جاده سد لار دشت و راور مسیر شمالی از این جاده، منطقه چمن گوسفند سرا موجب حضور ایل های عشایر می شود که با آغاز فصل بهار از چندین نقطه استان تهران و سمنان در این دشت زیبا حضور می یابند.
این گل زیبای وحشی در ادبیات فارسی با نام های دیگری نظیر لاله وحشی و گل سرخ -به گویش مردمان افغانستان- نیز معروف است که البته برخی این اسامی را صحیح تلقی نمیکنند.
** استفاده دارویی شقایق وحشی در طب کهن
شقایق وحشی که در واپسین روزهای بهار و روزهای نخستین تابستان در دشت های ایران دلبری کرده و چشم انداز زیبایی را به وجود می آورد در ایام قدیم به عنوان دارویی اثربخش در اختیار حکیمان و اطباء بوده است.
به دلیل وجود مقادیر بسیار اندک ترکیبات ˈاوپیوئیدیˈ در عصاره این گیاه، قدما نامی همچون ˈتریاک بیزیانˈ را برای آن در نظر گرفته بودند.
ایرانیان از شقایق وحشی در درمان بیماریهای دیگر نظیر رفع التهاب سینه، قطع تکرر سرفه و درمان عوارض حنجره نیز سود میبردند.
از دیگر کاربریهای شقایق وحشی، تسکین درهای مزمن بود که البته امروز استفاده کمتری از آن صورت میگیرد.
سرپرست یگان محیط زیست شهرستان دماوند در گفت وگو با خبرنگار ایرنا از کاهش تعداد شقایقها نسبت به سال های گذشته خبر و هشدار داد: در صورت چیدن بی رویه این گیاه، زیبایی خدادادی منطقه را در زمانی کمتر از آنچه تصور می شود از دست خواهیم داد.
عباس میرزاکریمی افزود: گلهای شقایق وحشی پس از مدت کوتاهی از چیده شدن به سرعت دچار مرگ میشوند و ناگوارتر اینکه اگر این چینش پیش از زمان باردهی و گرده افشانی رخ دهد در سالهای آتی شاهد رویش کمتری از این گونه گیاه کمنظیرخواهیم بود.
وی گفت: هم اینک دشت شقایقهای منطقه لار شهرستان دماوند در حال سپری کردن زیباترین چهره خود در طول سال و آماده پذیرایی از مردم، گردشگران و عکاسان است.
میرزاکریمی افزود: از مردم درخواست داریم به منظور حفظ محیط زیست و تدوام زیبایی منطقه از چیدن گلهای شقایق خودداری و در زمان مناسب آن از این نعمت خدادادی بهر ببرند.
وی چیدن گل شقایق وحشی را مصداق بارز از بین بردن رستنیها قلمداد و آن را تخلف قانونی و ضربه به محیط زیست و زیبایی طبیعت دانست.
بیایید با حضور در دشت لاله های زیبای منطقه و بهره مندی از این طبیعت بکر هر چه بیشتر به یاد خداوند باشیم و از این نعمات شکر به درگاه خالق آوریم تا آیندگان نیز بتوانند از آن بهره مند شوند.
تهرام/8128/1457/ 605
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
31/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]