واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ (۹:۳۲ق.ظ)
اطلاعات عراق امروز
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه اطلاعات چنين نوشت:
عراق امروز گرفتار تروريسم شده است كه جنگ داخلي از پيامدهاي آن است. رويدادهاي اين كشور در صدر اخبار رسانهها قرار گرفته است و تحليلگران رسمي و غيررسمي سياسي درباره آن نظر ميدهند و آيندهنگري ميكنند.
در اين نوشته به اختصار مختصري از اين برداشتها در ترسيم چهره عراق امروز ارائه ميگردد.
1 ـ خبرها از جنگ بسيار متفاوت است و بيشتر جنبههاي تبليغاتي و البته سياسي دارد. حضور مستقيم خبرنگاران خارجي در مناطق درگيري نظامي يا وجود ندارد يا بسيار اندك است. بخصوص ميدان جنگ، صحنه درگيريهاي نامنظم شده است و بصورت مداوم در دايره «جنگ و گريز» يا اشغال يك منطقه و بازپس دادن آن يا حملات محدود و عقبنشيني ميچرخد. مراكز خبري و راديو و تلويزيونها در كشورهاي منطقه كاملاً جهتگيري دارند، بطوريكه از گزارشهاي خبري وسياسي آنها چندان نميتوان به واقعيتهاي ميداني در داخل عراق پيبرد. همينروش در رسانههاي غربي بخصوص در رسانه مشهور «بيبيسي» ديده ميشود كه مورد اعتراض سخنگوي ارتش عراق قرار گرفته است و در بغداد عليه اين رسانه، مردم تظاهرات اعتراضي داشتند. بيبيسي بطوري درباره عراق امروز انتخاب و چينش خبري ميكند تا بيننده و شنونده به ياد اين ضربالمثل معروف بيفتد كه «بغداد خراب است!» درباره قدرت نظامي داعش بطور دائمي مانور ميدهد، آن هم درحاليكه قدرت بازدارندگي ارتش عراق و نيروهاي مردمي را كه به مقابله برخاستهاند ضعيف، از هم گسسته و البته بينتيجه معرفي ميكند. بار قصور و تقصير را معطوف به نوريالمالكي نخست وزير عراق و مديريت و سياستورزي او ميكند. از نيروهاي تروريستي داعش با اصطلاح ساخته شده در بيبيسي، «پيكار جويان» و البته گاهي «پيكار جويان سني» نام ميبرد و از بكارگيري لفظ «تروريستهاي داعش» اجتناب ميكند. از اين جنگ با ماهيت جنگ شيعه و سني كه سرانجام تجزيه عراق را به دنبال خواهد داشت، خبرسازي ميكند و جهتگيري سياسي ميدهد.
اين شيوه در برنامههاي عربي و فارسي بيبيسي مورد اعتراض بسياري در ايران و عراق و ... قرار گرفته است. اخبار واقعي نشان ميدهد در منطقه غرب و شمال عراق، چند استان در شعاع تهاجم داعش و همراهان آنها از باقيماندههاي هواداران صدام قرار گرفته است. مناطقي از تصرف آنها بيرون آورده شده است، اما دومين شهر بزرگ عراق بعد از بغداد، «موصل» هنوز در اختيار آنها است. اخبار ميداني حكايت از جنگ و گريز دارد كه منطقه به منطقه ادامه دارد. برخي از رسانههاي عربي، بخصوص «العربيه» كه با مديريت مالي دولت سعودي اداره ميشود از تثبيت داعش و به قول اين رسانه «آزادسازي» عراق خبر ميدهد. اين روش از سوي همين رسانه، سهسال است در بحران سوريه تكرار ميگردد.
در نگاه به اخبار ميداني جنگ، همه در انتظارند تا در چند روز آينده تغيير عمده رخ دهد.
2 ـ اما در برداشت هاي سياسي، گروهي ميگويند شكست داعش و دولتهاي عربي هوادار آنها در سوريه موجب شده است تا با هجوم به عراق، اولاً نقد شكست در سوريه از صحنه سياسي ـ تبليغاتي خارج گردد. ثانياً، با هجوم به عراق جبهه مقابل گستردگي جديدي پيدا كند و اگر اين تهاجم در عراق تثبيت گردد، ادامه جنگ در مرزهاي سوريه و بهخصوص در «حلب» آسانتر خواهد شد. ثالثاً هدف تعريف جنگ به جبهه جنگ شيعه و سني، تسهيل ميگردد. رابعاً در عمل در همسايگي ايران جبهه نظامي خطرناكي باز خواهد شد كه دامنه آن كردها و تركيه را نيز در بر خواهد گرفت. اين گروه معتقدند پايان مسير اين جنگ، لاجرم تجزيه عراق خواهد بود.
در سوريه ادعاي داعش، مبارزه مسلحانه عليه حاكمان الحادي بعث سوريه بود و اكنون اين گروه تروريستي، دست در دست باقي مانده هواداران بعث عراق گذاشته است. معاون اول صدام «عزتالدوري» بههمراه چندين افسر بلندپايه ارتش صدام در كنار گروه داعش قرار گرفتهاند و اطاق فرمان مشترك دارند. دختر صدام حسين در قطر پيام تبريك فرستاده است و گروه داعش را انقلابي و تروريستهاي مهاجم را نيروهاي انقلاب براي آزادسازي عراق ناميده است.
سعوديها با حمايت از اين تهاجم، كمكهاي مالي و نظامي به آنها ميكنند. نقش فعال آنها در خبرسازي و تبليغات براي موفقيتهاي داعش كاملاً آشكار است.
3 ـ بارزاني فرمانده اقليم كردستان عراق متهم است بستر سازي براي اين تهاجم كرده است، اگرچه بنابر برخي از خبرها، كركوك، منطقه نفتي مهم عراق را از اشغال داعش آزاد كرده است و اينجا و آنجا خبر از درگيري پيشمرگهاي كرد در مقابله با حملات داعش داده ميشود، اما همچنان جايگاه آنها در اين بحران چندان روشن نيست. برخي ميگويند، نارضايتي بارزاني از نوري المالكي كه اين اواخر سهم پرداختهاي آنها از دولت مركزي را قطع كرد و بارزاني اقدام به فروش مستقل نفت به تركيه كرد، جهتگيري رئيس كردستان عراق را تغيير داد. اما، وزير خارجه عراق، آقاي «هشيار زيباري» اعلام كرد، نيروهاي كرد عراقي در كنار ارتش عراق هستند تا به صورت مشترك عليه تهاجم تروريستي داعش و همراهان آنها بجنگند. آشكار شدن حضور باقي مانده همراهان رژيم صدام در اين ماجرا، در عمل مواضع يا اقدام كردها را تغيير خواهد داد، بهخصوص اينكه ايران و تركيه همراهي نيروهاي بارزاني با تروريستها را بر نميتابند.
4 ـ مجموعه رهبران سياسي شيعه از گروههاي گوناگون در برابر انتقاد مردم عراق قرار گرفتهاند كه با سهم خواهي خود از هرم قدرت سياسي عراق و مشغول شدن به بازيهاي سياسي، موجب تضعيف دولت مستقر در عراق شدهاند و امروز نتيجه رفتارهاي غلط سياسي خود و تشديد اختلافها را در يورش تروريستي داعش با همراهي هواداران رژيم صدام از بعثيهاي گذشته ميبينند. مهمترين عامل داخلي اين تهاجم تروريستي و البته موفقيت نسبي آنها در اشغال چند شهر در عراق، ضعف مجموعه حاكميت در بغداد است كه بجاي وحدت براي مديريت يكپارچه در عراق، دچار تفرقه شديد سياسي شدند و اساس كار خود را، تصاحب بيشتر از سهم سياسي و قدرت قرار دادند. از شرايط امنيتي در كشور غافل شدند و ميدان را براي مانور دشمنان بازگذاشتند. اگر چه امروز نخست وزير عراق از توطئه سازمان يافته در خارج از عراق، بخصوص از چند كشور عربي همسايه ميگويد، اما همين توطئه طراحي شده، بستر اجرايي مناسب خود را در ضعف و تشديد اختلافهاي دروني در حاكميت عراق پيدا كرد.
5 ـ دولت آمريكا بر اساس معاهده امضاء شده با دولت عراق، هنگام خروج نظامي از اين كشور، متعهد است تا براي حفظ يكپارچگي اين كشور در هنگام بحران با دولت عراق همكاري كند و هرگونه كمكي را انجام دهد. بر همين اساس وزير خارجه عراق از دولت اوباما درخواست كرده است تا عليه مواضع گروه تروريستي داعش كه اكنون «موصل» دومين شهر بزرگ عراق را اشغال كرده است و كشتار و تخريب وسيع راه انداخته است، وارد عمل نظامي گردد و بمباران هوايي را درخواست كرده است. ناو نظامي آمريكا وارد آبهاي خليج فارس شده است و در آبهاي مرزي عراق استقرار پيدا كرده است. «اوباما» از اين بحران در فشار شديد قرار گرفته و نميخواهد بصورت مستقيم سربازان آمريكايي را وارد اين جنگ كند.
برخي از رقباي او از حزب جمهوريخواه در كنگره آمريكا ميدان انتقاد از اوباما و سياستهاي خاورميانهاي او، بخصوص درباره عراق را كليد زدهاند. كاخ سفيد اعلام كرد، اوباما به دولت عراق كمك خواهد كرد تا از اين بحران عبور كند. 250 افسر ارشد نظامي آمريكا به بغداد ميروند تا به نظاميان ارتش اين كشور مشاوره نظامي بدهند. اوباما از نقش مهم ايران ياد كرده است كه قدرت پايان بخشيدن به اين بحران را در همسايگي عراق دارد. نگراني از اين بحران در واشنگتن و در دولت اوباما كاملاً مشهود است.
6 ــ فتواي آيتا... العظمي سيستاني، تغيير وسيع در معادله ميداني عراق امروز گذاشته است. جوانان شيعه و سني بصورت بسيجي وارد ميدان شدهاند. علماي سني در عراق، مصر، سوريه، اردن و لبنان با حمايت از اين فتوا، گروه داعش را گروهي تروريستي كه هيچ نسبتي با دين اسلام ندارد، ناميدهاند. نوري المالكي اعلام كرد، ارتش جديدي از اين نيروها در عراق ساخته خواهد شد. موضوع خيانت در اين ماجرا از سوي برخي از فرماندهان ارتش عراق، همچنان موضوع روز در عراق امروز است. مقابله نظامي در برابر «داعش» چنان شده است كه ادامه هجوم آنها را متوقف كرده است. داعش هفته گذشته اعلام كرد كه بسوي كربلا و بغداد در حركت است. هجوم آنها در اطراف «سامرا» كه در چند كيلومتري بغداد است، متوقف شده است و داعش شكست سختي خورده است. عراق امروز در توفان جنگ تروريستي گرفتار شده است. تركيه، ايران و آمريكا در برابر هجوم تروريستي داعش و همراهان بعثي آنها از دوران رژيم صدام، مواضع مشترك دارند. سازمان ملل اين حملات را تروريستي ناميده است كه خطر آن سراسر منطقه را تهديد ميكند. دبيركل سازمان ملل از همه دولتها خواسته است تا با آنها مقابله كنند. روسيه ضمن محكوم كردن اين حملات، هر گونه كمك به دولت عراق را وعده داده است. بسياري از تحليلگران سياسي معتقدند اين توفان تروريستي پايان خواهد گرفت، اما عراق بعد از پايان اين توفان، ديگر همچون گذشته نخواهد بود و مشكلات بسياري را در پيشرو خواهد داشت.
نويسنده:
ابوالقاسم قاسم زاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]