واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
توسعه متوازن نیاز امروز و فردای استان مرکزی- علی حیدر شاه حسینی توسعه متوازن وهمه جانبه و پرهیز از بخشی نگری به عنوان نیاز امروز و فردای استان مرکزی باید در برنامه های این استان مورد توجه جدی قرار گیرد.
استان مرکزی و به ویژه مرکز آن - شهر اراک - در چند دهه گذشته با افراط و تفریط های متعددی روبرو بوده و همین امر تاثیرات نامطلوبی در این منطقه به جا گذاشته که آثار آن هنوز هم در این دیار به چشم می خورد.
شهر اراک که در آغاز بنا، جزو معدود شهرهای دارای نقشه و با بنایی به طور کامل حساب شده بوده، به دلیل مواجه با چند موج مهاجرتی از نظر کالبد شهری، شکلی ناهمگون یافته و باغ های اطراف آن به شدت تخریب شدند.
برنامه توسعه صنعتی اراک در اواخر دهه چهل، بار دیگر این شهر را با موج مهاجرتی مواجه کرده و تاسیس صنایع بدون توجه به زیر ساختهای مورد نیاز این منطقه ، چالشهای مهم فرهنگی ، زیست محیطی و اجتماعی زیادی را باعث شده است.
دیدگاه افراطی توسعه صنعتی بدون توجه به سایر بخش ها، تا مدتها دیدگاه غالب حاکم بر برنامه ریزی های استان و اراک بوده که نتیجه آن، افزایش قارچ گونه واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ به شکلی ناهمگون با محیط زیست طبیعی و اجتماعی بوده است.
این واحدهای صنعتی هر چند موجب اشتغال و رونق اقتصادی استان شد، اما به دلیل تاثیر نامطلوب بر محیط زیست و تاثیرات منفی ناشی از نبود زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی، بعد از چندی عامل همه مشکلات منطقه شمرده شدند.
دیدگاه افراطی توسعه صنعت به هر قیمت، دیدگاه افراطی دیگر یعنی مقابله با صنعتی شدن و به اصطلاح همه تقصیرها را گردن صنعت انداختن را باعث شد و تا جایی پیش رفت که گروهی تاثیر صنعت بر اشتغال و رونق اقتصادی را نیز نادیده گرفته و خواستار برخورد قاطعانه با صنایع هستند.
در این میان صاحبان صنایع نیز برای همراه کردن افکار عمومی با خود و نیز نشان دان تاثیر مثبتشان، دست به انجام برخی اقدامات اجتماعی مثل ساختن مدرسه و یا توسعه فضای سبز شهری زدند، ولی به دلیل حاکمیت دیدگاههای افراطی موفق نشدند خود ر ا در منطقه جا بیندازند و عده زیادی از مردم همواره با آنها احساس بیگانگی کرده و آنها را از امتیازات منطقه به شمار نمی آورند.
دیدگاههای افراطی مخالف صنعت همیشه بدون توجه به کارشناسی سعی در تحریک افکار عمومی به نفع خود کرده و در مواقعی دست به تبلیغات زده و موجب شده اند تا کارهای زیربنایی و اساسی به حاشیه رانده شود.
نخستین تاثیر دیدگاههای افراطی مخالف صنعت، فرار سرمایه گذاران از منطقه و در نتیجه کاهش زمینه های رونق تولید و ایجاد اشتغال است که در درازمدت نتیجه ای جز فقر و بیکاری در بر ندارد.
برخی صنایع نیز در واکنش به اینگونه دیدگاههای افراطی به جای پذیرش واقعیت و انجام اقدامات اساسی، هرگونه ایجاد مشکل را رد کرده و حتی با تبلیغات گوناگون خود را فاقد آلودگی و مسبب تمام پیشرفتها معرفی کرده اند.
میدان دادن به دیدگاههای افراطی موافق صنعت نیز موجب می شوند تا صاحبان صنایع مسوولیت خود در امور اجتماعی و به ویژه کاهش آلودگی را به دست فراموشی سپرده و از واقعیتهای موجود هر چه بیشتر فاصله بگیرند.
اکنون که دیدگاهها و اقدامات افراطی به بن بست رسیده ، وقت آن است که تمامی بخش ها با هم افزایی برای توسعه متوازن و همه جانبه استان مرکزی و به ویژه اراک سعی کنند.
دیدگاه متعادل و متوازن ضمن پذیرش مشکلات صنایع به ویژه آلوده زایی برخی از آنها، اثرات مثبت صنایع مثل ایحاد اشتغال و رونق اقتصادی را نیز از نظر دور نمی دارد و سعی می کند به دور از جنجال، مشکلات را کاهش داده و بر جنبه های مثبت هر بخش بیفزاید.
با نگاهی به دور از حب و بغض به خوبی می توان دریافت که زخم های سالیان دراز افراط و تفریط بر پیکره استان مرکزی و به ویژه اراک در سایه دیدگاه متعادل و همه جانبه نگر التیام یافته و راه برای توسعه متوازن و همه جانبه این خطه از کشور عزیز ایران فراهم می شود.
رییس مرکز اراک
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]