واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
شفیعی: مبارزه با تولید مواد مخدر در افغانستان نیازمند عزم جهانی است
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس مواد مخدر را تهدید امنیت جهانی خواند و گفت: مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان نیازمند عزمی جهانی است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران؛ نوذر شفیعی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس امروز (دوشنبه) در نخستین همایش بینالمللی افغانستان و مواد مخدر در سال 2014 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات با بیان اینکه مواد مخدر در حال حاضر به عنوان تهدید امنیتی جهان محسوب میشود، گفت: مبارزه با مواد مخدر دیگر از عهده یک یا چند کشور بر نمیآید و عزم جهانی برای مبارزه با آن الزامی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مواد مخدر امنیت جهانی بشر را تهدید میکند، خاطرنشان کرد: امنیت انسان فقط از نظر نظامی تهدید نمیشود و مواد مخدر در این چند دهه اخیر توانسته امنیت بشر را در عرصههای مختلف به مخاطره اندازد، چون فقط در ایران 12 میلیون نفر زندگیشان تحت تاثیر مواد مخدر است.
شفیعی با تاکید بر اینکه عوامل تهدید کننده امنیت، دولت محور، گروه محور و فرد محور هستند، افزود: یک کشاورز افغان هیچگاه توجه ندارد که با کشت خشخاش توانسته امنیت بینالمللی را تهدید کند و باید به او این آگاهی لازم داده شود تا این کشاورز به سمت تولید خشخاش نرود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه چهار نیروی اصلی متکی به مواد مخدر در افغانستان وجود دارند، گفت: کشاورزان افغان، جنگجویان سابق مانند گروه طالبان، دولت افغانستان و قدرتهای خارجی دخیل در بحران افغانستان، 4 نیروی اصلی متکی به مواد مخدر محسوب میشوند.
وی افزود: امروزه درآمد اصلی کشاورزان افغان از کشت سنتی خشخاش به دست میآید و محروم کردن آنها از کشت خشخاش ممکن است باعث تهدید امنیتی در افغانستان شود و باید بدانیم که متاسفانه زندگی مردم افغانستان به کشت مواد مخدر وابستگی شدیدی دارد.
شفیعی گفت: در دوره جهاد، اقتصاد جنگی نیروهای طالبان از مواد مخدر تامین میشد و این خوداتکایی آنان را وادار به تجارت مواد مخدر برای عدم وابستگی به خارج به دلیل تحریم کرده بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه دولت افغانستان برای مبارزه با مواد مخدر تلاش زیادی کرده، خاطرنشان کرد: دولت افغانستان ورشکسته است و نمیتواند کنترل مناسبی را بر قلمرو سرزمینی و مرزهای خود اجرا کند و در این امر توفیقی نداشته است.
شفیعی با اشاره به اینکه دولت افغانستان به دلیل مسئولیتهای مهم دیگرش اولویت مبارزه با مواد مخدر را به اولویت آخر خود تبدیل کرده، افزود: اولویت اول آنها امنیت شهروندان افغان، کار، آموزش و بهداشت آنان به عنوان اولویتهای اساسی افغانستان است و دولت این کشور خیلی اولویتی را برای مبارزه با مواد مخدر در نظر نگرفته است.
وی گفت: در دهه 1980 آمریکاییها در افغانستان به ترویج تولید مواد مخدر روی آوردند و با اینکه ابتدا مواد مخدر در دهههای گذشته از خارج وارد افغانستان شده بود و دلیل این امر هم استفاده از این حربه علیه نیروهای شوروی بود، ولی به یکباره مواد مخدر و تولید آن در افغانستان گسترش پیدا کرد و بعد از سال 2001 و با حضور بیشتر نیروهای آمریکایی در افغانستان تولید و توزیع مواد مخدر و تجارت شوم این ماده پیچیدهتر شد.
شفیعی اظهار داشت: در شرایط فعلی ابتکار محو مزارع کشت خشخاش به این دلیل که میتواند بحران و شورش اجتماعی و تهدید امنیتی در افغانستان به وجود بیاورد، با شکست مواجه شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: انسداد مرزها در افغانستان با شکست مواجه شده و با اینکه افغانستان با ایران، پاکستان، چین و ترکمنستان مرز مشترک دارد، ولی عدم همکاری بینالمللی با موضوعی که تهدید بینالمللی محسوب میشود، جای سوال دارد و با اینکه هزینههای زیادی از سوی ایران صورت گرفته و کمک قابل توجهی به جمهوری اسلامی ایران نیز داده نشده و به این دلیل که مرزهای جنوبی و شمالی افغانستان باز است و فقط مرز غربی افغانستان با ایران بسته است، این طرح نیز با شکست مواجه شده است.
این استاد دانشگاه گفت: کشت جایگزین خشخاش به دلیل عدم مقرون به صرفه بودن برای کشاورزان افغان با شکست مواجه شده و چون نمیتوانیم مقرون به صرفه بودن کشتی را برای جایگزینی کشت خشخاش به کشاورزان معرفی کنیم، این موضوع نیز سرانجام شکست را در پی داشته است.
وی با تاکید بر اینکه ما باید کمک کنیم تا دولت افغانستان تقویت شود، چون دولت قوی و مقتدر میتواند با ناهنجاریها مبارزه کند، گفت: دولت افغانستان باید از ورشکستگی رهایی پیدا کند و سیاست جمهوری اسلامی ایران کمک به رهایی دولت افغانستان از ورشکستگی است.
شفیعی افزود: فقر باید از منطقه ما خصوصا در افغانستان از بین برود و باید با اقدامات فرهنگی و اجتماعی این کار هر چه سریعتر صورت گیرد.
وی گفت: سازمان ملل متحد باید جدیتر برای مبارزه با مواد مخدر وارد عمل شود و باید کاری کرد که تولید مواد مخدر در افغانستان توسط کشاورزان کنترل و تثبیت شود و در نهایت هم این مقدار مواد تولیدی تثبیت شده توسط یک سازمان بینالمللی خریداری شود و اجازه تولید را به کشاورز افغان برای کسب درآمد اقتصادی دهیم و در نهایت هم این مواد خریداری شده باید به شرکتهای داروسازی در دنیا برای تولید دارو تحویل شود که با این کار همگی راضی هستند.
وی در پایان گفت: چون مواد مخدر معضل جهانی است پس باید برای مبارزه با این تهدید جهانی عزم بینالمللی ایجاد شود و باید بدانیم که مقابله با مواد مخدر از عهده یک کشور یا چند کشور خارج است.
/
انتهای پیام
منبع: خبرگزاري فارس
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]