واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ خرداد ۱۳۹۳ (۱۰:۰ق.ظ)
آفرينش: صنعت نفت درانتظار"فازها و نيازها"
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش چنين نوشت:
درطي سال هاي گذشته بسياري از طرح هاي صنعت نفت به علت کمبود و يا نبود منابع مالي متوقف شده است، اجراي فازهاي پارس جنوبي و بسياري از طرح هاي حياتي ديگر به علت مشکلات مالي معطل مانده است و چشم به راه مساعدت و سرمايه گذاري از سوي دولت، نظام بانکي و بخش خصوصي مي باشد. درهمين راستا رييس جمهوري درنشست خبري خود از راه اندازي چهارفازپارس جنوبي درسال اخير خبرداد. اما شرايطي که صنعت نفت کشور و علي الخصوص پارس جنوبي در آن قرار گرفته است، هر هفته و هرماه مبالغي نجومي را تقديم قطريها مي کند. در شرايط کنوني و با توجه به حجم گسترده فعاليت هاي قطر در پارس جنوبي، به نظر مي رسد که در اين ميدان بزرگ گازي بازي را به اين کشور واگذار کرده ايم. ميزان سرمايه گذاري ها و فعاليت هاي گسترده در پارس جنوبي در چند سال گذشته قطر را به ثروتمند ترين کشور دنيا تبديل کرده است.
با تداوم روند کنوني به نظر مي رسد که سرمايه گذاري هاي ايران در اين ميدان هنگامي به نتيجه مي رسد که ديگر هيچ گازي براي استحصال در اين ميدان وجود ندارد و تنها افسوس و صرف هزينه هاي سنگين و بي فايده نصيب ملت ايران خواهد شد. طرح هاي توسعه پالايشگاه هاي کشور نيازمند سرمايه گذاري هاي کلان وفوري مي باشند تاجان تازه اي به تجهيزات و فناوري هاي نفتي کشور دميده شود. اگر به جز حاشيه پردازي ها و سوء مديريت ها در صنعت نفت به فکر توسعه و سرمايه گذاري در اين ثروت ملي بوديم، با بهبود وضعيت پالايشگاه ها و به روزرساني آنها مي توانستيم در تامين بنزين داخلي خودکفا شويم و بنزيني با کيفيت مطابق با استانداردهاي جهاني توليد کنيم و متعاقبا مشکل آلودگي در بسياري ازکلان شهرهاي کشور حل مي شد و ميزان مرگ و ميرها براثر آلودگي هوا کاهش مي يافت. همچنين پالايشگاه هاي کشور به علت قدمت بالا و عدم تجهيزات پيشرفته قادر نيستند نفت خام را به مواد با ارزش نفتي همچون بنزين و گازوئيل تبديل کنند و به قولي ما طلا صادر مي کنيم و درمقابل نقره دريافت مي کنيم.
از ديگر فوايدي که سرمايه گذاري درتوسعه صنعت نفت و به ويژه فازهاي پارس جنوبي نصيب ما مي کند کاهش معضل بيکاري بسياري از جوانان در مناطق محروم جنوب کشورخواهد بود و مي تواند به صورت مستقيم و غير مستقيم سودهاي کلان نصيب ملت ايران کند.
آنچه در بالا گفته شد و عدم تحقق آنها موجب ناراحتي مردم گرديده، تنها گوشه اي از منابع و پتانسيل هاي کشور است که به علت بي توجهي و عدم سرمايه گذاري هاي به موقع و کافي بالفعل نشده اند. بسياري نهادهاي توليدي، صنعتي، اجتماعي و آموزشي در کشور براي راه اندازي و توسعه طرح هاي عمراني خود مجبورند با مشقت هاي فراوان و پشت سر گذاشتن بورکراسي هاي عريض و طويل و گذاشتن ضمانت هاي سنگين در بانک ها، تنها چند ميليارد تومان وام بگيرند که نهايتا به سبب اتلاف وقت، بسياري از اهداف عالي آنها در راستاي پيشرفت و ارتقاي جايگاه کشور، محقق نمي گردد و يا از کيفيت و تاثيرگذاري آن کاسته مي شود.
اما افسوس و حسرت اين فرصت هاي از دست رفته زماني دوچندان مي شود که يک شخص يا يک گروه به راحتي مي توانند چند هزار ميليارد تومان از سيستم بانکي کشور خارج کنند و سرمايه هاي اين مملکت و مردم را به يغما ببرند اما براي توسعه طرح هاي نيمه کاره همچون توسعه فازهاي پارس جنوبي امکان جذب منابع مالي از بانک ها وجود ندارد. بر اساس نظر کارشناسان انرژي، با سه هزار ميليارد تومان يک فاز پارس جنوبي به طور کامل اجرا و به بهره برداري مي رسد که از بهره برداري اين فاز، اين سه هزار ميليارد تومان تنها در چند ماه نزديک به ده هزار ميليارد تومان عوايد نصيب کشور مي کرد. آنچه گفته شد دردي از پروژه ها و طرح هاي نيمه کاره که منتظر منابع مالي هستند دوا نمي کند و همينطور ميزان پولي که از نظام بانکي خارج شده است را هم به سيستم برنمي گرداند، اما هدف از طرح اين بحث گوشزد کردن چالش ها و نيازهايي بود که در بالا تنها چند قلم آن را اشاره کرديم. ماهم از ميزان فشارها و تحريم هايي که براي صنعت نفت کشور حاصل شده است باخبريم اما از سوي ديگر بنابر گفته خود مسولان در اکثر مراحل اکتشاف تا استحصال نفت وگاز خود کفا شده ايم . نمي توان قبول کرد که بسياري از طرح هاي توليدي و سودآور ملي چشم به راه منابع مالي باشد و درمقابل به سبب برخي کم کاري ها و اقدامات غيرکارشناسي منابع مالي کشوربه هدر رود.
نويسنده: حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]