واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مدرس حوزه و دانشگاه: دولت الزاما نباید افراد را به بهشت سوق دهد قم- ایرنا- مدرس حوزه و دانشگاه گفت: دولت یکی از نهادهای دینی در جامعه است و الزاما نباید افراد را به بهشت سوق دهد.
ˈعلی شیرخانیˈ روز شنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود: دین مجموعه ای از اعتقادات، باورها، مناسک، هنجارها و اخلاقیات است؛ دین برای زندگی انسانی به وسیله پیامبر به مردم ابلاغ شده است تا در زندگی خودمان مراعات کنیم و بستگی به تفسیری که از دین داریم، نتیجه مطلب دگرگون می شود.
وی افزود: امام خمینی تمام دین را برای اجتماع می خواهد و می گوید: ˈتمام احکام ما بعد اجتماعیش بسیار قوی است و غلبه با دین اجتماعی استˈ که اگر اینگونه باشد، طبیعی است که در اجتماع باید دین حضور داشته باشد.
وی با طرح این سوال که به چه وسیله و چه کسانی باید دین را تبلیغ کنند؟ آیا مجموعه ای به نام دولت باید این کار را انجام دهد یا کل افراد با هم در اجرای دین دخالت کنند؟، افزود: برخی مباحث دینی مانند اجرای حدود و احکام را دولت به عنوان مجموعه نظام باید عهده دار باشد.
شیرخانی اضافه کرد: دین مجموعه ای است که در تمام عرصه های مختلف انسان حضور دارد، در نتیجه دولت را تنها متولی دین نمی شناسیم؛ به طبع بسیاری از افراد، علما، فرهیختگان، اندیشمندان، طلاب، نهادهای مختلف وابسته به نهادهای حاکمیتی، حوزوی و مرجعیت هم متولی دین محسوب می شوند.
وی با بیان اینکه منتها تاکنون ندیده ایم که نهادی بخواهد به زور افراد را به بهشت یا جهنم ببرد، تصریح کرد: دولت هم یکی از نهادها و مجموعه هایی محسوب می شود که باید مبلغ دین باشد و تنها نهاد در این عرصه نیست، بلکه سایر نهادها مانند مساجد، حسینیه ها و مراکز فرهنگی نیز در این عرصه مسوول هستند.
وی با طرح این سوال که آیا افرادی خلاف دین کارهایی انجام می دهند و می گویند مسلمان هم هستیم، آیا وظیفه ما است که آنها را کشان کشان به بهشت ببریم؟ تاکید کرد: دولت الزاما نباید افراد را به بهشت سوق دهد، بلکه باید ارشاد و راهنمایی کند، اما جاده صاف کن جهنم هم نباشد و نمی شود به زور هم مانع رفتن افراد به جهنم شد.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: این مطلب که دولت مردم را به زور به بهشت بفرستد یا این که به زور مانع جهنم رفتن آنها شود، معلوم نیست که با دین موافق باشد.
وی تصریح کرد: دولت برخی وظایف خاص را باید انجام دهد و برخی وظایف را نباید انجام دهد، چون مضر دین است.
وی در جواب به این سوال که آیا متولیان دین همانند دولت به معنای نظام سیاسی، علما و مراجع، می توانند بگویند که ما دیندار هستیم و جامعه باید تابع ما باشد؟، افزود: در رابطه با ادیان برخی مسلمات قطعی است، ولی در غیرمسلمات بین افراد اختلاف وجود دارد که در این موارد کسی نمی تواند بگوید دینی که من می گویم باید در جامعه اجرا شود.
شیرخانی گفت: وقتی می گوییم دین دولتی و در واقع دین را نسبت به دولت می دهیم، آیا می توانیم بگوییم دولت هم می تواند دینی برای خود بیان کند و مبلغ آن باشد و اگر دولت ها عوض شوند، دین هم باید عوض شود؟
وی تصریح کرد: قرائتی که امام خمینی(ره) داشت، در عین اینکه معتقد بود که دین ابعاد سیاسی- اجتماعی قوی دارد و احکام اجتماعی بسیار گسترده است، ولی امام بعد از انقلاب فرمان هشت ماده ای در رابطه با حقوق شهروندی صادر کرد که دخالت در زندگی مردم نکنید؛ حتی امام می گوید اگر به جرم جاسوسی وارد منزل فردی شدید، حق ندارید سایر ابزار آلات آن فرد را هرچند نامشروع مصادره کنید.
وی با اشاره به اینکه دولت هم باید مبلغ و مجری دین باشد، گفت: منتها در دولت، بخش ها، قوانین و لوایحی است که برخی عملکردهای دولتی در حوزه مطبوعات و نشریات باید رویکرد دینی در جامعه داشته باشد و مسوولان ما به عنوان افرادی دینی در رفتار و عملکرد باشند.
شیرخانی در پایان گفت: مباحث مربوط به دین دولتی و دولت دینی بسیار مفصل است که باید در مجالی فراخ تر بحث شود.
رییس جمهوری اسلامی ایران اخیرا در سخنانی تاکید کرد: دولت دینی خیلی دولت خوبی است، ولی دین دولتی را نمی دانم؛ باید بحث کنیم، دین را نباید به دست دولت بدهیم؛ دین دست کارشناسان خودشان است؛ دین دست علما، حوزه ها، مراجع، صاحب نظران، فرهیختگان و دلسوزان است و آنها باید دین را تبلیغ کنند و دولت باید حمایت و کمک کند.
این سخنان با واکنش برخی منتقدان دولت روبرو شده است.ک/3
/7404/ 380/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
31/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]