واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شرق > خراسان شمالی گزارش خبری/
دغدغه تولید یا وسوسه توجیه/ چوب تحریم داخلی لای چرخ اقتصاد خراسان شمالی
بجنورد - خبرگزاری مهر: اگر چه تحریمهای خارجی تا حد زیادی بر روی صنعت و اقتصاد خراسان شمالی تاثیر گذاشته اما بسیاری از فعالان اقتصادی و کارشناسان امر معتقدند که بخش اعظمی از مشکلات صنعت و تولید در استان ناشی از تحریمهای داخلی و یا به بیان سادهتر کاستیها و سخت گیریهای اداری و مدیریتی است.
به گزارش خبرنگار مهر، اگر سری به ادارات مختلف خراسان شمالی خصوصا به دستگاههایی که بیشتر با مقوله کار و تولید سر و کار دارند؛ بزنیم و یا در این دستگاه ها مشغول کار باشیم می بینیم روزی نیست که چند نفر برای یافتن کار مراجعه نکنند. جوانان تحصیل کردهای که به دلیل مشکلات زندگی ناشی از بیکاری و بالا رفتن سن ازدواج و اشتغالشان با داشتن مدارج تحصیلی بالا حاضرند هر نوع کاری را داشته باشند تا حداقل از نظر روحی و روانی فشار بیکاری را از روی خود و دیگر اعضای خانواده قدری بکاهند. چرا در جامعهای که امکانات فراوانی برای ایجاد شغل و کسب درآمد وجود دارد؛ باید اینقدر مشکل بیکاری داشته باشیم؟ چرا باید یک جوان تحصیل کرده در سن بالای ۳۰ سال هنوز چشمش به دست و جیب پدر باشد؟ و هزاران چرای دیگر که پاسخ آنها را بسیاری می دانند اما افسوس که ارادهای برای رفع ریشه ای این مشکلات وجود ندارد. این موضوعی است که سالهاست روح و روان فرزندان این مملکت را به بازی گرفته است؛ اما بسیاری چشم خود را بر این واقعیتها بستهاند، به راستی آیا راهی برای ایجاد اشتغال جوانان وجود ندارد؟ درست است که کشور ما چند سالی است درگیر تحریمهای شدید بینالمللی شده اما آیا این مشکلات پیش از آن وجود نداشت؟
علاوهبر این بسیاری از تولیدکنندگان و فعالان عرصههای اقتصادی خراسان شمالی معتقدند در این استان درد تنها تحریم های خارجی نیست بلکه بسیاری مواقع تحریم های داخلی و سخت گیری های اداری چوب لای چرخ فعالیت می گذارد به گونهای که اگر بخواهیم این سخت گیریها را به صورت قانونی طی کنیم؛ هزینه محصول تولیدی ما بسیار بیشتر از استان های دیگر می شود. دغدغه تولید یا دغدغه توجیه؟! حسین محمدی از جوانان خراسان شمالی که از چندی پیش برای راه اندازی واحدی تولیدی اقدام کرده و اکنون درگیر مشکلات متعدد اداری مربوط به واحد تولیدی خود شده، در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: به همراه یکی از دوستانم بر خلاف خیلی از جوانان که صرفا به دنبال یک کار اداری و پشت میز نشینی هستند؛ در پی راه اندازی یک واحد تولیدی در استان برآمدیم. محمدی اضافه می کند: با انگیزه و امید زیادی تمام داروندار خود را جمع و محل کسبی را اجاره کرده و فضایی را برای کسب و کار فراهم کردیم تا هم خود بینیاز از کار دولتی باشیم و هم تعدادی از هم سن و سالهای خود را مشغول به کار کنیم. وی اظهار میکند: ما برای محل اجاره واحد تولیدی خود هزینههای زیادی کردیم تا به واسطه نوع محصول تولیدی نظر دستگاههای مختلف را جلب کنیم؛ ماشین آلات را تهیه و نصب کردیم و مقداری هم تولید آزمایشی داشتیم. این تولیدکننده میگوید: اما در این راه سخت گیریهای بی مورد برخی از مسئولین استانی در مقایسه با سایر استانها کار را برای ما بسیار مشکل کرده بود. وی از ایرادات بيمنطق بهداشتی به نوع بستهبندی محصول تولیدی خود مینالید و اظهار میکرد: اگر قرار بر تامین انتظارات مسئولین بهداشتی این استان باشد؛ هزینه بسته بندی محصول، قیمتی برابر و حتی بالاتر از خود محصول میشود و دیگر تولید این محصول توجیه اقتصادی ندارد.
به گفته محمدی این در صورتی است که همین محصول توسط دهها واحد تولیدی بزرگ در کشور با برندهای مختلف تولید میشود و روی میز همین مسئولین نیز وجود دارد و به مصرف میرسد اما شرایط مورد نظر آنها را ندارد و هیچ کسی هم به آن ایراد نگرفته و همه روز مصرف میکنند بدون آنکه حتی برای یک لحظه انتظارات خود را با آن محصول مصرفی روی میز تطبیق دهند و واقع بینانه عمل کنند. یکی دیگر از تولیدکنندگان خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از مسئله غیراستاندارد و طولانی بودن روند اعطای نشان استاندارد گلایه میکند و میگوید: قریب یک سال است که برای واحد تولیدی خود اجاره میدهیم و صدها میلیون تومان برای ماشین آلات هزینه کردهایم؛ بدون آن که اجازه تولید داشته باشیم. بهزاد کرامتی اضافه میکند: با وجود این که همه شرایط برای تولید آماده است اما طولانی بودن روند اعطای نشان استاندارد برای ما دردسرساز شده به گونهای که نگرانیم اگر با همین شرایط تولید کنیم، مسؤولین ادارات طرف قرارداد؛ با ما چه رفتاری خواهند داشت. وی اظهار میکند: سفارش تولید داریم اما برای برخوردهای نامعلوم مسئولین در آینده نگران هستیم و جرات تولید نداریم. هزارتوی مشکلات اداری در برابر صنعت خراسان شمالی یکی از دستگاههایی که در خراسان شمالی به طور مستقیم با مسئله تولید و صنعت در ارتباط است، سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان است، رییس این سازمان درباره درد عقب ماندگی اقتصادی و تولیدی خراسان شمالی با وجود ظرفیت های فراوان این استان برای توسعه میگوید: در خراسان شمالی بیش از آن که تحریم های خارجی مانع از رشد اقتصادی و صنعتی شوند؛ تحریم های داخلی و مشکلات مدیریتی چوب لای چرخ حرکت صنعت و تولید میگذارند. یحیی نیکدل که از حدود پنج ماه پیش به عنوان رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی انتخاب شده، اضافه میکند: در این مدت روزی نشده که شماری جوان تحصیل کرده برای یافتن شغلی هر چند غیرمرتبط و ناسازگار با سطح تحصیلات آنها؛ به این دستگاه مراجعه نکنند. وی اظهار میکند: مقصر این وضعیت خود ما هستیم و نمی شود همه تقصیرها را به گردن تحریمهای بیرونی انداخت چرا که تحریمهای داخلی خودمان در بروز چنین وضعیتی نقش موثری داشته اند. نیکدل میافزاید: برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی خراسان شمالی نشستهای مشترکی با مدیران مرتبط برگزار میشود و از نظر سازمانی نیز برای رفع مشکلات پیش روی واحدهای تولیدی و صنعتی و تسریع در فرآیندها؛ هماهنگی های لازم به عمل آمده است.
وی اظهار میکند: اما در بسیاری از مواقع یک دست صدا ندارد؛ بهعنوان مثال وقتی واحدی تولیدی برای تامین سرمایه در گردش خود دچار مشکل می شود؛ صاحبان آن را با نظر مساعد در جهت تامین سرمایه در گردش از محل صندوق توسعه ملی به یکی از بانکها معرفی میکنیم اما بیشتر از آنها خود ما دغدغه داریم که وقتی این تولیدکنندگان به بانک مراجعه کنند چگونه خواهند توانست انتظارات بانک را در زمینه تامین تضامین بانکی و وثایق ملکی برآورده کنند؟ آیا مدیر بانک هم با نظر مساعد همراهی لازم را خواهد داشت؟ نیکدل میگوید: مشکلات و سخت گیری های غیرضروری و گاها بیمورد اداری یکی از موانع اصلی تولید در خراسان شمالی به شمار می رود، این همان مسئله ای است که سالهاست تولید و صنعت استان را کند کرده اما بسیاری از ما چشم خود را بر واقعیتها بسته ایم. از رنجی که میبریم! چندی پیش در برنامه اقتصاد و توسعه صداوسیمای مرکز خراسان شمالی پیرمردی روستایی جملهای ارزشمند در مورد مشکلات و موانع تولید و صنعت در این استان گفت، در بخشی از این برنامه گزارشی میدانی از موانع توسعه استان پخش شد؛ در یکی از روستاهای خراسان شمالی پیرمردی نیک اندیش و صادق در پاسخ به مجری برنامه گفت: «بهترین آب و بهترین هوا و بهترین خاک را در این استان داریم اما معلوم نیست چه مرگمان شده که سبزی خوردنمان از کویری میآید که معلوم نیست با چه آبی آبیاری میشود؟!» این پیرمرد خطاب به مسئولان گفت: «اگر نمیتوانید کاری کنید کنار بروید و اختیار را به من پیرمرد بسپارید تا کاری برای این جوانان بکنم!«
۱۳۹۳/۳/۲۸ - ۱۲:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]