واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بحران اوکراین تداوم دارد! تهران-ایرنا-جنگ در برابر یورش تروریستی در عراق، اخبار ورزشی مسابقات جام جهانی فوتبال، گزارش بحران در اوکراین را از صفحه اول روزنامه ها کنار زد. در حالی که این بحران همچنان پیش می رود و پی آمدهای منطقه ای و بین المللی آن برای همه کشورها هشداردهنده است.
در ادامه یادداشت روز پنجشنبه «ابوالقاسم قاسم زاده» در ستون محک روزنامه اطلاعات آمده است: این بحران روابط دو قدرت بین المللی آمریکا و روسیه، همچنین روابط روسیه با اروپا را با چالش خطرناک مواجه کرده است. تا اینجای کار هنوز هیچ دورنمای روشنی از نتایج حل این بحران دیده نمی شود و بسیاری از دولت ها نگران آینده آن هستند. زیرا بر روابط همه کشورها در شرق و غرب تأثیر مستقیم خواهد گذاشت.
دیروز صدور گاز روسیه به اوکراین قطع شد. خبرگزاریها گزارش کرده اند.
سرویس خارجی: همزمان با پایان ضرب الاجل پرداخت بدهی های کی یف و ناکامی مذاکره کنندگان برای دستیابی به توافقی در خصوص قیمت های جدیدگاز و صورت حساب های پرداخت نشده، روسیه اعلام کرد از امروز انتقال گاز به اوکراین را متوقف می کند. «سرگئی کوپریانف» سخنگوی شرکت «گازپروم» گفت: از آنجا که اوکراین هیچ مبلغی پرداخت نکرده، مسکو دیگر دلیلی قانونی برای انتقال گاز به اوکراین ندارد. وی افزود: «شرکت گازپروم فقط مقدار گازی که اوکراین مبلغ آن را پرداخت کرده، منتقل می کند و میزان گازی که مبلغ آن پرداخت شده از امروز صفر است. انتقال گاز به اروپا طبق برنامه، ادامه می یابد و اوکراین ملزم است تا مطمئن شود که این میزان گاز به دست مشتریان اروپایی خواهد رسید». گازپروم کل بدهی اوکراین به این شرکت را 5ر4 میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: تصمیم گیری ها درباره اقدامات آتی در رابطه با اوکراین، پس از نشست «الکسی میلر» مدیرعامل شرکت گازپروم و ولادیمیرپوتین، رئیس جمهوری روسیه اتخاذ می شود. در همین حال، «میخائیل کووال» وزیر موقت دفاع اوکراین از تصمیم این کشور برای بستن کامل مرز مشترک با روسیه در هفته آینده خبر داد. «کووال» با اعلام این خبر اعلام کرد که منطقه حائل در مرزهای مشترک اوکراین و روسیه ایجاد می شود. از دیگر سو «میخائیل زورابف» سفیر روسیه در اوکراین گفت: شرایطی که طی 20 سال اخیر با آن در اوکراین زندگی کرده ایم باعث نمی شود که سفارتخانه ما نیز از شرایط امنیتی سفارت روسیه در عراق برخوردار باشد و مطمئناً رویکردهای ما باید مورد بررسی مجدد قرار گیرد. وی گفت: یادداشتی به وزارت امور خارجه اوکراین ارسال کردیم و در آن خواستار مجازات عاملان افراط گرایی های اطراف این سفارتخانه و جبران اشتباهات در این راستا شدیم. این در حالی است که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرد که به اوکراین برای ایستادگی در برابر روسیه، کمک می کند. «آندرس فوگ راسموسن» دبیرکل ناتو گفت: ناتو بسته ای برای کمک به اوکراین تا آخر ماه جاری آماده کرده که شامل اصلاح بخش دفاعی و مدرن کردن نیروی هوایی این کشور است. در خبری دیگر، بیش از 100 جدایی طلب هوادار روسیه در جریان درگیری های این شهر، فقط طی 48 ساعت گذشته کشته شدند.
کشته شدن یک خبرنگار روسی در اوکراین به دست سربازان اوکراینی و انتشار فیلم آن ماجرای بحران را تشدید کرده است. دولت روسیه رسماً از رئیس جمهور اوکراین خواسته است، این حادثه را بررسی و عاملین آن را مجازات کند. بمباران هوایی چند شهر در منطقه شرق اوکراین موجب ویرانی مناطق مسکونی شهروندان عادی در این شهرها و کشته شدن شهروندان آن شده است. اوباما بعد از این بمباران مورد پرسش برخی از تحلیلگران سیاسی در رسانه ها قرار گرفته که رئیس جمهور آمریکا بارها «بشار اسد» را محکوم کرده که چرا شهروندان سوریه را بمباران هوایی کرده؟ و گفته است، رئیس دولتی که شهرهای کشور خود را بمباران کند، دیگر وجاهت قانونی ندارد! حال همین اقدام به دستور رئیس جمهور اوکراین در شرق این کشور و چندین شهر دیگر انجام می گیرد، اما اوباما سکوت می کند و آمریکا و اروپا از این اقدام حمایت می کنند! و توجیه آن را مقابله با «جدایی طلبان» در اوکراین ذکر می کنند!!
پوتین به رئیس جمهور اوکراین گفته است که در صورت اعلام آتش بس و قطع بمباران ها، حاضر است با رئیس جمهور اوکراین برای دستیابی به راه حل سیاسی و پایان بخشیدن به بحران مذاکره مستقیم داشته باشد. در آخرین خبر از سوی خبرگزاریهای غربی پذیرش این پیشنهاد از سوی دولت اوکراین اعلام شده است. در حالیکه دولت های آلمان و انگلیس پس از قطع صدور گاز روسیه به اوکراین اعلام کرده اند که مسکو باید در انتظار تشدید تحریم ها از سوی غرب (اروپا و آمریکا) باشد، پوتین پاسخ داده است که سیاست تحریم در برابر تحریم را اجرا خواهد کرد. روسیه کشور کوچکی نیست که غرب بخواهد با سیاست تحریم این کشور را محاصره و یا از پا در آورد! واقعیت این است که بحران اوکراین تنها جنبه نظامی ندارد. این کشور در بحران شدید مالی بسر می برد و در آستانه «اقتصاد ورشکسته» است که مدیریت جدید دولت مستقل اوکراین نمی تواند به آن پاسخ دهد و شهروندان خود را راضی نگهدارد. به دلیل همین شرایط سخت بحرانی اقتصادی و مالی است که نخست وزیر آن بعد از اعلام قطع صدور گاز روسیه گفت، کشورش از اروپا گاز می خرد! بسیاری از سیاستمداران این گفته نخست وزیر اوکراین را «مضحک» خوانده اند، زیرا اروپا خود در حد بالایی به گاز روسیه وابسته است. در حالی که دولت اوکراین شعار می دهد به زودی به اتحادیه اروپا خواهد پیوست، اما در خود اتحادیه برای پذیرش رسمی دولت اوکراین، اما و اگرهای بسیار وجود دارد. کمک های ناتو هم تا اینجای کار موجب تغییر معادله بحران در اوکراین نشده است. روسیه هشدار داده است که حضور «ناتو» در کشور همسایه و دیوار به دیوار خود را بر نمی تابد. این هشدار خطر رویارویی مسکو ـ واشنگتن را در اوکراین تشدید کرده است. اختلاف های مسکو ـ واشنگتن درباره بحران اوکراین، تأثیر مستقیم و آشکار خود را در شورای امنیت سازمان ملل آشکار کرده است. هر پیشنهاد روسیه از سوی آمریکا، انگلیس و فرانسه اعضاء رسمی و دائمی شورای امنیت سازمان ملل «وتو» می گردد و هر پیشنهاد آمریکا و همراهان او در این شورا به دیوار «وتو»ی مسکو بر می خورد. دبیرکل سازمان ملل گفته است، بحران اوکراین مانع هرگونه «تفاهم» بین المللی در این سازمان شده است. زیان بحران اوکراین در مدیریت سیاست بین المللی انکارناپذیر است. بخصوص که چین از عملکرد غرب (آمریکا و اروپا) در این بحران انتقاد دارد و از آن حمایت نمی کند.
آخرین پیشنهاد آمریکا، بستن بحران اوکراین در حد دایره مسکو ـ کیف است. اوباما گفته است، آمریکا نمی خواهد اوکراین به طور کامل از روسیه جدا شود، زیرا این امر امکان پذیر نیست، اوکراین در بسیاری از امور به همکاری و روابط با روسیه محتاج است. آمریکا می خواهد اوکراین هم با روسیه و هم با غرب روابط مطلوب داشته باشد. پیشنهاد آمریکا مذاکره مستقیم مسکو ـ کیف است. در اروپا درباره بحران اوکراین اختلاف نظر وجود دارد. در حالیکه فرانسه و انگلیس کاملاً همسو با آمریکا هستند، دولت آلمان مخالف تشدید تحریم ها علیه روسیه و انزوای این کشور از معادله قدرت بین المللی است. خانم مرکل صدراعظم آلمان به خوبی می داند که بار پذیرش کامل اوکراین در اتحادیه اروپا بسیار سنگین خواهد بود. آن هم در زمانی که اغلب کشورهای عضو این اتحادیه دچار بحران های شدید مالی هستند و اتحادیه اروپا در درون خود علاوه بر مشکلات اقتصادی، بعد از انتخابات جدید مجلس ، دچار بحران سیاسی از ناحیة نفوذ احزاب راست افراطی شده است.
بحران اوکراین همچنان پیش می رود. راه حل نظامی برای این بحران تا اینجای کار جواب نداده است و هنوز افق روشنی از راه حل سیاسی در آن دیده نمی شود. روسیه نه کشور کوچکی است، که آن را به لحاظ وسعت بزرگترین کشور اروپایی می نامند. نه کشور ضعیفی است، که هنوز از قدرتمندترین کشورهایی خوانده می شودکه موافقت یا مخالفت او بسیاری از معادلات سیاسی در سطوح بین المللی را دگرگون می سازد! با توجه به همین واقعیت ها است که اعضای جامعه ملل خواهان حل مسالمت آمیز این بحران اند.
اول**س.ن1744
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]