واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آسمان اين هفته را نظاره کنيدآسمان شبهاي اين هفته غير از دنبالهدار مکنات و مقارنه ماه با سياره مشتري، رويداد هيجانانگيز ديگري ندارد؛ اما مشاهده صورتهاي فلکي بهاري که آرام آرام آسمان را ترک ميکنند همراه با صور فلکي تابستاني که از آغاز شب در آسمان حاضرند، جلوهاي ديگر دارد.
ماه، همراه هميشگي زميندر طي اين هفته، ماه از ابتداي شب در آسمان نيست و ساعتي پس از غروب خورشيد از شرق طلوع ميکند. در دهم تير، ماه به اوج خود رسيد که در اين هنگام فاصله آن از زمين معادل 405035 کيلومتر بود. هنگامي که ماه در بيشترين فاصله خود از کره زمين قرار ميگيرد، آن را اوج ماه مينامند.به تدريج از بخش روشن ماه کاسته ميشود تا اينکه در ساعت 19:05 سيزدهم تير و پس از طي سه چهارم مدار خود، ماه به وضعيت تربيع دوم ميرسد. در اين روز، ماه در نيمه شب از افق شرقي طلوع ميکند و نصف سطح آن روشن است.وضعيت سياراتعطارد: در نزديکي خورشيد قرار دارد و غير قابل مشاهده است.زهره: پس از غروب خورشيد، درخشانترين جرم سماوي در غرب آسمان است و در اين هفته وارد صورت فلکي اسد ميشود. مريخ: در ابتداي شب در جنوب غرب آسمان و بين سياره ناهيد و زحل قرار دارد.مشتري: در هنگام سحر، در جنوب شرقي آسمان و بسيار پرنور است. زحل: همچنان در صورت فلکي سنبله قرار دارد و پس از غروب خورشيد در ارتفاع زيادي از جنوب غرب آسمان قابل مشاهده است. در اين هفته، با سياره مريخ و ستاره قلب الاسد در يک امتداد قرار ميگيرد.مقارنه ماه و سياره مشتريوقتي از ديد ناظر، دو جرم سماوي در فاصله نزديکي از يکديگر ديده شوند، اصطلاحاً گفته ميشود که «مقارنه» اتفاق افتاده است. در ساعت 1 بامداد 13 تير، مقارنه ماه با سياره مشتري در شرق آسمان ديده ميشود. در اين زمان جدايي زاويهاي آنها از يکديگر 5.8 درجه است و سياره مشتري در جنوب ماه قرار دارد.اين شبها پس از غروب خورشيد، صورتهاي فلکي بهاري در غرب آسمان قرار دارند و تا هفتههاي آينده جاي خود را به صور فلکي تابستاني ميدهند.دنباله دار مکناتدر هفتههاي گذشته در مورد دنبالهدار مکنات که اخيراً پرنور شده است، صحبت کرديم. دنبالهدار در اين هفته صورت فلکي ارابهران را طي ميکند و به خورشيد نزديک ميشود و احتمالاً با قدر 3 به بيشترين درخشندگي خود ميرسد؛ اما نزديکي آن به خورشيد رصد آن را بسيار مشکل ميکند. پيشبيني ميشود که در 12 تير به حضيض خود (نزديکترين فاصله از خورشيد) برسد.خداحافظي با صورتهاي فلکي بهارياين شبها پس از غروب خورشيد و تاريک شدن آسمان، صورتهاي فلکي بهاري در غرب آسمان قرار دارند و تا هفتههاي آينده جاي خود را به صور فلکي تابستاني ميدهند. صورتفلکي عوّا يکي از آنهاست که در اساطير معمولا به صورت مردي در حال چراي گاو تصور ميشد. پرنورترين ستاره آن «سماک رامح» نام دارد. اين ستاره با قدر صفر، پرنورترين ستاره نيمکره شمالي آسمان و چهارمين ستاره پرنور آسمان شب است.
صورت فلکي خوشه يا سنبله يکي ديگر از صور فلکي بهاري و ششمين برج از بروج دوازدگانه است و به همين دليل به عنوان نماد ماه شهريور به کار ميرود. مطابق افسانهها اين صورت فلکي، خوشه گندمي را نشان ميدهد که در دست عذرا (دوشيزه) است و قرار گرفتن آن درميانه آسمان يادآور زمان کشت است. در اين هفته، سياره زحل در لبه غربي اين صورت فلکي قرار دارد. پرنورترين ستاره آن «سماک اعزل» نام دارد که ستارهاي از قدر يک و سفيد رنگ است. براي پيدا کردن آن کافي است کماني را که از دب اکبر به سماک رامح متصل کردهايد، امتداد دهيد تا به اين ستاره برسيد. اندازه آن چندين برابر خورشيد و فاصله آن از ما 260 سال نوري است. اگر در يکي از اين شبها اين ستاره را مشاهده کرديد، به ياد داشته باشيد که پرتوي نوري که به چشم شما رسيده است، زماني سطح اين ستاره را ترک کرده که هنوز سلسله زنديه و قاجاريه در ايران تاسيس نشده بود! منبع: خبرآنلاينتنظيم براي تبيان: م.ح.اربابي فر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 283]